Handmixer voor mengen, kloppen en kneden van ingrediënten

Handmixer voor mengen, kloppen en kneden van ingrediënten Keukenapparaten zijn er in veel soorten en voor allerlei karweitjes. Een groot aantal daarvan werkt door middel van elektriciteit. Daar is het bij de meeste keukenprinsen en keukenprinsessen ook om te doen. Zij willen niet langdurig met allerlei snijwerk en mengwerk bezig zijn. Een aantal van die handelingen vergen ook een techniek die niet altijd goed wordt beheerst. Makkelijk als je dan een elektrische keukenhulp bij de hand hebt die het karweitje over kan nemen. Zoín apparaat is bijvoorbeeld een handmixer.

Naam handmixer

Uit de naam handmixer zou afgeleid kunnen worden dat het apparaat met de hand werkt maar dat is niet zo. Het is wel degelijk een elektrisch apparaat maar in tegenstelling tot veel andere keukenapparaten is het een los apparaat dat bij het werken ermee in de hand wordt gehouden. Vandaar de naam handmixer.

Handmixer of mengapparaat met mengkom

Maar toch is dit niet helemaal waar omdat slimme ontwerpers hebben bedacht om een mengkom te ontwikkelen waar het apparaat opgezet kan worden. Op die manier zijn de handen vrij om met een ander onderdeel van het bereiden van een maaltijd of het bakken van iets lekkers bezig te zijn. Terwijl de handen vrij zijn is het ook makkelijker om gedurende het mixen ingrediënten toe te voegen. Die worden dan in de kom gedaan op het moment dat het apparaat draait wat eventueel heel geleidelijk kan gebeuren. Naast het kloppen van ingrediënten kunnen in een handmixer diverse ingrediënten ook op een makkelijke manier worden gemengd. Sommigen spreken daarom ook wel over een mengapparaat. Vooral bij moeilijk mengbare onderdelen van een gerecht of langdurig mengen is een mixer met een kom praktischer.

Niet verwarren met staafmixer

Overigens mag een handmixer niet verward worden met een staafmixer die enigszins vergelijkbaar is met een handmixer zonder kom. Het belangrijkste verschil is dat een staafmixer een mes heeft en geen kloppers of kneedhaken. Een staafmixer werkt daarom meer als een blender om ingrediënten te hakken of pureren en er kunnen zelfs ijsblokjes mee worden gehakt wat met een handmixer onmogelijk is.

Werking van het apparaat

De werking van een handmixer is gebaseerd op draaiende tandwielen waar twee kloppers of deeghaken aan bevestigd zijn die in tegengestelde richting draaien. Die kloppers of deeghaken laten door een druk op een knop los van het apparaat. Schoonmaken daarvan kan eventueel in de vaatwasser. Om te voorkomen dat producten als beslag, eiwit en slagroom, vooral in het begin van het proces, uit de kom spatten heeft een handmixer meestal twee of drie snelheden. Bij een langzaam begin ontstaan geen problemen.

Let op met deeghaken

Bij een aantal modellen moet er op worden gelet dat bij het gebruik van deeghaken die haken op de juiste wijze worden geplaatst. Er is namelijk een linker- en een rechterhaak. Bij verkeerde plaatsing is de kans groot dat het deeg langs de haken omhoog kruipt. Er zijn echter ook modellen waarbij de haken aangepast zijn zodat ze zowel links als rechts geplaatst kunnen worden.

Mengen, kloppen en kneden van ingrediënten

Karweitjes die met een handmixer kunnen worden verricht zijn onder meer:
 • Beslag kloppen: Met de handmixer kunnen allerlei soorten beslag worden geklopt om bijvoorbeeld taart en gebak te maken.
 • Deeg kneden: Zelf brood bakken begint met het kneden van het deeg dat voor een deel met de handmixer kan.
 • Eiwit kloppen: Als basis voor talrijke gebaksoorten wordt dikwijls geklopt eiwit voorgeschreven dat met de handmixer makkelijk op dikte gemaakt kan worden.
 • Ingrediënten mengen: De meeste handmixers kunnen elke mengfantasie wel aan.
 • Slagroom kloppen: Voor het afwerken van taart en gebak of heerlijk een mop op de koffie.

Talrijke merken

Handmixers zijn van veel merken verkrijgbaar waarbij sommige merken over slechts één model beschikken en anderen over een aantal. Een merkenoverzicht is:
 • Adler, AEG, Alessi, Ariete
 • Clatronic
 • Bestron, Bodum, Bomann, Bosch, Braun
 • Dualit, Domo
 • ECG, Electrolux, Emerio, Enrico, ETNA
 • Fritel
 • Gastroback, Grundig
 • Kalorik, Kenwood, KitchenAid, Krups
 • Medion, Moulinex
 • OXO Good Grips
 • Philips, ProfiCook, Proline, Princess
 • Russell Hobbs
 • SEB, SENCOR, Severin, Siemens, Smeg, Solac, Solis, Steba
 • Tefal, Tomado, Tristar, Turmix
 • WMF

Speciale functies

Sommige handmixers zijn uitgerust met speciale functies om te mixen zoals een turbofunctie, soft-speed en flex-mix.
 • Turbofunctie: Deze zorgt ervoor dat extra snel mixen mogelijk is.
 • Soft-speed: Deze functie is bedoeld om spatten in het begin tegen te gaan. De draaisnelheid van de mixer loopt langzaamaan op.
 • Flexi-mix: Door deze functie in te schakelen worden alle plekken in de mengkom bereikt waardoor alle ingrediënten goed worden vermengd.

Vermogen van een mixer

Hoe makkelijk en snel de ingrediënten worden gemixt is afhankelijk van het vermogen van de handmixer. Het aanbevolen minimum vermogen bedraagt 200 Watt maar duurdere apparaten gaan tot zelfs wel 800 Watt. Een mixer met een hoger vermogen wordt niet zo snel overbelast. Uitgangspunten daarbij zijn:
 • 0-400 Watt: Geschikt voor niet al te zware ingrediënten. Bij het maken van deeg is het beter niet teveel tegelijk te kneden om overbelasting te voorkomen.
 • 401-800 Watt: Voor stevigere ingrediënten waar meer kracht bij komt kijken is dit vermogen aan te bevelen en zal het apparaat niet snel overbelast worden.
© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kopen van een keukenmixer, handmixer of staafmixerKopen van een keukenmixer, handmixer of staafmixerMet een elektrische keukenmixer kun je allerlei ingrediënten gemakkelijk en snel pureren, roeren, kneden of mixen en hoe…
Keukenmachines overzichtKeukenmachines overzichtHeeft u ook van die keukenmachines die u nooit gebruikt? Zeker weten dat ze op een onmogelijke plek in het keukenkastje…
Keukenmachine: handig hulpapparaat bij bewerken ingrediëntenKeukenmachine: handig hulpapparaat bij bewerken ingrediëntenVeel keukenprinsen en keukenprinsessen hebben bij het bereiden van maaltijden een voorkeur voor zoveel mogelijk handwerk…
Appeltaart zonder ei en zonder koemelkAppeltaart zonder ei en zonder koemelkDeze koemelk- en eivrije appeltaart is een heerlijk alternatief voor mensen die een allergie voor ei en/of koemelk hebbe…

Hoe ontdooi ik voedsel met behulp van een magnetron?Hoe ontdooi ik voedsel met behulp van een magnetron?Je kunt bevroren voedsel het beste ontdooien door het voor een langere periode in de koelkast te bewaren. Er is echter e…
Kookboeken in veel soorten en uit veel landenKookboeken in veel soorten en uit veel landenKookboeken zijn er al zoveel uitgegeven dat er meters boekenkast mee gevuld kunnen worden en er verschijnen nog regelmat…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: RonPorter, Pixabay
 • http://www.kieskeurig.nl/handmixer
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mixer_(keukengereedschap)
 • http://www.prijsvergelijk.nl/mixers/koopadvies-mixers.html
 • Foto Pixabay
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.