Salades met hüttenkäse: gezond en makkelijk te maken

Hüttenkäse, wat is dat?
Hüttenkäse ofwel cottagecheese is een heel jonge, witte kaas die heel zacht en neutraal van smaak is. Dat maakt dit zuivelproduct bijzonder geschikt voor de verwerking in allerlei gerechten en hapjes, zowel zoet als hartig. Het bevat veel eiwitten en weinig vet en past daarom heel goed in een gezond dieet. Het kan ook een prima ingrediënt zijn voor in de salade. Hüttenkäse is verkrijgbaar bij elke supermarkt en wordt meestal verkocht in kuipjes van 200 gram, soms ook van 400 gram. Hier een paar recepten voor salades met hüttenkäse.- Hüttenkäse, wat is dat?
- Griekse salade met hüttenkäse
- Witlofsalade met walnoten en hüttenkäse
- Pastasalade met tonijn en hüttenkäse
Griekse salade met hüttenkäse
Voor 4 personen, bereidingstijd: 20 minutenBenodigdheden
- 1 grote bak (400 g) hüttenkäse
- 1/2 rode paprika
- 1/2 komkommer, met schil gebruiken
- 2 (vlees)tomaten
- 1 rode ui
- 12 zwarte olijven zonder pit
- citroensap van 1 citroen
- 2 el olijfolie, geschikt voor dressing
- zout, zwarte peper (grofgemalen)
Bereiding
[OLIST]was de paprika en verwijder de zaadlijsten
was de komkommer en de tomaten
snij paprika, komkommer, tomaten, en olijven in stukjes (dobbelsteentjes)
schil en snipper de ui
doe alles in een kom, voeg de hüttenkäse toe en schep alles door elkaar
voeg het citroensap en (op het laatste moment) een scheutje olijfolie toe
breng op smaak met zout en peper[/OLIST]
Witlofsalade met walnoten en hüttenkäse
Voor 4 personen, bereidingstijd: 15 minutenBenodigdheden
- 3 struikjes witlof
- 2 grote handsinaasappels
- 1 klein bakje (200 g) hüttenkäse
- 2 rode uien
- 30 g rozijnen, gewassen
- 30 g gepelde walnoten
- 30 g pijnboompitten
- sinaasappelschil, geraspt
- zout, zwarte peper (grofgemalen)
Bereiding
[OLIST]was de witlof en snij deze fijn
schil de sinaasappels en snij ze middendoor in dunne schijfjes
schil en snipper de uien
rooster de pijnboompitten even in een koekenpan
doe al deze ingrediënten in een schaal
voeg de hüttenkäse toe en schep alles door elkaar
breng op smaak met zout, peper en wat geraspte sinaasappelschil[/OLIST]
Pastasalade met tonijn en hüttenkäse
Voor 4 personen, bereidingstijd: 20 minutenBenodigdheden
- 200 g ongekookte pasta, bijvoorbeeld spirelli of fusilli
- 1 klein bakje (200 g) hüttenkäse
- 1 blikje tonijnstukjes naturel, bijvoorbeeld John West
- 4 trostomaten
- 1/2 komkommer, met schil
- 1/2 rode paprika
- 12 zwarte olijven zonder pit
- 2 el olijfolie, geschikt voor dressing
- scheutje balsamicoazijn
- verse basilicum, ongeveer 16 blaadjes, klein gesneden
- zout, zwarte peper (grofgemalen)
Bereiding
[OLIST]kook de pasta beetgaar in water met wat zout, spoel met koud water af, laat uitlekken en afkoelen
was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij in kleine stukjes
snij de tomaten, komkommer en olijven in stukjes
laat de tonijn uitlekken
doe groenten, tonijn, pasta en hüttenkäse in een schaal en schep door elkaar
breng op smaak met zout, peper, balsamicoazijn en olijfolie[/OLIST]