Driekoningen: Driekoningenbrood, wafels en pannenkoeken
Op de avond voor Driekoningen was het vroeger gewoon dat het driekoningenbrood werd gegeten. In dit brood bakte men één amandel of één boon mee. Degene die de amandel of de boon in zijn brood trof, was koning en had het in huis voor het zeggen. De koning werd gehuldigd door hem met stoel en al in de lucht te tillen en hij kreeg een kroon van goudkleurig karton. Er werd op deze avond niet alleen driekoningenbrood gegeten. Behalve driekoningenbrood, at men ook wafels en pannenkoeken.
Bloem, samen met het zout zeven in een kom, en er suiker en geraspte citroenschil doormengen
Melk lauw maken en hier de gist in oplossen
Boter in een pannetje smelten en laten afkoelen
In de bloem een kuiltje maken en hier de gistoplossing, de boter en eierdooiers indoen
Alles met koele hand kneden tot een mooi soepel deeg
Het deeg, afgedekt met een vochtige (thee)doek, 1 uur op een warm plekje laten rijzen
Nu het amandelspijs door het deeg kneden, de amandel erin drukken en het geheel tot een bol vormen
Beboter een bakplaat, leg de deegbol erop en strooi er wat bloem over
De bol, afgedekt wederom met een (thee)vochtige doek, nog eens 3 kwartier op een warm plekje laten rijzen
Daarna het brood net onder het midden in een voorverwarmde oven(225 °C) schuiven en in 45 minuten goudbruin en gaar bakken
Smelt intussen wat boter in een pannetje en laat ze afkoelen
Het brood op een rooster laten uitdampen en de bovenkant bestrijken met de gesmolten, afgekoelde boter
Bestrooi het driekoningenbrood voor het opdienen met poedersuiker in de vorm van een ster, of, en dat is misschien nog lekkerder, bestrooi het brood helemaal met poedersuiker
Wafels (recept voor 10 personen)
Benodigdheden
1 kilo bloem
4 eieren
100 gram suiker
snufje zout
0,5 pond boter
wat rundvet (b.v. ossewit)
1 tot 1,5 liter melk (eventueel met flesje bier gecombineerd)
60 gram verse gist
Bereiding:
Smelt de boter en het rundvet
Melk lauw maken en hier de gist in oplossen
Doe de bloem en het zout in een kom
Maak in het midden een kuiltje
Hierin de melk met gist ingieten en vanuit het midden doorroeren
Op zelfde manier de eieren, boter en het rundvet doorroeren en als laatste de suiker
Uiteindelijk moet het een wat dik, glad beslag worden
Mix alles goed met de mixer goed
Het deeg, afgedekt met een vochtige (thee)doek, 1 á 2 uur op een lauwwarme plek (dus niet boven de kachel of radiator) laten rijzen
Voor het bakken het wafelijzer goed heet laten worden
Insmeren met boter vlak voor men de eerste wafel gaat bakken
Zo nodig herhalen bij elke volgende wafel (anders blijft de wafel aan het ijzer plakken)
Baktijd is ± 3 à 4 minuten per wafel
Pannenkoeken
Benodigdheden
0,5 Kg bloem (geen zelfrijzende)
1 liter melk
50 gram suiker
2 tot 4 eieren
20 gram gist (bakkersgist)
zout
Bereiding:
Zeef de bloem, strooi er zout rond en maak in het midden een kuiltje
Beetje melk lauw maken en hier de gist in oplossen
Voeg er de suiker bij en giet het in het kuiltje van de bloem
Kluts de eieren, voeg deze bij het bloemmengsel en klop het geheel goed
Voeg stilaan de overige melk toe
Kloppen tot een glad mengsel
Het geheel op een warme plaats laten rijzen tot het deeg verdubbeld is
Vet of boter laten smelten in de koekenpan
Schep juist genoeg van het beslag in de pan om geen dikke pannenkoeken te krijgen
Laat het beslag in de pan rondlopen tot de bodem overal bedekt is
Bak de pannenkoeken goudgeel
Dien op met suiker, siroop of confituur
Zo, het brood, de wafels en pannenkoeken zijn gebakken, we kunnen aan tafel.
Kerstkransen soorten en matenWe kennen ze allemaal wel, de kerstkrans. In de kerstboom, bij de koffie of borrel of misschien wel van onze kerstpakketten. Ze zi…
Oud en nieuw-recepten in EuropaOud en nieuw (31 december en 1 januari), is een van de weinige feesten die wereldwijd gevierd worden. In het ene land (uren) eerde…