Bento, een prachtig lunchpakket

Bento, een prachtig lunchpakket Hollanders nemen doorgaans brood mee naar werk of school. Dat is saai eten. Echt lekker is het niet, alleen voedzaam, zeggen ze... In Japan is het onder ouders een sport geworden om een zo lekker en gezond mogelijke lunchmaaltijd mee te geven aan hun kind. Voedsel dat er mooi en lekker uitziet wordt met meer plezier gegeten. Iedere ouder denkt dat hun kind nooit eten weggooit. Waarom liggen er elke dag duizenden zakjes brood op straat en in prullenbakken? Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoudsopgave


Lunch meegeven?

Nederlandse ouders geven over het algemeen 4 plakken supermarktbrood met margarine mee aan hun kinderen. Als beleg wordt er van alles op gedaan; van jam op basis van glucosestroop tot plakjes kip gevuld met water. Ja, er zit water in sommige vleesproducten. Ouders kijken vreemd op als blijkt dat hun kind dergelijk etenswaar niet lekker vindt. Kinderen neigen ertoe zelf snoep, koekjes of patat te kopen, als het lunchpakket wat men van huis uit meekrijgt ondermaats is. Kinderen houden over het algemeen van snackgroente en fruit. Het is belangrijk het eten van gezonde producten te stimuleren door lekker eten te geven.

Bento

Vanuit Japan is een trend overgewaaid die eigenlijk blijvend zich moet nestelen tussen de gewoontes van iedere Europeaan; het kwalitatief hoogwaardige lunchpakket. In een traditioneel Japans lunchpakket, wat in het Japans Bento heet, zitten 3 soorten koolhydraten; brood, rijst of pasta, proteïne; ei, tahoe, tempeh of vleeswaar plus groente en fruit. Dat is wel even iets anders dan 4 witte boterhammen met chocopasta. Een Bento-lunch is goed gevuld, heel gezond en superlekker.

Haast, haast, snel, snel

In Nederland moet een lunchpakket vooral zo snel mogelijk klaar zijn. Voorbesneden gebakken deegflappen die voor boterhammen moeten doorgaan worden belegd met chemisch smeerbaar gemaakte nepboter oftewel margarine. Haast en drukte regeren het voedingspatroon. Een Bento-maaltijd dient in alle rust en met veel zorg bereid te worden. Door een mooi gerecht te maken verkrijgt men rust; het bezig zijn met iets creëren is een ontspannende activiteit. Een wortel raspen, wat rozijnen weken, beetje geraspte rode kool erbij, een paar kruimels walnoot, en u heeft een heerlijke rauwkostsalade met vrolijke felle kleuren.

Opvoedende lunchbox

Bento-lunches kunnen heel goed gecombineerd worden met Nederlandse gerechten. De Bento-lunchmaker moet een beetje creatief met voedsel zijn. Een koude, gevulde pannenkoek kan opgerold in de lunchbox, net als een aardappelsalade. Als variant kun je eens een salade wikkelen in een hartige kaaspannenkoek als een soort wrap. Aan de uiteinden van de opgerolde pannenkoek doe je roomkaas zodat de groente binnenin blijft. Er zijn vele groentes die je rauw kunt eten waarvan er één exemplaar, of een klein stukje in de lunchbox kan. Voorbeelden van heerlijke rauwe groenten zijn: komkommer, wortel, radijs, tomaat, sla, paprika en bleekselderij. Rauwe groenten eet je als losse snack; dat is fris en knapperig. Dit kun je combineren met een beetje fruit, wat ook een snackfunctie heeft. Ouders willen dat hun kind naar iets gezonds grijpt als het trek heeft. Via de Bento lunchbox leert een kind verschillende losse gezonde snacks kennen.

Echt brood ipv supermarktbrood

Een lunchbox met brood kan heel lekker zijn. Gebruik dan wel echt brood, en niet de slappe supermarktvariant. Supermarktbrood is meer lucht dan voedingsstoffen. Op de site van Kassa! meldt iemand: ´Bij supermarkten heeft het brood meer weg van isoleerschuim.´ Het is altijd goed om af te wisselen met verschillende soorten brood zoals: biologisch brood, roggebrood, Duits brood (Eifelbrood of Oberlander), mueslibol, rijstcrackers, knackebrood en Turks brood. Een lunchtrommel is meestal slechts geschikt om enkele boterhammen in te vervoeren. Als ouder kunt u op zoek gaan naar een trommel waar ook een pasta- of aardappelsalade in kan worden bewaard.

Koude maaltijd

De meest eenvoudige Bento lunch is misschien een stamppot in een trommel doen en deze opwarmen in de magnetron. Dan moet je wel de magnetron vertrouwen als gezond apparaat. Wanneer je lunchpakket niet aan straling wilt bloot stellen, kun je het beste beperken tot salade en broodgerechten. Bento lunchpakketten worden vaak koud gegeten. Dat betekent niet dat het minder lekker is. Het idee dat groenten tot 100 graden moet worden opgewarmd, en dan het liefst 20-60 minuten doorkoken is inmiddels verleden tijd. Door internationalisering en verbeterde culinaire inzichten hebben Nederlanders over het algemeen hun foute kookgewoontes aangepast. Groenten zijn veel smaakvoller en gezonder als ze maximaal 5 minuten gekookt worden in plaats van de 60 minuten die een halve eeuw terug nog gewoon was. Door kort koken blijven groente stevig. Een voorbeeld is de Italiaanse bloemkoolvariant; broccoli heeft aan 2 minuten koken genoeg. Zo kunt u een stukje broccoli in de lunchbox doen. Wanneer u broccoli 20 minuten kookt blijft er niets dan snot over, zelfs qua kleur. Nogal logisch dat een kind dat niet lust.
© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het samenstellen van een goed lunchpakketHet is belangrijk om ook tijdens de lunch op het werk of school te denken aan de voedingswaarde van de inhoud. U leest h…
Bento box: culinaire kunst in een lunchtrommelBento box: culinaire kunst in een lunchtrommelDe Japanse lunchbox lijkt in niets op onze Hollandse ‘bammetjes met kaas’ gepropt in een bakje of zakje. Nee de Japanner…
Salades met hüttenkäse: gezond en makkelijk te makenSalades met hüttenkäse: gezond en makkelijk te makenHüttenkäse ofwel cottage cheese is prima geschikt om er salades mee te maken. Het laat zich goed combineren met rauwe gr…
Hapjes voor de namiddag lekkere trekHapjes voor de namiddag lekkere trekWie heeft er nooit last van? Het gaat richting 16.00uur, de lunch heeft de maag verlaten en vindt zijn weg in de darmen.…

Belegde broodjes kaas of kipBelegde broodjes kaas of kipDat de broodjes lekker belegde broodjes kunnen leveren weten we allemaal, maar zelf kan je op een eenvoudige manier – of…
Uiensoep met port: het receptMet het koude weer is er niets zo lekker als met een warme kom soep voor de openhaard te zitten. De klassieke uiensoep i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ppkpichch, Pixabay
  • http://kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/vadetail/verkoopdatum-op-brood/cpagina/45/
  • http://www.afvallen-weblog.nl/bedrieglijke-producten-in-de-supermarkt/
  • http://www.uitdaging.net/gezond/E-nummers.html
  • http://beyondboulder.wordpress.com/2008/05/27/somen-bento/
  • http://www.wordsaboutthings.co.uk/save-money-by-making-your-own-bento-box/
  • http://www.slashfood.com/tag/sweet%20potato/
  • http://www.offworld.com/2008/12/katasushi-damacy-in-a-bento-bo.html
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 20-11-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.