Driekoningen: Driekoningenbrood, wafels en pannenkoeken
Op de avond voor Driekoningen was het vroeger gewoon dat het driekoningenbrood werd gegeten. In dit brood bakte men één amandel of één boon mee. Degene die de amandel of de boon in zijn brood trof, was koning en had het in huis voor het zeggen. De koning werd gehuldigd door hem met stoel en al in de lucht te tillen en hij kreeg een kroon van goudkleurig karton. Er werd op deze avond niet alleen driekoningenbrood gegeten. Behalve driekoningenbrood, at men ook wafels en pannenkoeken.
Recepten Driekoningen
Driekoningenbrood
Benodigdheden
- 500 g bloem
- 1 theelepel zout
- 50 g suiker
- 1 geraspte citroenschil
- 1,5 dl melk
- 40 g gist
- 125 g boter
- 2 eierdooiers
- 75 g amandelspijs
- 1 gepelde amandel
- bloem
- boter
- poedersuiker
Bereiding
- Bloem, samen met het zout zeven in een kom, en er suiker en geraspte citroenschil doormengen
- Melk lauw maken en hier de gist in oplossen
- Boter in een pannetje smelten en laten afkoelen
- In de bloem een kuiltje maken en hier de gistoplossing, de boter en eierdooiers indoen
- Alles met koele hand kneden tot een mooi soepel deeg
- Het deeg, afgedekt met een vochtige (thee)doek, 1 uur op een warm plekje laten rijzen
- Nu het amandelspijs door het deeg kneden, de amandel erin drukken en het geheel tot een bol vormen
- Beboter een bakplaat, leg de deegbol erop en strooi er wat bloem over
- De bol, afgedekt wederom met een (thee)vochtige doek, nog eens 3 kwartier op een warm plekje laten rijzen
- Daarna het brood net onder het midden in een voorverwarmde oven(225 °C) schuiven en in 45 minuten goudbruin en gaar bakken
- Smelt intussen wat boter in een pannetje en laat ze afkoelen
- Het brood op een rooster laten uitdampen en de bovenkant bestrijken met de gesmolten, afgekoelde boter
- Bestrooi het driekoningenbrood voor het opdienen met poedersuiker in de vorm van een ster, of, en dat is misschien nog lekkerder, bestrooi het brood helemaal met poedersuiker
Wafels (recept voor 10 personen)
Benodigdheden
- 1 kilo bloem
- 4 eieren
- 100 gram suiker
- snufje zout
- 0,5 pond boter
- wat rundvet (b.v. ossewit)
- 1 tot 1,5 liter melk (eventueel met flesje bier gecombineerd)
- 60 gram verse gist
Bereiding:
- Smelt de boter en het rundvet
- Melk lauw maken en hier de gist in oplossen
- Doe de bloem en het zout in een kom
- Maak in het midden een kuiltje
- Hierin de melk met gist ingieten en vanuit het midden doorroeren
- Op zelfde manier de eieren, boter en het rundvet doorroeren en als laatste de suiker
- Uiteindelijk moet het een wat dik, glad beslag worden
- Mix alles goed met de mixer goed
- Het deeg, afgedekt met een vochtige (thee)doek, 1 á 2 uur op een lauwwarme plek (dus niet boven de kachel of radiator) laten rijzen
- Voor het bakken het wafelijzer goed heet laten worden
- Insmeren met boter vlak voor men de eerste wafel gaat bakken
- Zo nodig herhalen bij elke volgende wafel (anders blijft de wafel aan het ijzer plakken)
- Baktijd is ± 3 à 4 minuten per wafel
Pannenkoeken
Benodigdheden
- 0,5 Kg bloem (geen zelfrijzende)
- 1 liter melk
- 50 gram suiker
- 2 tot 4 eieren
- 20 gram gist (bakkersgist)
- zout
Bereiding:
- Zeef de bloem, strooi er zout rond en maak in het midden een kuiltje
- Beetje melk lauw maken en hier de gist in oplossen
- Voeg er de suiker bij en giet het in het kuiltje van de bloem
- Kluts de eieren, voeg deze bij het bloemmengsel en klop het geheel goed
- Voeg stilaan de overige melk toe
- Kloppen tot een glad mengsel
- Het geheel op een warme plaats laten rijzen tot het deeg verdubbeld is
- Vet of boter laten smelten in de koekenpan
- Schep juist genoeg van het beslag in de pan om geen dikke pannenkoeken te krijgen
- Laat het beslag in de pan rondlopen tot de bodem overal bedekt is
- Bak de pannenkoeken goudgeel
- Dien op met suiker, siroop of confituur
Zo, het brood, de wafels en pannenkoeken zijn gebakken, we kunnen aan tafel.
Eet smakelijk!