Hoe wordt cappuccino gemaakt en wat zijn de ingrediënten?
Cappuccino is een zeer bekend koffietype met een eigen unieke smaak. Melk is één van de ingrediënten van deze koffie. Personen die niet tegen dierlijke melk kunnen, hebben de mogelijkheid om een alternatieve melksoort te nuttigen. Door middel van een melkklopper kan er naar wens een schuimlaag gecreëerd worden. Zogenaamde 'barista's' hebben van koffie bereiden hun vakgebied gemaakt.
Bereiding cappuccino
De oorsprong van cappuccino
Cappuccino is een espressovariant waarbij er melkschuim toegevoegd dient te worden. Het is één van de bekendste koffiesoorten. Deze koffiesoort is in Wenen ontstaan. Slechts de koffiebereiding is Italiaans.
Wat zijn de ingrediënten van cappuccino?
Cappuccino bestaat uit melk, melkschuim en espresso. Soms wordt dit gemengd met kaneel of cacaopoeder. Het schuim van cappuccino verdwijnt hierdoor echter sneller. Hierdoor verliest het snel het uiterlijk van een cappuccino. Tevens wordt deze methode door de meeste kenners niet erkend. De basis van cappuccino bestaat (zoals alle andere koffiesoorten) uit koffiebonen.
Koffiebonen
Er bestaan diverse soorten koffiebonen. Aan de kleur van de boon is op te merken hoeveel cafeïne er in de boon zit. Hoe lichter de koffieboon, hoe meer cafeïne er aanwezig is. Deze koffiebonen zijn namelijk minder lang gebrand waardoor deze stof hier nog veel in zit. Hiernaast zijn deze bonen zoeter dan de bonen die donker zijn van kleur.
Plantaardige cappuccino bevat geen koemelk
Meestal wordt er bij de bereiding van "normale" cappuccino koemelk gebruikt. Koemelk schuimt het meest en wordt door het merendeel van de melkliefhebbers als lekker beschouwd. Om plantaardige cappuccino te bereiden wordt er echter geen koemelk of geitenmelk gebruikt. In plaats hiervan wordt er één van de vele plantaardige melksoorten gebruikt. Dit biedt een uitkomst voor mensen die last hebben van een lactose-intolerantie. Personen met deze aandoening kunnen namelijk niet tegen koe- en geitenmelk.
Sojamelk en amandelmelk zijn uitstekende vervangers
Als vervanging van dierlijke melk kan er onder andere gekozen worden voor notenmelk, kokosmelk, amandelmelk en sojamelk. Sojamelk en amandelmelk geven het beste resultaat. Deze twee melksoorten kunnen er namelijk voor zorgen dat de bekende schuimlaag op de koffie aanwezig is. Tevens blijft deze schuimlaag vrij lang liggen. Hierdoor lijkt deze koffie veel op de cappuccino die met behulp van dierlijke melk bereid is.
Een melkopschuimer kan zeer nuttig zijn
Om een schuimlaag te maken kan gebruikt gemaakt worden van een melkopschuimer van bijvoorbeeld Philips of Krups. Een melkopschuimer wordt ook wel een melkklopper genoemd. Er wordt warme melk gebruikt om het gewenste resultaat te bereiken. De melkschuimer zorgt er geheel automatisch voor dat er luchtbelletjes in de melk ontstaan. In het verleden werd het melkkloppen met de hand gedaan in plaats van met behulp van een elektrische apparaat. Een elektrische apparaat is vooral voor zogenaamde 'barista's' nuttig.
Wat is een barista?
Barista is een beroep waarbij op een professionele wijze koffie bereid wordt zoals espresso en cappuccino. Personen die dit beroep beoefenen hebben vaak de kunst van 'Latte art' onder de knie. Hierbij wordt het melk als verschillende vormen in de koffie gegoten. Dit heeft echter slechts een artistieke meerwaarde en heeft geen effect op de daadwerkelijke smaakbeleving. Hiernaast hebben zij verstand van de interne werking van espressomachines en weten zij de juiste verhoudingen te gebruiken met betrekking tot de benodigde ingrediënten. Om het proces te vergemakkelijken en te versnellen kan er gebruik worden gemaakt van een cappuccino-apparaat.
Cappuccino-apparaten
Koffiezetautomaten zijn handige hulpmiddelen om koffie mee te maken. Er bestaan apparaten die speciaal ontworpen zijn om cappuccino te bereiden. Hiervoor moeten er fijn gemalen koffiebonen gebruikt worden. De volautomaten hebben echter het vermogen om dit geheel automatisch te doen, waarbij de koffiebonen zelfs vermalen worden. Wanneer je kosten wilt besparen is een handmatige espressomachine beter geschikt. Om 'echte' espresso te kunnen maken heb je een espresso-apparaat nodig met een pomp. Deze pomp zorgt er namelijk voor dat het water met een consistente (en hoge) druk door de koffie heen wordt geperst. Dit is bevorderlijk voor de cappuccinosmaak.