Blender: handig keukenmachientje voor mixen en pureren

Blender: handig keukenmachientje voor mixen en pureren De naam passe-vite zegt velen waarschijnlijk niet veel. Misschien is de term roerzeef bekender. Een roerzeef is een ouderwets keukenapparaat waarmee zacht voedsel (meestal gekookt) kan worden fijngemaakt. Maar dat apparaat is uit de meeste keukens verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een blender. In principe doet een blender vergelijkbaar werk als de roerzeef maar het is een elektrisch apparaat waardoor het fijnmaken van voedsel veel makkelijker en sneller gaat. Een blender kan ook veel meer dan alleen zacht voedsel verwerken en een aantal modellen is zelfs in staat om ijsklontjes fijn te malen.

Voorlopers roerzeef of passe-vite en Ruhrfix

De roerzeef is als voorloper van de blender ooit uitgevonden door de Belg Victor Simon die een octrooi op het apparaat verwierf op 4 februari 1928 en opnieuw octrooi verwierf voor een verbeterd exemplaar op 8 juni 1928. De roerzeef werd door hem passe-vite genoemd. Een roerzeef mag overigens niet verward worden met een Ruhrfix. Dat apparaatje is vooral in staat om bijvoorbeeld slagroom te kloppen of mayonaise te maken. Ook voor het vermengen van sappen is de Ruhrfix geschikt. Beide apparaten zijn weliswaar voorlopers van de blender maar niet in staat om met ingrediënten om te gaan zoals de blender dat kan.

Onderdelen van een blender

Met een blender, die ook wel hakmolen wordt genoemd, kan worden gemixt en gepureerd. Het onderste gedeelte van het apparaat bestaat uit een compartiment met daarin een motortje dat in verschillende snelheden kan draaien. Daarboven wordt een kan geplaatst die vaak van glas is gemaakt wat een sterk materiaal is omdat ingrediënten door de middelpuntvliedende kracht behoorlijke druk op de wand kunnen uitoefenen. Op de kan bevindt zich ter afsluiting een deksel. Het motortje drijft enkele scherpe messen aan die zich onder in de kan bevinden en de ingrediënten vermalen. Naast vaste ingrediënten zoals fruit of groenten wordt dikwijls ook vocht toegevoegd zoals vruchtensap, melk enz.

Alternatief: staafmixer ook voor pureren en mixen

Een keukenapparaat dat min of meer dezelfde eigenschappen heeft als een blender is een staafmixer. Het is een kleiner apparaat met ook een motortje en scherpe snijmesjes die zich aan het eind van een soort staaf bevinden en in een kom, pan of bakje wordt gestoken. De draaiende mesjes kunnen de ingrediënten ook pureren of mixen.

Aanschafoverwegingen voor blender

 • Bij de aanschaf van een blender kan gelet worden op de technische gegevens die in de omschrijvingen worden vermeld. Zo kan het vermogen bijvoorbeeld 300 watt bedragen maar bij sterkere apparaten kan dit 1200 watt zijn. De aanschafkeuze is afhankelijk van wat er in de toekomst mee moet worden gepureerd of gemixt. Hierbij kan beter voor een hoger wattage worden gekozen dan dat het apparaat in de praktijk niet aan de wensen voldoet.
 • De vorm en kleur is daarbij uiteraard minder belangrijk tenzij iemand een designkeuken heeft en ook de apparatuur in stijl wil houden.
 • De mengbeker is in alle gevallen afneembaar wat ook het gebruiksgemak ten goede komt. Het materiaal van de mengbeker zal in de regel voldoen tenzij een erg goedkoop model wordt gekozen waarmee alleen lichter werk succesvol kan worden verricht.
 • Ook is de inhoud van de mengbeker van belang als grote porties gemaakt moeten worden. De inhoud gaat in het algemeen van 0,4 tot 2 liter.
 • Niet alle modellen lenen zich voor het fijnmaken van ijsklontjes. Als dat de bedoeling is moet dat een attentiepunt zijn bij de aanschaf.
 • Het aantal snelheden van de motor is dikwijls 4.

Verder wordt in beschrijvingen ook informatie gegeven over:
 • Anti-slipvoetjes
 • Deksel met vulopening
 • Mengbeker met schenktuit
 • Onderdelen vaatwasmachinebestendig

Blenders zijn in zeer veel merken verkrijgbaar met enkele topmerken als: Philips, Princess, Magimix en Tefal.
© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Passe-Vite of RoerzeefWie gebruikt dit vernuftig keukenhulpje nog? En wie het niet meer gebruikt, kent hoogwaarschijnlijk wel iemand uit famil…
Een blender kopenEen blender kopenMet een blender kun je de meest lekkere drankjes maken, zoals groentenshakes, je eigen smoothie, een milkshake, een ijsk…
Welke blender heb je nodig?Welke blender heb je nodig?Er zijn nogal wat blenders op de markt en allemaal pretenderen ze de beste te zijn, maar is dat ook zo? Er zijn immers v…
Kopen van een keukenmixer, handmixer of staafmixerKopen van een keukenmixer, handmixer of staafmixerMet een elektrische keukenmixer kun je allerlei ingrediënten gemakkelijk en snel pureren, roeren, kneden of mixen en hoe…

Het maken van whiskyWhisky is de afgelopen decennia steeds populairder geworden in Nederland. Waar je vroeger weinig whisky kon vinden in ee…
Hoe maak je zelf Chai thee?Hoe maak je zelf Chai thee?Chai thee is een warme kruidendrank uit India, Nepal en omgeving. De koffieketen Starbucks serveert de thee al een tijdj…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Opaye, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Blender_(apparaat)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Roerzeef
 • http://www.leerwiki.nl/Wie_heeft_de_blender_uitgevonden
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Victor_Simon
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 14-04-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.