Kookboeken in veel soorten en uit veel landen
Kookboeken zijn er al zoveel uitgegeven dat er meters boekenkast mee gevuld kunnen worden en er verschijnen nog regelmatig nieuwe. Toch laten velen zich er niet toe verleiden er naar te grijpen maar komen dan ook niet verder dan een ei bakken. In hun omgeving nemen anderen de taak van kokkerellen wel over. Velen doen dat met zeer veel plezier en ontdekken telkens weer een kookboek met gerechten waar ze zich nog niet aan gewaagd hebben. Met behulp van duidelijke recepten en beschrijvingen komen ze weer met iets nieuws voor de smulpapen aan hun tafel.
Indeling van recepten in kookboeken
Een kookboek bevat dikwijls de meest uiteenlopende recepten voor de bereiding van gerechten. Vaak is de indeling in hoofdstukken naargelang de soort gerechten zoals voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten. Een andere indeling is naargelang de kooktechniek zoals bijvoorbeeld braden, grillen en stomen.
Namaken gerechten en de smaak
Bij alle recepten wordt de nodige informatie gegeven en staan dikwijls prachtige foto’s van prima gelukte gerechten als voorbeeld hoe het bij elke keukenprins of keukenprinses zou moeten worden. Het namaken lukt helaas niet altijd precies hetzelfde maar velen komen behoorlijk in de richting van die foto’s. Overigens zegt dat nog niet alles over de
smaak maar bij het stipt volgen van de receptonderdelen moet ook dat goed komen.
Massaal aangeschaft
Vanaf gaandeweg de twintigste eeuw zijn er steeds meer kookboeken verschenen. Chefskoks zagen en zien er brood in om vanuit hun ervaring een kookboek te schrijven en uit te geven. Ook verschenen er vanaf die tijd steeds meer kookrubrieken in tijdschriften en kranten en schonk de radio en tv aandacht aan het culinaire. Gevolg was en is ook dat kookboeken massaal worden aangeschaft. De verkoop van sommige kookboeken loopt soms zo goed dat er sprake is van bestsellers.
Extra informatie en bijzondere kookboeken
In de meeste kookboeken staat naast recepten en beschrijvingen ook informatie over het gebruik van de apparatuur zoals
barbecue, friteuse,
magnetron, mixer,
oven, snelkookpan en
stoomkoker. Ook zijn er definities en omschrijvingen van bereidingstechnieken in te vinden alsmede gewichtstabellen. Voor degenen die op een prettige manier willen
afvallen bestaan er speciale dieetkookboeken. Andere kookboeken zijn gericht op het koken met
kinderen of vermelden recepten voor studenten die niet zo lang in de
keuken willen staan en toch lekker willen eten. Veel kookboeken zijn rijk geïllustreerd waardoor alleen het doorbladeren al watertandend werkt.
Kookboek aanschaffen
Kookboeken zijn uiteraard te vinden in de boekhandel maar ook in diverse andere winkels. Ook zijn de meeste boeken online te bestellen en worden dan snel toegestuurd.
Kookwinkel
Zo heeft bijvoorbeeld Kookpunt (Kookwinkel voor heel Nederland en België) ruim 2000 titels van kookboeken waarbij naar ieders wens wel het juiste boek te vinden is. Ook de nieuwste titels van onder meer Jamie Oliver, Nigella Lawson, Gordon Ramsey en Bill Granger kunnen geleverd worden. Er zijn boeken voor beginners, geoefende hobbykoks en professionele banketbakkers en boeken over het maken van perfect deeg en het versieren van taarten.
De Kookboekhandel
In de boekhandels zijn niet alleen Nederlandse kookboeken te vinden. Zo levert bijvoorbeeld de Amsterdamse winkel De Kookboekhandel uit alle delen van de wereld en in verschillende talen kookboeken in alle categorieën. Boeken die niet in voorraad zijn kunnen worden besteld uit landen als Amerika, Egypte, Engeland, Frankrijk, India en Iran.
Kookboekstore
Wie vanuit huis een kookboek wil bestellen kan dat online doen bijvoorbeeld bij Kookboekstore. Het zoeken naar het juiste boek wordt door hen makkelijker gemaakt door diverse indelingen zoals:
- Culinair: Met onder meer indeling naar de thema’s bakken, licht en gezond, makkelijk en snel, kookapparatuur en zelfgemaakt.
- Keuken: Met internationale kookboeken uit diverse landen en streken zoals Arabië, Azië, België en Italië.
- Gerecht: Rangschikking van de boeken naar gerechten zoals pasta, vlees, barbecue en gril, salades en groenten, stoof en oven.
- Bakspecialiteit: Boeken uit deze categorie hebben betrekking op taart, koekjes, cupcakes en cakepops, hartig en zoet.
Bestsellers en beroemde koks en topchefs
Bestsellers onder de kookboeken zijn vooral te vinden bij beroemde koks die hun populariteit bijvoorbeeld hebben gekregen via de tv zoals Jamie Oliver. Ook topchefs geven regelmatig meerdere boeken uit waarbij sommigen zich beperken tot de ervaring in eigen keuken maar anderen recepten hebben bedacht rond bepaalde thema’s. Zo kan met een goed kookboek worden genoten van gerechten van professionele koks over de hele wereld. Met een aantal boeken in de boekenkast, of bij de hand in de keuken, kan elke dag iets anders op tafel komen en kan daar eindeloos op worden gevarieerd.