Taarten decoreren: tips en informatie voor beginners

Taarten decoreren: tips en informatie voor beginners Je bent creatief en houdt van zoetigheid. Taarten decoreren sluit hier perfect op aan en het lijkt je leuk om hiermee aan de slag te gaan. Maar hoe begin je? Fondant of marsepein? Waarmee kan ik de taart vullen? Als je op webshops of in de winkels kijkt zie je tal van verschillende soorten gereedschappen en materialen. Wat is nu de beste keuze? Door eerst wat informatie te verzamelen voordat je begint met je eerste taart voorkom je fouten en maak je des te sneller de mooiste en lekkerste creaties.

Taart maken

De meeste taarten worden gemaakt van biscuit, een zachte luchtige cakesoort. De taart wordt vervolgens gevuld, daarna afgesmeerd met botercrème en bekleed en gedecoreerd met fondant of marsepein. Bedenk voor welke gelegenheid je de taart wilt serveren en maak een ontwerp. Op basis hiervan kun je een boodschappenlijstje maken met de ingrediënten voor je biscuit, botercrème, vulling en decoratiematerialen.

Gereedschappen

Als je begint met taarten decoreren zijn er een aantal gereedschappen die handig zijn om aan te schaffen.
  • Een rond bakblik
  • Een paletmes om de botercrème mee te smeren
  • Een taartzaag
  • Een smoother
  • Een siliconen roller
  • Een modelleermesje
  • Een draaiplateau
  • Een penselensetje
  • Een set spuitzakken
  • Vetvrije kartonnetjes
  • Poedersuiker of Crisco
  • Fondant of marsepein

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Bak het biscuit

Biscuit kun je zelf maken volgens een recept op internet of je kunt Biscuitmix van Funcakes gebruiken waar alleen nog eieren en water aan toegevoegd hoeven te worden. Voor je biscuit kun je kiezen tussen verschillende smaken zoals vanille of chocolade. Het beste kun je beginnen met een ronde taartvorm van 20 cm diameter bij 7,5 cm hoog. Door het vullen en bekleden wordt deze uiteindelijk nog iets groter en je kunt er 8 tot 10 punten taart van serveren. Deze maat wordt ook veelal gebruikt bij workshops.

Vet de vorm goed in en vul voor 2/3 met het biscuitbeslag en bak deze volgens de aanwijzingen van het recept of zoals aangeduid op de verpakking. Als het biscuit gaar is moet je hem direct op een rooster storten en af laten koelen. De taart wordt op zijn kop gebruikt bij het bekleden en decoreren. De onderkant van het biscuit is namelijk strakker dan de bovenkant en daardoor mooier af te werken.

De taart vullen

Als je biscuit gebakken en afgekoeld is kun je hem gaan vullen. Veelal wordt de taart twee keer horizontaal doorgesneden en kun je dus twee lagen vulling gebruiken. Er zijn ontzettend veel combinaties. De meest klassieke en bekende vulling combinaties zijn een laagje jam of lemoncurd met een laagje banketbakkersroom, slagroom, botercrème of Zwitserse room (slagroom met banketbakkersroom gemengd).

Veel vullingen doen de fondant- of marsepeinbekleding smelten als het in contact komt met elkaar. Om dit te voorkomen kun je met dezelfde botercrème die je ook gebruikt voor het verder afsmeren van de taart een strook (zogenaamd dijkje) spuiten langs de rand van het biscuit met behulp een spuitzak waarvan je de punt afknipt. Let erop dat de middelste biscuitlaag erg breekbaar is en je deze altijd met de onder- of bovenlaag samen optilt en verplaatst. De onder- en bovenlaag hebben elk een afbakkant en zijn hierdoor steviger en kunnen apart opgetild worden.

Bron: Moviedo, PixabayBron: Moviedo, Pixabay

De taart bekleden

Voordat je de taart kan bekleden dient deze te worden ingesmeerd met botercrème. Dit vult oneffenheden op en zorgt voor een strakke ondergrond waar de fondant of marsepein aan hecht. Plaats een vetvrij kartonnetje onder de taart. Hierdoor kun je hem makkelijker verplaatsen en later aansnijden. De keuze tussen fondant en marsepein om de taart mee te bekleden ligt voornamelijk aan het verschil in smaak. Marsepein is gemaakt met amandelen en fondant met suiker. Proef beide eens een keer en bedenk ook welke smaak het beste bij je vulling past. Marsepein laat wel iets sneller scheuren zien. Dit is echter goed op te lossen door een klein beetje glycerine erdoorheen te mengen.

Gebruik Crisco of poedersuiker op je werkblad tegen het plakken en rol met een rolstok je lap uit. Maak de lap zodanig groot dat je de diameter van de taart en de hoogte van de twee zijkanten bij elkaar opgeteld ermee kan bedekken. Voor een taartje van 20 cm diameter heb je ongeveer 450 gram fondant of marsepein nodig. Om de lap mooi op de taart te krijgen zonder plooien en scheuren is het handig om het een keer te hebben gezien hoe je dat het beste doet. Op YouTube kun je filmpjes vinden waarin het bekleden van de taart voorgedaan wordt. Als de taart bekleed is kun je met een mesje langs de onderrand snijden om het restant te verwijderen. Let erop dat je de fondant of marsepein waar botercrème op is gekomen niet kunt bewaren voor een volgende keer. Snijd deze plekken dus vervolgens ruim uit het restant. De rest kun je in vershoudfolie in een tupperwarebakje bewaren en later nog een keer gebruiken.

De taart decoreren

De basis is klaar en nu kun je de taart gaan versieren. Leg de lat niet meteen veel te hoog en begin simpel met bijvoorbeeld een puzzelplaatje (een plat liggend plaatje) of met het boetseren van wat roosjes. Bij elke taart kun je wat anders proberen en daarvan leren. Zodoende leer je per taart ook omgaan met verschillende gereedschappen zoals plungers en cutters waarmee je makkelijk vormpjes kunt maken.

Bron: Adka100, PixabayBron: Adka100, Pixabay
Figuurtjes maken
Figuurtjes kun je op de taart vastplakken met een beetje water of eetbare lijm. Hoewel marsepein prima geschikt is voor kleine en liggende decoraties kun je voor figuurtjes en poppetjes beter met fondant werken. Marsepein blijft namelijk zacht en fondant wordt wat steviger. Door het fondant heen kun je dan het best wat Tylose mengen waardoor het na drogen goed zijn vorm behoudt. Fondant en marsepein zijn in meerdere kant-en-klare kleuren te koop maar kunnen ook in alle kleuren gemaakt worden met eetbare kleurstof. Als je met goud of zilver wilt werken kun je hiervoor een potje poeder kopen. Deze poeder breng je met een kwastje aan over je witte (voor witgoud), gele (voor geelgoud) of grijze (voor zilver) fondant of marsepein.

Andere decoratiemogelijkheden

Verder zijn er nog vele andere manieren om je taart te decoreren. Je kunt bijvoorbeeld bij een taartenwinkel een foto als eetbare print laten afdrukken en op je taart gebruiken. Smeer deze geheel in met eetbare lijm om te voorkomen dat de print gaat bobbelen als je hem vastplakt. Met speciale siliconen matten kun je ook flexibel eetbaar kant maken voor een romantisch effect. Eetbare parels kun je gebruiken om bloemetjes of een diamantenruit extra mooi op te maken en als je echt behendig bent kun je zelfs met eetbare verf je taart beschilderen.

Bron: Adka100, PixabayBron: Adka100, Pixabay
De onderrand afwerken
Om de onderrand van de taart af te werken wordt vaak een mooi lint gebruikt. Deze kun je aan de achterkant van de taart gemakkelijk vastzetten door middel van een dubbelzijdig fotoplakkertje. Ook een rand van bolletjes is een veel gebruikte afwerking. Hiervoor zijn speciale siliconen vormen. Je kunt ook met de achterkant van een spuitmondje bijvoorbeeld uit een uitgerolde lap rondjes drukken en deze vervolgens rollen tot een balletje. Zo krijgen ze ook allemaal precies dezelfde grootte.

Toon je creaties

Hoewel het leuk is om taarten te maken en te proeven zou het niet erg goed zijn voor de lijn om ze allemaal zelf op te eten. Gebruik gelegenheden zoals verjaardagen, babyshowers en trouwdagen van familie en vrienden om jouw kunsten te kunnen tonen. Zo krijg je ook belangrijke feedback van meerdere mensen over jouw creaties en de smaak van jouw taartje. Leef je creatief lekker uit!
© 2016 - 2024 Merrymagic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taart decoreren: welke spullen heb je nodig voor de basis?Taarten decoreren is hot! Het taarten decoreren wordt doorgaans gedaan met fondant of marsepein. Wanneer je gaat beginne…
Taart decoreren: marsepein of fondant?Ga je taarten of cupcakes decoreren? Dan heb je de keuze uit marsepein en fondant. Hiermee kun je mooie kleurrijke lagen…
Taarten of cupcakes decoreren met marsepein of fondantTaarten of cupcakes decoreren met marsepein of fondantTaarten decoreren kan op verschillende manieren; wat is er allemaal mogelijk? Je kunt je taart bijvoorbeeld decoreren me…
Taarten en cupcakes decorerenHet decoreren van taarten is erg leuk en kan tot zeer creatieve en mooie creaties leiden. Maar hoe begint u nou met zoie…

Lekker in de zomer! Verfrissende zomerdrankjesLekker in de zomer! Verfrissende zomerdrankjesAls het warm is moet je voldoende drinken. Je lichaam geeft dit ook aan: je hebt dorst. Als drinken kun je o.a. kiezen u…
Hoe wordt cappuccino gemaakt en wat zijn de ingrediënten?Hoe wordt cappuccino gemaakt en wat zijn de ingrediënten?Cappuccino is een zeer bekend koffietype met een eigen unieke smaak. Melk is één van de ingrediënten van deze koffie. Pe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Adka100, Pixabay
  • http://www.deleukstetaarten.nl/faq (bezocht 15 mei 2016)
  • http://forum.deleukstetaarten.nl (bezocht 16 mei 2016)
  • https://www.youtube.com/watch?v=fumrRuUueg0 (bezocht 16 mei 2016)
  • https://cakebakelove.nl/webwinkel/ (bezocht 15 mei 2016)
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Moviedo, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Adka100, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Adka100, Pixabay
Merrymagic (20 artikelen)
Laatste update: 12-08-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.