Aardappelen bereiden op verschillende manieren

Aardappelen bereiden op verschillende manierenAardappels! Het is één van de populairste gerechten die wordt geserveerd in de Nederlandse keuken. Maar ook buiten de Nederlandse landsgrenzen is het zeer populair. Maar een aardappel... hoe bereid je die? Dat kan op verschillende manieren. Men kan aardappels bakken, maar ook koken. Het kan zelfs in de magnetron tegenwoordig. In dit artikel leest u hoe u aardappels op diverse manieren kan bereiden.
Een aardappel! Natuurlijk overal te koop. Standaard in elke supermarkt in een heleboel variaties en merken. Zo heb je vastkokende aardappelen, kruimige aardappelen, maar tegenwoordig ook iets kruimige aardappelen of stampotaardappelen.
Vroeger werden aardappelen eigenlijk altijd alleen maar gekookt en werden de overgebleven aardappelen vaak de volgende dag weer gebruikt voor het opbakken. Maar tegenwoordig zijn er meerdere mogelijikheden met de aardappel.
Lees hieronder een aantal verschillende manieren en doe er uw voordeel bij:

Koken

  • Schil de aardappelen eventueel
  • Snij de aardappelen in gelijke stukken
  • Spoel de aardappelen af met koud water
  • Kook de aardappelen in een laagje van ongeveer 20cm gaar.
  • Voeg eventueel zout toe
  • Vervolgens de aardappelen afgieten
  • Even op een lage temperatuur droog laten stomen
  • En als laatste even omschudden en serveren!

Koken in de Magnetron (700 watt)

  • Schil de aardappelen eventueel
  • Snij de aardappelen in gelijke stukken
  • Leg de gelijke stukken aardappelen en één laag in een schaal
  • Voeg 2 a 3 eetlepels water toe in de schaal
  • Kook de aardappelen in zo'n 7/8 minuten gaar op 700 watt!

Bakken

  • Snij warme of koude gekookte aardappelen in gelijke stukken met
  • of zonder schil in schijfjes of partjes.
  • Verhit boter of olie in een koekenpan
  • Bak de aardappeltjes op hoge temperatuur
  • Draai ze regelmatig om met een spatel
  • Voeg eventueel lekker kruiden toe, zoals shoarma- of patatkruiden toe?

Oven

  • Schil de aardappelen eventueel
  • Snij de aardappelen in schijfjes of plakjes
  • Doe de schijfjes in een ovenschaal
  • Bestrooi ze met wat zout en (olijf)olie
  • Bak ze in een voorverwarmde (225 graden) oven in 30 minuten goudbruin
  • Bestrooi eventueel de aardappelen met wat geraspte kaas
  • Dit smaakt ook tevens heerlijk met groente en gehakt!

Uiteraard zijn er nog andere manieren om lekkere aardappelgerechten te maken. Zo kunt u bijvoorbeeld tegenwoordig ook van die heerlijke gerechten maken met behulp van de aardappelschotels van Knorr. Deze zijn in elke supermarkt te vinden.

Voedingswaarde per 100 gram

Eén portie is ongeveer 200 gram
Energie355 kj / 85 Kcal
Eiwit2,0 gram
Koolhydraten19 gram
waarvan suikers1 gram
Vet0 gram
waarvan verzadigd0 gram
Voedingsvezel3,0 gram
Natrium0 gram
Toegevoegd zout0 gram
Niet elke aardappel zal wellicht zijn om te eten met schil. Kijk hiervoor eerst op de achterzijde van de verpakking.

Eet smakelijk!
© 2010 - 2025 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.