Malheur 12, beste donker bier 2014

Het Belgische Malheur 12 mag zich in 2014 voor het tweede jaar op rij de winner noemen van de World Beer Awards, het wereldkampioenschap voor bieren. Malheur wordt in België gebrouwen in de brouwerij van De Landtsheer in Buggenhout. De Beer Awards vinden jaarlijks plaats in het Verenigd Koninkrijk, hier doen verschillende duizenden bieren mee in de verkiezing.

Wat zijn de World Beer Awards?

De World Beer Awards zijn een prestigieuze wedstrijd, waar duizenden bieren vanuit de hele wereld strijden om één bepaald doel. De titel van het Beste Bier van de wereld. In het totaal zijn er acht verschillende onderdelen waar bieren aan kunnen meedoen. Regionaal worden er eerst voorrondes gehouden om bepaalde bieren naar het wereldkampioenschap te brengen. Deze voorrondes gebeuren in Azië, Europa en Amerika. De beste bieren binnen deze regio's worden op de World Beer Awards naar voren gedragen in een finale. De selecties van de beste bieren worden gemaakt door professionele jury's die de bieren blind proeven. Het bier dat de finale op het World Beer Awards wint, is het beste bier in zijn categorie. Uiteindelijk worden de winnaars van alle categorieën ten opzichte van elkaar vergeleken, zodat men hier ook nog een ultieme winnaar van kan vrijgeven. Dit bier mag een jaar lang 'het beste bier ter wereld' genoemd worden.

België mag zich al talloze jaren uitroepen tot één van 's werelds grootste bierlanden met de daarbij horende beste bieren. Het is ook algemeen geweten dat Belgen graag bier drinken en ook genieten van speciaalbieren. Aangezien niet alle Belgische bieren even bekend zijn ga ik in dit artikel graag even in op een minder bekend Belgisch 'wonder'.

Malheur 12

Het roodbruine bier wordt gebrouwen volgens een oude Vlaamse methode met hop en kruiden. Malheur 12 bestaat nog maar sinds 2000, het is het eerste donker bier van de brouwerij De Landtsheer. Het alcoholgehalte van Malheur 12 bedraagt 12%, dit maakt van het bier één van de zwaarste Belgische bieren. Het bier heeft volgens de kenners een ronde volle smaak. Aangezien dit Belgische bier nog maar een aantal jaren gebrouwen wordt, is het voor veel Belgen een onbekend bier.

Hoe wordt het bier geschonken

Uit de fles & van het vat

De brouwerij 'De Landtsheer' heeft een specifiek glas ontworpen voor zijn Malheur 12. Zorg er steeds voor dat je het bier in dit glas kunt serveren. Zorg voor een mooie schuimkraag, dit ook aangenamer en zorgt ervoor dat de smaken van het bier beter behouden blijven. Om een nog betere smaak van het bier te hebben moet je ervoor zorgen dat het glas droog en proper is. De beste temperatuur om het bier te serveren situeert zich tussen de 10 en 12 graden.

Brouwerij De Landtsheer

Het lekkere bier en de goede reclame zorgen voor een verdere evolutie van de brouwerij. Per jaar wordt er zo een 10 000 hectoliter gebrouwd. De grootste afnemer van het bier blijven de Belgen zelf met zo'n 60 procent van de totale afname. Het overige deel van de geproduceerde liters worden voornamelijk verkocht aan Nederland, Frankrijk, Amerika en Japan.
Brouwerij De Landtsheer brouwt voornamelijk Malheur, ze hebben onder andere de Malheur 6°, Malheur 8°, Malheur 10° en Malheur 12°. Buiten de Malheur wordt ook de Novice in deze brouwerij gemaakt, dit is de nieuwste aanwinst van het bedrijf.
© 2015 - 2024 Maikske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tongerlo blond, beste bier ter wereld (2014)De hoogmis voor al wie op en tijd stond van een fris biertje houdt, vindt jaarlijks plaats in het Verenigd Koninkrijk al…
Affligem bier: Affligem Blond, Affligem Dubbel en TripelAffligem bier: Affligem Blond, Affligem Dubbel en TripelAffligem is een gekend en prestigieus merk in de bierwereld. Affligem heeft al vele internationale bierawards gewonnen.…
Seefbier zet Antwerpen wat sterker op de bierkaartSeefbier, een stukje Antwerpse biernostalgie, lang verloren gewaand voor het grote publiek, is onder impuls van Meesterb…
Recepten voor cocktails met bierIedereen kent de gangbare cocktails zoals een Mojito, daiquiri, pina colada, blue curacao, etc. Maar wist je dat je ook…

Tripel Karmeliet bierTripel Karmeliet is authentiek driegranenbier afkomstig uit België en wordt gebrouwen door Brouwerij Bosteels. De brouwe…
Riesling, wijn uit DuitslandRiesling is een witte druivensoort. De druif wordt gezien als een van de beste soorten. Riesling groeit vooral in koele…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Malheur_(bier)
  • http://www.belgische-bieren.be/bier/malheur-12
  • http://www.malheur.be/nl/malheur-12/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/World_Beer_Awards
Maikske (18 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.