Recept voor goed biscuitdeeg
Biscuitbeslag bestaat uit een mengsel van eieren, suiker en bloem. Het beslag is op verscheidene manieren te maken. Uit het beslag komt een lekkere biscuitdeeg, wat zijn naam eer aan doet. Het zoete deeg is makkelijk te snijden en te gebruiken als taartvorm. Biscuitdeeg is echter nog niet zo makkelijk om te maken. Vaak zijn het net de belangrijke details, waardoor deze in elkaar kan zakken, maar heel dun wordt of niet wilt rijzen. Met deze recepten moet het zeker gaan lukken!
Voordat je begint is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle materialen vetvrij zijn. Dit is sowieso handig om te onthouden voor alle baksel die je maakt. Wanneer de materialen vetvrij zijn wordt het beslag beter. Zo zal eiwit moeilijk stijf worden wanneer je hier geen rekening mee houdt. Vetvrij maken van de materiaal kan gedaan worden door het afspoelen met heet kraanwater. Ook een paar druppeltjes citroensap doen wonderen.
Biscuitdeeg is bijvoorbeeld handig om taarten mee te maken en het deeg kan gemakkelijk funderen als lagen tussen de taart. Dit kun je doen door het deeg voorzichtig in 2 of 3 plakken te snijden (afhankelijk van de dikte) en de lagen te vullen met banketbakkersroom (in combinatie met slagroom) of jam. Op die manier kun je een hele lekkere slagroomtaart maken! Houd je juist meer van chocolade taarten, vergeet dat niet 3 eetlepels cacao poeder door het mengsel te doen.
Recept biscuitdeeg 1
Benodigdheden
- Bloem – 190 gram
- Suiker – 190 gram
- Ei – 7 stuks
- Snufje zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op circa 160 graden (heteluchtoven) of 180 graden (elektrische oven).
- Zet alle benodigdheden klaar en pak een kom met water, bij voorkeur goed warm tot heet water. Plaats hier de eieren in. Houd continu bij of de kom met water nog warm genoeg is.
- Pak een kom en doe hier de eieren, het zout en suiker in en meng dit goed door elkaar (bij voorkeur 7 a 10 minuten). Wanneer dit een lichtgele kleur heeft en wat troebel is is het klaar. Houd af en toe de kom iets schuin en de gardes wat hoger, zodat er genoeg lucht bij kan komen om het geheel luchtig te maken.
- Pak een lepel en schep de bloem (het liefst gezeefd) door het beslag. Dit kun je beter scheppen in plaats van roeren. Dit zorgt ervoor dat de mix luchtig blijft.
- Vet een bakvorm in en plaats deze in de oven. Na zo’n 35 a 40 minuten is het mengsel klaar. Deze heeft een goudbruine kleur gekregen.
Tip: Laat de oven op een geleidelijke manier afkoelen en zet de oven nog niet open. Dit voorkomt dat het biscuitdeeg inzakt. Wanneer je de oven eenmaal hebt opgezet is het ook beter om nog heel even te wachten met het pakken van het biscuitdeeg.
Het biscuitdeeg is klaar!
Recept biscuitdeeg 2
Benodigdheden
- Eieren - 6 stuks
- Suiker - 200 gr.
- Citroen - de rasp van de schil
- Bloem - 75 gr.
- Maïzena - 75 gr.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden C. Bekleed een springvorm of bakblik met bakpapier en vet dit in. Splits de eieren. Mix de eidooiers met 2/3 van de suiker romig met een elektrische mixer. Citroenrasp erdoor mengen.
- In een andere kom het eiwit met de resterende suiker stijf slaan. Doe dit bij het eidooiermengsel. Meng de bloem met de maizena en zeef dit over de eiermengsels in de kom. Alles goed, maar wel voorzichtig, mengen met een spatel.
- Giet het beslag in de taartvorm of bakblik en strijk het glad. Bak de ronde vorm 25 minuten in de voorverwarmde oven. Op een bakblik hoeft de cake maar 12 minuten in de oven.
- Haal het biscuitdeeg direct uit de springvorm en op een rooster laten afkoelen. De grote, platte biscuit meteen van het bakblik halen, op een schone, vochtige theedoek uitstorten en het bakpapier er voorzichtig vanaf halen.
- De ronde biscuit moet je minstens 1 dag laten staan alvorens het door te snijden en verder te verwerken.
Smullen maar!