Keukenmachine: handig hulpapparaat bij bewerken ingrediënten

Keukenmachine: handig hulpapparaat bij bewerken ingrediënten Veel keukenprinsen en keukenprinsessen hebben bij het bereiden van maaltijden een voorkeur voor zoveel mogelijk handwerk. Maar toch is apparatuur in de keuken niet meer weg te denken. Naast diverse kleine elektrische hulpapparaatjes heeft bij velen de keukenmachine een belangrijke plaats op het kookeiland of ergens anders. Een uitgebreide keukenmachine heeft veel mogelijkheden en is daarom een welkom apparaat voor velen. Soms wordt een keukenmachine ook wel food processor genoemd maar belangrijker dan de naam is het kunnen bewerken van allerlei ingrediënten.

Onderdelen van keukenmachine

Hoewel de term keukenmachine eigenlijk van toepassing is op diverse machines die in de keuken worden gebruikt wordt toch een bepaald soort apparaat bedoeld. Een keukenmachine is een elektrisch apparaat dat allerlei ingrediënten kan hakken, mengen of mixen. Een belangrijk onderdeel van het apparaat is het motorblok. Verder bestaat een keukenmachine uit een mengbeker en diverse accessoires zoals messen, snijplaten, een gegolfde schijf of een hulpstuk om vruchten mee uit te persen. Met de diverse hulpstukken is het mogelijk om bijvoorbeeld deeg te mengen, uien te snipperen, groenten fijn te hakken, slagroom te kloppen of vruchtensap te maken.

Keukenmachine niet verwarren met food processor

Een keukenmachine wordt ook wel food processor genoemd maar er zijn eigenlijk toch duidelijke verschillen tussen beide apparaten. Een food processor is bestemd om te hakken, pureren, raspen of snijden maar niet om deeg of beslag te mengen wat met een keukenmachine wel mogelijk is. Een keukenmachine moet dan uiteraard wel voorzien zijn van een garde, deeghaak en kneedhaak.

Kwaliteit en mogelijkheden

De prijzen van keukenmachines zijn betrekkelijk hoog. Maar dat komt omdat onder meer een krachtige motor noodzakelijk is en er veel accessoires worden meegeleverd. En natuurlijk is er prijsverschil tussen de diverse merken en modellen wat met de kwaliteit van de machines te maken heeft. Bij de aanschaf is het goed om vooraf na te gaan welke keukenklussen de machine aan moet kunnen. Verdere overwegingen bij de aanschaf en opmerkingen over de keukenmachine zijn:

Mengkom

Belangrijk is dat de mengkom groot genoeg is zodat bijvoorbeeld het benodigde beslag in één keer kan worden gemaakt. Een grote open kom heeft het voordeel dat er veel lucht in eiwit en slagroom kan worden geslagen dit in tegenstelling tot een food processor die meestal een kleinere kom heeft.

Blender plaatsen

Op veel keukenmachines kan op het motorgedeelte een blender worden geplaatst waardoor de aanschaf van een aparte blender kan worden uitgespaard.

Deeghaak

Voor het maken van allerlei soorten deeg is een deeghaak beschikbaar.

Design en kleur

Niet van belang voor het werken met de machine maar wel voor een mooi zicht in de keuken is het design en de kleur.

Garde

Een garde dient voor het kloppen van bepaalde ingrediënten.

Hakmes

Met een hakmes kan worden gehakt of gepureerd.

Motor

De motor van een keukenmachine heeft in het algemeen veel kracht waardoor zwaarder en langdurig werk kan worden verricht.

Raspschijf

Om ingrediënten te raspen bestaan schijven met verschillende grofheden.

Snijdschijf

Een snijdschijf is bedoeld om plakjes te snijden. Omdat plakjes soms in verschillende diktes moeten worden gesneden bevat de machine verschillende snijdschijven die daar geschikt voor zijn.

Snelheden

De verschillend in te stellen snelheden moeten uiteraard worden aangepast aan de klus die met de machine geklaard wordt. Sommige apparaten beschikken over een schakelaar die ervoor zorgt dat de ingrediënten met korte tussenpozen op een hoge snelheid mengen.

Speciaal hulpstuk

Er zijn ook keukenmachines waar een hulpstuk met een schijf boven de mengkom geplaatst kan worden. Ingrediënten kunnen daarbij aan de zijkant van de schijf in een vulopening worden gedaan waarna ze bewerkt in de mengkom vallen.

Vaatwasser bestendig

Niet alle losse onderdelen van keukenmachines zijn bestendig tegen de vaatwasser. Een aandachtspunt voor hen die problemen hebben met het handmatig schoonmaken van de onderdelen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zoete bagels: met aardbeien, ananas of kersenZoete bagels: met aardbeien, ananas of kersenBagels kun je makkelijk besmeren met jam. Maar als je op zondagochtend eens lekker uitgebreid wilt ontbijten kun je je b…
Een foodprocessor kopenEen foodprocessor kopenIn de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was er in nagenoeg ieder huishouden wel een keukenmachine of foodproc…
White Chocolate CheesecakeWhite Chocolate CheesecakeIn Nederland kom je cheesecake niet gauw tegen bij de bakker of de patisserie. Dat is vreselijk jammer, want cheesecake…

Mayonaise maak je zelfMayonaise maak je zelfMayonaise is van origine een saus van ei(dooier), plantaardige olie en azijn, waaraan andere ingrediënten kunnen worden…
Een broodrooster aanschaffenBrood roosteren kan op verschillende manieren. De makkelijkste methode is wellicht om gebruik te maken van een speciaal…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: HNBS, Pixabay
  • http://www.kieskeurig.nl/keukenmachine
  • http://www.consumentenbond.nl/keukenmachine/extra-informatie/prijs-keukenmachines/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Keukenmachine
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 12-04-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.