Eieren: koken en pocheren en eierweetjes

Eieren: koken en pocheren en eierweetjes Een ei koken of pocheren is nog niet eens zo eenvoudig. Maar er zijn de nodige tips voor. Om te voorkomen dat eieren barsten bij het koken of het eiwit eruit loopt zijn er de nodige maatregelen te nemen. Voor het pocheren van een ei is dat nog belangrijker. Dus weten hoe je een ei pocheert of kookt? Kijk hieronder.

Hoe verser het ei, hoe beter het eindresultaat

Het bereiden van een ei begint altijd met een vers product. Vanzelfsprekend staat op de verpakking hoe lang een ei nog vers is, maar is de verpakking zoek of heeft u de eieren bij een boer gekocht dan zijn er methoden voor om te bepalen of het ei nog vers is. Leg een ei in koud water. Een vers ei zinkt direct naar de bodem. Niet verse eieren stijgen met de ronde kant naar boven in het water.

Eieren koken

 1. Breng een pan met een ruime hoeveelheid water aan de kook.
 2. Leg de eieren er met een lepel in om te voorkomen dat ze breken.
 3. Breng het water dan opnieuw aan de kook.
 4. Voor een zacht ei is een periode tussen de 4 en 5 minuten nodig.
 5. Een halfhard ei heeft tussen de 6 en 7 minuten nodig.
 6. En wie van een hardgekookt exemplaar houdt laat het ei tussen de 9 en 10 minuten koken.
 7. De tijd gaat dus in zodra het water met de eieren opnieuw aan de kook is gebracht.
 8. Nadat de tijd verstreken is, de eieren even in een bakje met koud water leggen. Daardoor zijn ze gemakkelijker te pellen.

Eieren pocheren

Om een ei te pocheren is één ding heel erg belangrijk, namelijk de versheid van het ei. Een ei dat ouder is dan 5 dagen kan niet gepocheerd worden, dus zorg voor eieren die eigenlijk net van de kip komen.
 • Doe in een ruime plan een laagje water van ongeveer 5 centimeter.
 • Brengt dit aan de kook
 • Voeg wat azijn toe en draai het vuur zo laag dat het water net aan de kook blijft
 • Breek een ei heel en vang het op in een kopje
 • Houd een lepel onder het water in de pan
 • Laat het ei op de lepel glijden en draai het dan rond
 • Draai het ei steeds, zodat het eiwit gaat stollen
 • Laat het ei ongeveer 4 minuten koken
 • Haal het ei met een schuimspaan uit het water en laat even uitlekken
 • De dooier is nog zacht bij deze bereidingswijze en het eiwit hard en gekookt

Eieren en hun voedingswaarde

Eieren bevatten veel eiwitten en zijn goedkoper dan vlees. In twee eieren zitten evenveel eiwitten, maar ook ijzer als in een gehaktbal. Bovendien leveren eieren vitamine A en B.

Salmonella

Eieren kunnen het best in de koelkast worden bewaard, omdat ze daar het minste risico lopen op bacteriën. Eieren zijn daar tussen de 5 en 6 weken houdbaar. Overigens zitten de bacteriën niet in het ei zelf, maar aan de buitenkant op de schaal. Bij het breken van die schaal kunnen de bacteriën in het ei zelf terechtkomen en vervolgens voor heel wat ongemakken zorgen. Een gebroken ei of een ei zonder schaal mag dan ook nooit langer dan 2 dagen in de koelkast worden bewaard. Bovendien moet dit in een afgesloten bak. Een dergelijk ei mag ook nooit gebruikt worden bij rauwe verwerking zoals bij het maken van mayonaise. Bak het of kook het in dat geval.

Ei koken in de magnetron

Er zijn al heel wat leuke filmpjes van gemaakt, maar een ei koken in de magnetron kan echt niet. De druk in het ei loopt door de golven van de magnetron zo hoog op dat het ei uit elkaar spat. Een vieze magnetron die van top tot teen schoon gemaakt moet worden is het gevolg en de maag blijft op die manier ook nog eens leeg.

Bepalen of een ei rauw of gekookt is

Soms koken mensen eieren en leggen ze dan in de koelkast. Maar welk ei is nu gekookt en welk niet. Ook daar is een trucje voor. Pak een bord en laat de eieren ronddraaien door er een slinger aan te geven (niet te hard vanzelfsprekend, want dan kan het ook nog breken). Het ei dat snel rond gaat is gekookt. De binnenkant is dan namelijk steviger en heeft meer volume. Als het ei slecht ronddraait en ook snel weer stopt met ronddraaien, is het een ongekookt ei.

Gebarsten eieren

Zitten er in de eierdoos alleen nog maar eieren met een barst erin, dan wordt het echt oppassen geblazen met het koken. Toch is ook daar een oplossing voor. Wrijf de eieren in met citroensap voordat u ze in het kokende water legt. Het citroensap zorgt ervoor dat het eiwit niet uit het ei loopt.

Eieren die niet barsten terwijl ze gekookt worden

Wie van hardgekookte eieren houdt, krijgt vaak exemplaren die barsten. Er zijn twee manieren om dat te voorkomen. Door een paar gebruikte luciferstokjes in het water mee te koken of door een paar druppels azijn toe te voegen aan het kookwater.

Eieren pocheren

Gepocheerde eieren hebben een aantal voorwaarden nodig. Zo is er flinke lepel azijn nodig die aan het kookwater moet worden toegevoegd. Daardoor blijft het eigeel opgesloten binnen het eiwit en dat geeft het bijzondere van een gepocheerd ei. Bovendien moet het vuur heel laag staan als u het ei in het water laat glijden.

Ei pellen

Een ei pellen gaat het best als u start bij de smalle kant van het ei. De rest van de schil gaat er dan heel gemakkelijk af.

Bouillon of frituurvet schoonmaken met eiwitten

Eiwitten maken uw bouillon of frituurvet weer helder. Scheid daarvoor een ei en giet het eiwit in de warme bouillon of olie. Tijdens het koken of bakken gaan alle ongerechtigheden in het eiwit zitten. U hoeft het eiwit alleen maar met een schuimspaan weer uit de pan te vissen en bouillon frituurvet zijn weer “schoon”.

Ei gebruiken om koffievlekken te laten verdwijnen

Met eigeel kunnen koffievlekken worden weggewerkt. Doe daarvoor eigeel in een waterflesje, doe er warm water bij en schudt het mengsel dan goed. Houdt de opening van de fles tegen de koffievlek zodat het mengsel op de plek komt. Was het kledingstuk daarna gewoon in de wasmachine.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eieren koken: hoe doe je dat?Eieren koken: hoe doe je dat?Eieren bestaan in verschillende soorten en maten. Ze bevatten allerlei belangrijke voedingsstoffen. Als u eieren gaat ko…
Pasen: eieren vervenPasen: eieren vervenEen leuke bezigheid als het Pasen is, is het verven van eieren. Dit kun je samen met de kinderen doen en het is ontspann…
Alles over eierenAlles over eierenEen ei hoort er bij, dat zeggen velen, maar het schijnt ook zo te zijn! Wij kunnen of willen niet zonder eieren. Vooral…
Hoe moet ik een ei koken? Ontdek de verschillende manieren!Hoe moet ik een ei koken? Ontdek de verschillende manieren!Een ei koken is simpel dacht u? Verkeerd gedacht, veel mensen weten de dag van vandaag nog altijd niet juist hoelang een…

Espuma = fancy schuimKoken is terug geweldig ‘in’. Op alle tvzenders zijn hobbykoks te zien, kookprogramma’s en kookwedstrijden, de ene al wa…
Koffie zetten met een cafetièreKoffie zetten met een cafetièreGoede koffie hoeft niet duur te zijn, met relatief eenvoudige middelen kun je toch lekkere koffie zetten. Er zijn mensen…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 31-10-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.