Het samenstellen van een goed lunchpakket

Het is belangrijk om ook tijdens de lunch op het werk of school te denken aan de voedingswaarde van de inhoud. U leest hoe u het beste het lunchpakket kunt samenstellen, waar de verpakking uit moet bestaan en enkele tips. Bovendien vindt u een paar voorbeelden voor lunchpakketten.

Lunchpakket


Samenstelling lunchpakket

Elke dag hetzelfde beleg op de boterhammen gaat na een tijd vervelen. Met een beetje moeite en verbeelding kunt u al afwisseling in het lunchpakket aanbrengen en voor een evenwichtige voeding zorgen, wat ook nog smaakvol is.

Houd bij de samenstelling rekening met de volgende zaken:
  • de voedingsbehoeften, wat afhankelijk van de leeftijd is.
  • de maaltijd die door het lunchpakket vervangen wordt: vieruurtje, middagmaal of avondmaal. Al de behoeften dienen steeds gedekt te zijn.
  • de omgeving waar het lunchpakket gegeten wordt: zijn er bekers? Is er koffiemelk, bestek? Denk ook aan de tijd die men heeft om het lunchpakket te gebruiken.
  • de inhoud.

Inhoud

De volgende voedingsmiddelen dienen het lunchpakket te bevatten:
  • dierlijke eiwitbron: kaas, vis, vlees, ei
  • energiebron: brood, aardappelen, rijst, deegwaren
  • fruit
  • melkproduct

Bovendien wordt het aangeraden een groenteschotel in het lunchpakket te stoppen.

Brood

Brood als energiebron. Brood is een van de voornaamste bestanddelen van het lunchpakket. Bruinbrood wordt aangeraden. Echter, het ‘normale’ brood kan vervangen worden door: ciabatta, bruin stokbrood, notenbrood, kruidenbrood, pitta enzovoort.
Brood kan ook vervangen worden door aardappelen, deegwaren of rijst. U kunt dit doen in de vorm van salades. Het vraagt misschien wat meer voorbereidingstijd, maar het zorgt voor meer variatie.

Beleg

Het beleg is belangrijk. Een goed belegde boterham bevordert de eetlust. Variatie en creativiteit kunt u goed gebruiken bij de keuze van beleg.
Zoet beleg
Jam, chocopasta of siroop worden niet als beleg aangeraden, vanwege de geringe voedingswaarde. Echter kunnen zij goed de zoetige snoepjes vervangen als tussendoortje.

Vlees

Magere soorten vlees zijn beter dan de vette soorten. Denk aan rosbief, tong, kip, kalkoen, rookvlees, paardenvlees enzovoort.

Vis

Voor het lunchpakket is vooral ingeblikt vis geschikt. Maar beter blijft de zelfgemaakte vissalade en gedroogde vissoorten.

Kaas

Bij kaas is er voldoende keuze. Ook bij kaas gaat de voorkeur uit naar magere soorten. Meng bijvoorbeeld verse kaas met kruiden of garneer met schijfjes komkommer of tomaat.

Ei

Altijd lekker in een lunchpakket. Kook het ei, bak het, maak een roerei, omelet of een eisalade.

Drank

Vooral melkproducten in een lunchpakket zijn aan te raden.
  • yoghurt
  • milkshakes
  • chocolademelk (met mate)

Of de volgende dranken kunnen genuttigd worden:
  • koffie
  • thee
  • bouillon
  • soep
  • ongesuikerd fruitsappen

Cola, limonades en gezoete frisdranken zijn af te raden. Deze dranken bevatten veel suiker, zijn eetlustremmend en bevorderen tandbederf.

De verpakking

De verpakking van het lunchpakket is belangrijk. Zij zorgt ervoor dat het voedsel er smakelijk uit blijft zien en moet handig en hygiënisch zijn. Papieren broodzakken zijn misschien handig, maar voldoen niet aan de voorwaarden. Een stevige plastic doos is wel geschikt en voorkomt dat de boterhammen plat worden gedrukt.
Plastic zakken, aluminiumfolie en boterhampapier komen in sommige gevallen ook goed van pas. Heeft u slaatjes als lunchpakket, verpak het op het apart plastic schoteltje met aparte vakjes.

Er zijn vele technische hulpmiddelen om op school of werk te genieten van een lekkere lunch, die u van thuis hebt meegebracht. Bijvoorbeeld verschillende types van hermetisch sluitende dozen, isothermische tassen en kleine koelboxen. Op het werk zijn meestal ook koelkasten of een magnetron aanwezig.

Waaruit drinken in het lunchpakket

Een stevige thermoskan dient perfect voor drank in het lunchpakket. De thermoskan kan voor warme én koude dranken gebruikt worden. In de zomer blijft alles er beter fris in en zo kunt u zelfgemaakte fruitsappen of koude melkdranken aantrekkelijker maken om mee te nemen.

Tips

  • Verpak hartige en zoete voedingswaren apart.
  • Een blaadje sla op een boterham met hartig beleg voorkomt dat het brood uitdroogt.
  • Snijd de boterhammen in het lunchpakket voor de kleine kinderen.
  • Plakjes vlees en kaas kunnen het best afzonderlijk verpakt worden.
  • Verpak fruit en groenten ook apart in een plastic zakje.

Voorbeelden goed lunchpakket

  1. 2 sneetjes bruinbrood, omelet, verse fruitsalade, melk
  2. 3 sneetjes volkorenbrood met Ardennerham en banaan, tomatensla, koffie verkeerd, stuk vers fruit
  3. soep, bruin stokbrood belegd met ei, waterkers, zalm en tomaat, 1 broodje, yoghurt, vers fruit
  4. aardappelsalade, aspergerolletje met rosbief, cocktailsaus, verse kaas met vers fruit, water
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Calorieën in je ontbijt en lunch: brood, beleg en fruitCalorieën in je ontbijt en lunch: brood, beleg en fruitHet eten van ontbijtkoek, crackers en eierkoeken om af te vallen is onzin. De kern van diëten is minder calorieën inneme…
Bento, een prachtig lunchpakketBento, een prachtig lunchpakketHollanders nemen doorgaans brood mee naar werk of school. Dat is saai eten. Echt lekker is het niet, alleen voedzaam, ze…
Wat is steriliseren van voeding?Steriliseren is een methode om voedsel te verduurzamen zodat het enige tijd kan bewaard worden. Het basisprincipe berust…
Bladerdeeg en filodeeg hapjesBladerdeeg en filodeeg hapjesIedereen kent de wel bekende appelflap, ja gemaakt van bladerdeeg. Maar wat voor hartige hapjes kun je allemaal maken me…

Etiquette aan tafelEtiquette aan tafelStel je een gedekte tafel voor in een chique restaurant. Het gerecht kan elk moment worden geserveerd. Je kijkt naar het…
Houdbaarheidsdatum op levensmiddelenDe houdbaarheidsdatum is een vermelding op levensmiddelen welke door de warenwet is voorgeschreven. Deze datum geeft de…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.