Zelf appelsap maken

Zelf appelsap maken Dit is een recept om zelf appelsap te maken zonder sapcentrifuge. Kook simpelweg de geschilde appels en binnen drie uur heb je heerlijk appelsap in de koelkast staan. Lees hier het hele recept.

Zelf appelsap maken zonder sapcentrifuge

Als je een of meerdere appelbomen hebt, zul je vele kilo’s appels kunnen plukken in het najaar. Je kunt er voor kiezen om deze appels te gebruiken voor appelmoes of appeltaart. Maar wat ook leuk is om te doen is er appelsap van maken. Zelf appelsap maken is vrij eenvoudig en ook leuk om te doen.

Selecteer de appels

Vaak zijn appels die je zelf plukt vrij zuur, op zich is dit geen probleem. Het beste resultaat krijg je echter als je meerdere rassen appels gebruikt. Over het algemeen is de regel dat rode appels een wat zoeter sap geven dan groene appels. Je kunt dus overwegen om als je groene appels hebt om op de markt nog een paar kilo rode appels te kopen. Gebruik voor de smaak met name rijpe appels, onrijpe appels hebben over het algemeen minder smaak.

Schoonmaken van de appels

Was de appels goed schoon onder stromend water. Verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes. Het handigst is om de appels in vieren te snijden. Laat de schil om de appels zitten. Controleer wel of er geen insecten in de appels zitten.

Koken van de appels

Neem een grote pan met een laagje water. Stop ook de appels in de pan en dek het geheel af met een deksel. Laat de appels drie kwartier koken totdat ze bijna uit elkaar vallen en op een soort appelmoes gaan lijken. Haal de pan van het vuur en maak met een mixer of een stamper de appels klein. Pak een vergiet en een schone theedoek. We gaan nu de warme appels passeren, leg de theedoek in het vergiet. En zet een tweede pan onder het vergiet. Zeef de appels door middel van de doek in het vergiet, alles wat niet door de doek loopt is je restafval. In de tweede pan heb je nu al een soort van appelsap. Laat het geheel enkele uren afkoelen in de koelkast.

Het bewaren van het sap

Als het sap in de koelkast staat kunt je op zoek naar glazen potten. Met name glazen potten van bijvoorbeeld appelmoes zijn erg handig. Deze hebben namelijk deksels waarmee je kunt zien of je appelsap vacuüm is getrokken. Dit is erg belangrijk om de houdbaarheid te verlengen. Als je deze potten gevonden hebt dan kun je deze goed schoonmaken en koken in water.

Op smaak brengen van appelsap

Als je een pan met potten en deksels op het vuur hebt staan kun je de andere pan uit de koelkast halen. Als de appelsap afgekoeld is kun je hem proeven, als hij te zuur is dan heb je teveel groene of onrijpe appels gebruikt. Voeg dan naar smaak wat suiker toe. Kook de appelsap met suiker op en haal de warme potten voorzichtig uit het hete water. Verdeel de kokende appelsap over de potten en sluit deze met de deksel. Zet de potten omgekeerd neer en laat de appelsap afkoelen. Als de appelsap voldoende afgekoeld is kun je de potten in de koelkast zetten. Controleer of de appelsap vacuüm getrokken is. Zelf gemaakte appelsap is ongeveer een jaar houdbaar.
© 2011 - 2024 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is appelsap gezond?Is appelsap gezond?Appels zijn gezond dus appelsap ook? Het ligt alleen wat complexer. Er zijn namelijk verschillende soorten appelsappen.…
Rucola Drankje, energiedrank van spinazie en darmreinigerRucola Drankje, energiedrank van spinazie en darmreinigerEen drankje maken van rucola. Of een energiedrankje maken van spinazie. Doe het. Natuurlijk kun je allerlei vreemsoortig…
Kir, cocktail van vlierbessen en frambozenkokokoscocktailEen Kir royaal maar dan zonder alcohol. Een dorstlessende prachtige cocktail van vlierbessensap met bramensap en een ove…
Kerstdrankjes – Frambozenbowl en meloenbowlFrambozenbowl en meloenbowl. Drankjes waar ook de kinderen dol op zullen zijn. U vindt hier het alcoholvrije recept voor…

De Lagostina Risotteria: de ideale pan voor risottoDe Lagostina Risotteria: de ideale pan voor risottoVoor wie regelmatig risotto maakt kent het wel: je wil een pan met een dikke bodem, die egaal warm wordt. Ook graag een…
Zelf makreel rokenZelf makreel rokenZelf makreel roken is gemakkelijk. Lees hier hoe je makreel schoonmaakt, pekelt en rookt. Met deze bereidingswijze heb j…
Bastiaan271 (102 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.