Hoe wordt cappuccino gemaakt en wat zijn de ingrediënten?
Cappuccino is een zeer bekend koffietype met een eigen unieke smaak. Melk is één van de ingrediënten van deze koffie. Personen die niet tegen dierlijke melk kunnen, hebben de mogelijkheid om een alternatieve melksoort te nuttigen. Door middel van een melkklopper kan er naar wens een schuimlaag gecreëerd worden. Zogenaamde 'barista's' hebben van koffie bereiden hun vakgebied gemaakt.Bereiding cappuccino
- De oorsprong van cappuccino
- Wat zijn de ingrediënten van cappuccino?
- Plantaardige cappuccino bevat geen koemelk
- Een melkopschuimer kan zeer nuttig zijn
- Wat is een barista?
- Cappuccino-apparaten
De oorsprong van cappuccino
Cappuccino is een espressovariant waarbij er melkschuim toegevoegd dient te worden. Het is één van de bekendste koffiesoorten. Deze koffiesoort is in Wenen ontstaan. Slechts de koffiebereiding is Italiaans.Wat zijn de ingrediënten van cappuccino?
Cappuccino bestaat uit melk, melkschuim en espresso. Soms wordt dit gemengd met kaneel of cacaopoeder. Het schuim van cappuccino verdwijnt hierdoor echter sneller. Hierdoor verliest het snel het uiterlijk van een cappuccino. Tevens wordt deze methode door de meeste kenners niet erkend. De basis van cappuccino bestaat (zoals alle andere koffiesoorten) uit koffiebonen.Koffiebonen
Er bestaan diverse soorten koffiebonen. Aan de kleur van de boon is op te merken hoeveel cafeïne er in de boon zit. Hoe lichter de koffieboon, hoe meer cafeïne er aanwezig is. Deze koffiebonen zijn namelijk minder lang gebrand waardoor deze stof hier nog veel in zit. Hiernaast zijn deze bonen zoeter dan de bonen die donker zijn van kleur.
Plantaardige cappuccino bevat geen koemelk
Meestal wordt er bij de bereiding van "normale" cappuccino koemelk gebruikt. Koemelk schuimt het meest en wordt door het merendeel van de melkliefhebbers als lekker beschouwd. Om plantaardige cappuccino te bereiden wordt er echter geen koemelk of geitenmelk gebruikt. In plaats hiervan wordt er één van de vele plantaardige melksoorten gebruikt. Dit biedt een uitkomst voor mensen die last hebben van een lactose-intolerantie. Personen met deze aandoening kunnen namelijk niet tegen koe- en geitenmelk.Sojamelk en amandelmelk zijn uitstekende vervangers
Als vervanging van dierlijke melk kan er onder andere gekozen worden voor notenmelk, kokosmelk, amandelmelk en sojamelk. Sojamelk en amandelmelk geven het beste resultaat. Deze twee melksoorten kunnen er namelijk voor zorgen dat de bekende schuimlaag op de koffie aanwezig is. Tevens blijft deze schuimlaag vrij lang liggen. Hierdoor lijkt deze koffie veel op de cappuccino die met behulp van dierlijke melk bereid is.