Mousserende wijn: van Champagne tot Crémant
Mousserende wijn wordt steeds populairder. Naast de alom bekende Champagne, heb je ook andere mousserende wijnen. Wat is het verschil? Wat wordt toch bedoeld met die kreet op de fles 'methode champagnoise'? Wat heeft Champagne met parfum te maken? En vooral: waar drink je mousserende wijn het lekkerst bij? Lees verder...
Mousserende wijn. Lange tijd aangezien voor het 'armeluis-zusje' van champagne. Wat ook meebrengt dat de mousserende wijn vooral een rol kreeg bij het vieren van een champagne-moment: oud en nieuw bijvooorbeeld. Maar dat is aan het veranderen. Steeds meer Nederlanders drinken het hele jaar door mousserende wijn, en de populariteit van mousserende wijn neem toe. Dat alles neemt niet weg dat december dé maand blijft voor een bruisende wijn.
Welke mousserende wijn te kiezen?
Of het de aantrekkelijke prijs is of een andere reden, mensen kiezen steeds vaker voor een ander type mousserende drank dan Champagne. Een van de mousserende wijnen die in populariteit toeneemt is de Crémant d'Alsace. Zoals de naam al zegt, is deze Crèmant afkomstig uit de Alsace. Vanwege het daar heersende klimaat, de bodemsoort en de keuze van de juiste druivenrassen kan de Alsace inmiddels trots zijn op Crémants die sterk lijken op Champagne. Maar ook de vervaardiging van de wijn speelt een rol. Crémants worden gemaakt volgens de ‘’méthode champenoise’’. Dat staat voor het twee keer laten vergisten van de wijn.
Champagne: een (streng) beschermde naam
Wie jaren geleden de heisa rondom Yves Saint Laurents toenmalige parfum 'Champagne' heeft gevolgd, weet het: de makers van de ware Champagne zijn uiterst fel in het beschermen van de naam. Zelfs een parfum mag de naam 'Champagne' niet voeren. Dit verklaart meteen waarom er dranken zijn die enorm op Champagne lijken, maar toch anders heten. Niet alleen de smaak of productiewijze kan bepalend zijn, maar ook.. de afkomst! Alleen een mousserende wijn die daadwerkelijk is geproduceerd in de landstreek Champagne, heeft mogelijk het recht op de naam Champagne. Omdat de druiven voor een Crémant niet afkomstig zijn uit de Champagne, maar uit de Alsace, mag een Crémant om te beginnen al geen Champagne heten. Of dat de drinker van een Crémant zo veel uitmaakt, is natuurlijk de vraag..
Waar drink je een Crémant bij?
Een Crémant kun je bij uitstek openmaken bij een feestelijke gelegenheid, zoals de jaarwisseling. Er hoeft niets te eten bij, maar een hapje kan uiteraard wel zo feestelijk en lekker zijn. Kenmerken van de Crémant zijn de frisheid en zachte fruittonen. Dat maakt is de wijn een veelzijdige drank bij diverse gerechten. Denk aan koude of warme voorgerechten ('hors d'oeuvres'), maar ook aan vis, schaal- en schelpdieren. Crémant wordt ook aangeraden bij wit vlees en wild. Ook bij nagerechten en zelfs sommige kaassoorten (Brie en Camembert) kan Crémant lekker zijn. Extra aanraders qua combinaties: een toastje gerookte zalm of forel, een voorafje met gevogeltepaté en kaasfondue - die laatste kan machtig zijn, en dan kan een Crémant de smaak lekker verfrissen.
Kost dat?
In de Wijnalmanak 'Bubbels 2012' worden acht Crémants d’Alsace genoemd en wel in de prijscategorie €10,- tot €20,-.
Allerlei soorten en variaties
Net als Champagne, is de Crémant heel veelzijdig. Er is bijvoorbeeld Crémant d’Alsace Brut, Extra Brut, en een aantrekkelijk roze getinte rosévariant. Omdat er diverse druivensoorten verwerkt kunnen worden, neemt de veelzijdigheid van de Crémant alleen maar verder toe. Druivensoorten die je in de regel 'aantreft' zijn de pinot noir en de pinot blanc. In navolging van alle andere wijnsoorten, is de Crémant er ook in biologische en kosher varianten!