InfoNu.nl > Eten en Drinken > Bereiding > Aardappelen bereiden op verschillende manieren

Aardappelen bereiden op verschillende manieren

Aardappelen bereiden op verschillende manieren Aardappels! Het is één van de populairste gerechten die wordt geserveerd in de Nederlandse keuken. Maar ook buiten de Nederlandse landsgrenzen is het zeer populair. Maar een aardappel... hoe bereid je die? Dat kan op verschillende manieren. Men kan aardappels bakken, maar ook koken. Het kan zelfs in de magnetron tegenwoordig. In dit artikel leest u hoe u aardappels op diverse manieren kan bereiden. Een aardappel! Natuurlijk overal te koop. Standaard in elke supermarkt in een heleboel variaties en merken. Zo heb je vastkokende aardappelen, kruimige aardappelen, maar tegenwoordig ook iets kruimige aardappelen of stampotaardappelen.
Vroeger werden aardappelen eigenlijk altijd alleen maar gekookt en werden de overgebleven aardappelen vaak de volgende dag weer gebruikt voor het opbakken. Maar tegenwoordig zijn er meerdere mogelijikheden met de aardappel.
Lees hieronder een aantal verschillende manieren en doe er uw voordeel bij:

Koken

  • Schil de aardappelen eventueel
  • Snij de aardappelen in gelijke stukken
  • Spoel de aardappelen af met koud water
  • Kook de aardappelen in een laagje van ongeveer 20cm gaar.
  • Voeg eventueel zout toe
  • Vervolgens de aardappelen afgieten
  • Even op een lage temperatuur droog laten stomen
  • En als laatste even omschudden en serveren!

Koken in de Magnetron (700 watt)

  • Schil de aardappelen eventueel
  • Snij de aardappelen in gelijke stukken
  • Leg de gelijke stukken aardappelen en één laag in een schaal
  • Voeg 2 a 3 eetlepels water toe in de schaal
  • Kook de aardappelen in zo'n 7/8 minuten gaar op 700 watt!

Bakken

  • Snij warme of koude gekookte aardappelen in gelijke stukken met
  • of zonder schil in schijfjes of partjes.
  • Verhit boter of olie in een koekenpan
  • Bak de aardappeltjes op hoge temperatuur
  • Draai ze regelmatig om met een spatel
  • Voeg eventueel lekker kruiden toe, zoals shoarma- of patatkruiden toe?

Oven

  • Schil de aardappelen eventueel
  • Snij de aardappelen in schijfjes of plakjes
  • Doe de schijfjes in een ovenschaal
  • Bestrooi ze met wat zout en (olijf)olie
  • Bak ze in een voorverwarmde (225 graden) oven in 30 minuten goudbruin
  • Bestrooi eventueel de aardappelen met wat geraspte kaas
  • Dit smaakt ook tevens heerlijk met groente en gehakt!

Uiteraard zijn er nog andere manieren om lekkere aardappelgerechten te maken. Zo kunt u bijvoorbeeld tegenwoordig ook van die heerlijke gerechten maken met behulp van de aardappelschotels van Knorr. Deze zijn in elke supermarkt te vinden.

Voedingswaarde per 100 gram

Eén portie is ongeveer 200 gram
Energie355 kj / 85 Kcal
Eiwit2,0 gram
Koolhydraten19 gram
waarvan suikers1 gram
Vet0 gram
waarvan verzadigd0 gram
Voedingsvezel3,0 gram
Natrium0 gram
Toegevoegd zout0 gram

Niet elke aardappel zal wellicht zijn om te eten met schil. Kijk hiervoor eerst op de achterzijde van de verpakking.

Eet smakelijk!
© 2010 - 2019 Martinq79, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Stamppot receptenStamppot receptenDe wintermaanden staan weer voor de deur. Na alle zomerse gerechten slaat Nederland weer aan de stampotten. Met stampot…
AardappelvariatiesAardappelvariatiesAardappels zijn in oneindig veel variaties te bereiden. In dit artikel staan een aantal tips hoe je aardappels lekker ku…
Basis stamppot receptenDe R zit weer in de maand. De temperaturen dalen, binnen brand de kachel weer. Het is dus weer tijd voor de stamppotten.…
Op kamers wonen, hoe kook ik aardappels?Op kamers wonen, hoe kook ik aardappels?Aardappels zijn in Nederland ons basisvoedsel. Aardappels koken is niet zo moeilijk als het lijkt. Je hebt in elk geval…
Zwitserland; RöstiEen typisch, maar wel erg lekker nationaal recept uit de Zwitserse keuken is de rösti. Om dit gerecht uitgebreid klaar t…

Reageer op het artikel "Aardappelen bereiden op verschillende manieren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Martinq79
Gepubliceerd: 04-01-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Schrijf mee!