Op dieet? Zelf soep klaarmaken

Op dieet? Zelf soep klaarmaken Soep is gezond, vult goed en is eenvoudig klaar te maken. Ideaal zou je zeggen als onderdeel van een caloriearm eetpatroon. Toch wordt er relatief weinig soep gegeten door de mensen die op dieet zijn. Reden is onduidelijk en toch is toegevoegde waarde groot. Soepje dus ... maar wel vers!

Verse soep

Groenten

Als je caloriearme soep wilt maken, is het goed om met je basis, verse soepgroenten, te beginnen. Je hebt de reguliere verse soepgroenten, maar er zijn ook allerlei varianten op te koop. Extra tuinkruiden, Chinese of Hongaarse soepgroenten en daarmee kan je het helemaal naar eigen smaak indelen. Verder kan je natuurlijk altijd zelf variëren met bijvoorbeeld verse wortelen, bloemkool, prei of zelfs broccoli.
Naast de groenten kan er vermicelli gebruikt worden en hoewel het niet enorm veel calorieën extra zijn, telt het wel mee. Tel er voor een kop soep al snel 30 calorieën bij op.

Vlees

Vervolgens is het belangrijk wat je er aan vlees bij gaat doen. Kip koken is mager en lekker, maar van rundertartaar wat kleine balletjes maken, is ook lekker en relatief mager.

Extra smaak

Ben altijd voorzichtig met zout, zout zit in meer dan genoeg producten die we binnen krijgen (eigenlijk alle geprepareerde producten van brood tot diepvriesmaaltijd). Dat neemt niet weg dat je wel wat extra smaak mag toevoegen. De een neemt een aromablokje, de ander neemt een mespuntje sambal en weer iemand anders neemt wat chilisaus. Beperk het wel, want ook in deze (geprepareerde) producten zit zout.

Hoe de soep klaar te maken?

Het is gemakkelijk een pan klaar te maken, maar een volledige pan van hetzelfde kan je enig moment gaan tegenstaan. Je kunt er ook voor kiezen om een heldere groentesoep te maken en bij het gedeelte voor de volgende dag (of om in te vriezen) wat tomatenpuree toe te voegen.

Begin bij de soep altijd met 1,5 tot 2 liter water in een pan te koken en doe hier vlees of de kip bij. Tartaar is eerder gereed dan kip die moet koken, maar als je twijfelt, moet je even proeven. Tartaar hoeft niet langer dan zon 20 minuutjes te staan en kip stukjes ongeveer het dubbele. Mocht er wat vet boven komen drijven, schept dit dan netjes weg. Zo blijft de soep ook helder. Voeg dan de verse groenten toe en laat dit nog eens 10 minuten staan. Als je verder geen toevoegingen meer hebt, is de soep in principe al klaar, maar je kunt er ook voor kiezen nog wat noodles of vermicelli toe te voegen (vergeet niet te bedenken dat dit ook calorieën zijn!).

Voeg voor de tomatenvariant 2 kleine blikje tomatenpuree toe, roer het goed door en laat het even op het vuur staan. Afkoelen en invriezen of apart zetten voor een volgende dag. Beter nog is verse tomatenpuree (niet geprepareerd dus) en daarvoor moet je de tomaten wellen, zodat het velletje er af gaat, haal de "pitjes" eruit en pureer met de staafmixer. Vervolg het proces zoals met de puree.

Calorieën

Als je een maaltijd vervangt door een grote kop soep met vlees/kip en groenten, krijg je beduidend minder calorieën binnen. Een grote kop soep met vlees/kip en verse groenten zit rond de 100 calorieën, terwijl een belegd broodje al snel het dubbele is. Neem je magere kaas of kip op brood dan zit je rond de 160 calorieën.
Daarnaast vult een grote gevulde kop soep absoluut en de vraag is of je het red met één broodje.

Verder krijg je minder koolhydraten binnen en aangezien dit voor velen ook een minpunt in het houden of verlagen van het lichaamsgewicht is, is dit een bijkomend voordeel. Wil je toch wat koolhydraten neem er dan een stukje geroosterd volkerenbrood bij. Tel dan zon 50 calorieën bij de 100 calorieën van de soep op.

Al met al is het dus enorm eenvoudig een lekkere en magere soep klaar te maken.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oosterse tomatensoepOosterse tomatensoepMet soep kunt u zoveel doen. Er zijn verschillende soorten soep en soep is altijd erg lekker en makkelijk te bereiden. T…
Groentensoep, tomaten-groentensoep en kippensoep receptenGroentensoep, tomaten-groentensoep en kippensoep receptenGroentesoep is een prima vervanging voor een uitgebreide warme maaltijd. Er zit zon beetje alles in wat je nodig hebt.…
Zelf soep makenZelf soep makenZelf soep maken is voor veel mensen teveel werk, zeker in deze drukke tijd. Toch is dat erg zonde. Zelfgemaakte soepen b…
Kilo's afvallen met het soep dieetKilo's afvallen met het soep dieetHet soep dieet is een dieet om gegarandeerd veel af te vallen in een korte periode. Met het soepdieet zullen de kilo's b…

Eten bereiden in de slowcookerNa jaren van snel en gehaast koken raakt het maken van slow food steeds meer in. Slow food is eten wat lang moet koken,…
Aardappelen bereiden op verschillende manierenAardappelen bereiden op verschillende manierenAardappels! Het is één van de populairste gerechten die wordt geserveerd in de Nederlandse keuken. Maar ook buiten de Ne…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 05-05-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.