Riesling, wijn uit Duitsland
Riesling is een witte druivensoort. De druif wordt gezien als een van de beste soorten. Riesling groeit vooral in koele wijngebieden. Met name in Duitsland, maar ook in de Elzas en vele andere streken (zoals Oostenrijk, Italië, Australië en Nieuw Zeeland). Het is bij uitstek de druif van de noordelijke Rijnstreek.
De druif
De Rieslingdruif is een kleine ronde druif. De kleur varieert van heldergroen (de jonge druif) tot goudgeel met bruinrode vlekjes (de rijpe druif). De druif neemt zijn tijd voor het groeien en is pas laat rijp. In Europa zo rond september / oktober. Het verhaal gaat dat deze druif ooit ontdekt is door Romeinse soldaten (langs de Moezel). Deze soldaten noemden de Moezel 'Mosella'. Dat betekent kleine Maas.
De grond
Het landschap rond de Moezel is voor een deel bedekt met leisteen. Klei-, kalk- en leisteenrijke grond is goed voor de Rieslingdruif. Riesling van leisteenbodem heeft soms een ‘minerale’ smaak. Omschrijvingen, die hierbij gebruikt worden, zijn bijvoorbeeld een vuursteengeur en een petroleumsmaak. Ook in het wijnbouwgebied Midden-Rijn is de grond geschikt voor Riesling. De wijnbouw wordt hier met name bedreven op steile hellingen.
Zoete Riesling
De zoete Rieslingwijnen zijn zeer geurig en meestal van hoge kwaliteit. Ze bevatten vaak maar weinig alcohol (minder dan 8%). Voorkomende aroma’s zijn perzik, appel, citrus, ananas, petroleum en passievrucht.
Droge Riesling
Er kan echter ook goed droge wijn gemaakt worden van de Rieslingdruif. Deze droge wijnen met subtiele fruitaroma’s bevatten meer alcohol (12 tot 13 procent).
Jong
Wanneer hij jong is, dan is de Rieslingwijn in de neus fris en licht kruidig met veel bloemengeuren. Jonge Rieslingwijn geurt vaak naar vers hooi, viooltjes, rozen en wit steenfruit. De wijn smaakt dan droog, verfijnd en elegant. Met een hoge zuurgraad, die in balans is.
Oud
De meer gerijpte Riesling is vaak kruidig en honingzoet. Goede Rieslings hebben bovendien een duidelijke citrussmaak.
Soms is er sprake van edele rotting door grauwe schimmel (Botrytis-rot). De schimmel tast de druif aan. Wanneer dit gebeurt bij jonge vruchten geeft dit ernstige schade. Echter, een aantasting van rijpe druiven kan een positief effect hebben op het rijpingsproces. De schil wordt dan namelijk doorlaatbaar, waardoor de druif meer water verdampt. Hierdoor stijgen het suikergehalte en de concentratie smaak- en aromastoffen. De wijn smaakt dan vaak naar gedroogde abrikozen, honing, amandelen en rozijnen.
Riesling heeft soms wel een paar jaar nodig om op dronk te komen. De bleekgele kleur verandert als de wijn wat ouder wordt in een strogele tint. De petroleumsmaak (door de Fransen 'gout de pétrol' genoemd) ontwikkelt zich sneller in een warmer klimaat (zoals Oceanië). Vandaar dat dit 'kerosine-bouquet' in Duitsland, de Elzas en Oostenrijk echt een teken van leeftijd is.
Kwaliteit
Er worden Rieslingwijnen gemaakt voor de massaproductie, maar er zijn zeker ook Rieslings van hoge kwaliteit. Voorbeelden van Rieslings, die voldoen aan een bepaalde classificatienorm:
- Riesling Spätlese
- Riesling Auslese
- Riesling Kabinett
- Riesling QBA (Qualität Bestimmte Anbaugebiete)
Deze wijnen voldoen aan minimum voorgeschreven kwaliteitseisen.