Hoe ontdooi ik voedsel met behulp van een magnetron?

Hoe ontdooi ik voedsel met behulp van een magnetron? Je kunt bevroren voedsel het beste ontdooien door het voor een langere periode in de koelkast te bewaren. Er is echter een snellere methode om eten te ontdooien. De magnetron is namelijk een geschikt hulpmiddel om je voedsel snel op te warmen. Waar dien ik op te letten bij het opwarmen van mijn voedsel? Hoe kan ik voorkomen dat er te veel bacteriën in mijn voedsel terecht komt?

Voedsel ontdooien met een magnetron


Ontdooien

Het is aanbevolen om voedsel eerst in de koelkast te ontdooien. Dit verkleint namelijk de kans op een besmetting met allerlei bacteriën. Wanneer het voedsel namelijk op kamertemperatuur is komen er allerlei bacteriën op af. De bacteriën voelen zich op deze temperatuur het meest aangenaam waardoor zij zich het snelst kunnen voortplanten.

De nadelen van het opnieuw invriezen van voedsel

Het is sterk afgeraden om voedsel voor een tweede maal in te vriezen. Het grootste nadeel is de vergrote hoeveelheid bacteriën die hier dan aanwezig is. Nadat je voedsel namelijk voor de eerste keer ontdooit komt er namelijk 'drip' uit het voedsel. Dit is een substantie die bestaat uit voedingsstoffen die uit voedselcellen zijn vrijgekomen.

De ijskristallen die in de vriezer (tijdens de eerste keer invriezen) gevormd zijn, hebben ervoor gezorgd dat voedselcellen kapot zijn gegaan. Deze ijskristallen hebben namelijk het vermogen om door de voedselcellen heen te prikken. Na het ontdooien komt er een grote hoeveelheid bacteriën op het drip af. Wanneer het voedsel opnieuw ingevroren zou worden zouden de bacteriën mee bewaard worden.

Bacteriën kunnen niet tegen hoge temperaturen

Door het voedsel extra te verhitten worden er meer bacteriën gedood dan normaal. Het nadeel hiervan is echter dat het voedsel hierdoor kan aanbranden. Het is verstandig om voedsel waarvan al een hap is genomen te scheiden van het overige voedsel. De bacteriën die zich in speeksel bevinden kunnen er namelijk voor zorgen dat het voedsel bederft.

Het opwarmen van voedsel met behulp van een magnetron

Bij kant-en-klare maaltijden moeten er vaak gaatjes in de verpakking geprikt worden. Dit wordt ook aanbevolen wanneer je gebruik maakt van folie. Hiernaast is het belangrijk om het voedsel in het midden van de magnetron te plaatsen zodat het voedsel van alle kanten evenredig verwarmd wordt. In het algemeen is het aanbevolen om het voedsel op te warmen met de aangegeven temperatuur en vermogen. Wees ervan bewust dat soep sneller heet kan worden dan overige voedselsoorten.

Soep hoeft minder lang opgewarmd te worden

Wanneer men soep opwarmt is het handig om een soepkom te gebruiken. De originele verpakking kan namelijk zeer heet worden wanneer het in de magnetron opgewarmd wordt. Hierbij wordt er geen gebruik gemaakt van folie. Soep hoeft meestal slechts 3,5 minuten op 600 Watt opgewarmd te worden.

Bij vlees moet men extra voorzichtig zijn

Vlees bederft sneller dan andere voedselsoorten. Het is zelfs afgeraden om bevroren vlees onder de warme kraan te ontdooien. De buitenste randen ontdooien hierbij het snelst. Hierdoor kunnen er bacteriën bij komen voordat het binnenste gedeelte ontdooid is. In plaats hiervan is het aanbevolen om vlees eerst in de koelkast te bewaren.

Vlees ontdooien in de koelkast
Wanneer je vlees op een langzame manier wilt ontdooien is het aanbevolen om een temperatuur van zo'n 5 graden te gebruiken. Het vlees dient ongeveer een dag in de koelkast te liggen om te kunnen ontdooien. Met behulp van een schaaltje kunnen de sappen die hieruit komen opgevangen worden.

Vlees ontdooien in de magnetron
De magnetron heeft meestal een ontdooistand. Wanneer deze stand niet beschikbaar is, kan in plaats hiervan de laagste stand gebruikt worden. Hierbij moet ook rekening gehouden worden dat er sap uit kan komen. Het is belangrijk om na het ontdooien het vlees meteen te bereiden. Wanneer dit niet gedaan wordt kan het vlees eenvoudig besmet worden vanwege de warmte.

Het ontdooien van voedsel met behulp van een oven

Voedsel is door middel van een oven te ontdooien. Het nadeel is dat het soms langer kan duren voordat het voedsel is opgewarmd dan met behulp van een magnetron. Tevens dient een oven meestal (op 180 graden) voorverwarmd te zijn. Het nadeel van het ontdooien door middel van een oven is dat de hitte vanaf de buitenkant naar binnen werkt. Hierdoor kan de buitenkant uitdrogen en heet worden terwijl de binnenkant nog bevroren is. Wanneer je alsnog beslist een oven te gebruiken dan is het verstandig om extra voorzichtig te zijn. De verschillende onderdelen kunnen namelijk gloeiend heet zijn.
© 2016 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontdooide voedingswaren opnieuw invriezen? Dat kan!Ontdooide voedingswaren opnieuw invriezen? Dat kan!De meesten onder ons zijn ervan overtuigd dat ontdooide voedingswaren niet opnieuw mogen worden ingevroren. Er zou namel…
Moedermelk bewaren en opwarmenVoor sommigen gaat de borstvoeding zo goed, dat zij tussendoor mooie hoeveelheden kunnen afkolven om op te slaan en late…
Hygiëne bij voedsel: verantwoordelijkheid van de consumentHygiëne bij voedsel: verantwoordelijkheid van de consumentAls consument ga je er vanuit dat op het moment dat je een voedingsmiddel in de winkel koopt dat het voldoet aan de hygi…
Koken met de magnetron: VoordelenKoken is een attractieve bezigheid onder de huishoudelijke taken, maar helaas heeft men vaak er de minste tijd voor. Kok…

Hoe wordt cappuccino gemaakt en wat zijn de ingrediënten?Hoe wordt cappuccino gemaakt en wat zijn de ingrediënten?Cappuccino is een zeer bekend koffietype met een eigen unieke smaak. Melk is één van de ingrediënten van deze koffie. Pe…
Handmixer voor mengen, kloppen en kneden van ingrediëntenHandmixer voor mengen, kloppen en kneden van ingrediëntenKeukenapparaten zijn er in veel soorten en voor allerlei karweitjes. Een groot aantal daarvan werkt door middel van elek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chris Kelly,
  • http://www.dedamesdijk.nl/waarom-je-eten-nooit-twee-keer-mag-invriezen/
  • http://huuskes.nl/concepten/eten-zo-thuis/bereiding-maaltijden/
  • http://nl.wikihow.com/Vlees-ontdooien
  • http://www.brood.net/faq/brood-bereiding-bewaren/hoe-kun-je-brood-het-best-ontdooien-
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 23-12-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.