Hoe wordt cappuccino gemaakt en wat zijn de ingrediënten?

Hoe wordt cappuccino gemaakt en wat zijn de ingrediënten? Cappuccino is een zeer bekend koffietype met een eigen unieke smaak. Melk is één van de ingrediënten van deze koffie. Personen die niet tegen dierlijke melk kunnen, hebben de mogelijkheid om een alternatieve melksoort te nuttigen. Door middel van een melkklopper kan er naar wens een schuimlaag gecreëerd worden. Zogenaamde 'barista's' hebben van koffie bereiden hun vakgebied gemaakt.

Bereiding cappuccino


De oorsprong van cappuccino

Cappuccino is een espressovariant waarbij er melkschuim toegevoegd dient te worden. Het is één van de bekendste koffiesoorten. Deze koffiesoort is in Wenen ontstaan. Slechts de koffiebereiding is Italiaans.

Wat zijn de ingrediënten van cappuccino?

Cappuccino bestaat uit melk, melkschuim en espresso. Soms wordt dit gemengd met kaneel of cacaopoeder. Het schuim van cappuccino verdwijnt hierdoor echter sneller. Hierdoor verliest het snel het uiterlijk van een cappuccino. Tevens wordt deze methode door de meeste kenners niet erkend. De basis van cappuccino bestaat (zoals alle andere koffiesoorten) uit koffiebonen.

Koffiebonen

Er bestaan diverse soorten koffiebonen. Aan de kleur van de boon is op te merken hoeveel cafeïne er in de boon zit. Hoe lichter de koffieboon, hoe meer cafeïne er aanwezig is. Deze koffiebonen zijn namelijk minder lang gebrand waardoor deze stof hier nog veel in zit. Hiernaast zijn deze bonen zoeter dan de bonen die donker zijn van kleur.

Plantaardige cappuccino bevat geen koemelk

Meestal wordt er bij de bereiding van "normale" cappuccino koemelk gebruikt. Koemelk schuimt het meest en wordt door het merendeel van de melkliefhebbers als lekker beschouwd. Om plantaardige cappuccino te bereiden wordt er echter geen koemelk of geitenmelk gebruikt. In plaats hiervan wordt er één van de vele plantaardige melksoorten gebruikt. Dit biedt een uitkomst voor mensen die last hebben van een lactose-intolerantie. Personen met deze aandoening kunnen namelijk niet tegen koe- en geitenmelk.

Sojamelk en amandelmelk zijn uitstekende vervangers

Als vervanging van dierlijke melk kan er onder andere gekozen worden voor notenmelk, kokosmelk, amandelmelk en sojamelk. Sojamelk en amandelmelk geven het beste resultaat. Deze twee melksoorten kunnen er namelijk voor zorgen dat de bekende schuimlaag op de koffie aanwezig is. Tevens blijft deze schuimlaag vrij lang liggen. Hierdoor lijkt deze koffie veel op de cappuccino die met behulp van dierlijke melk bereid is.

Een melkopschuimer kan zeer nuttig zijn

Om een schuimlaag te maken kan gebruikt gemaakt worden van een melkopschuimer van bijvoorbeeld Philips of Krups. Een melkopschuimer wordt ook wel een melkklopper genoemd. Er wordt warme melk gebruikt om het gewenste resultaat te bereiken. De melkschuimer zorgt er geheel automatisch voor dat er luchtbelletjes in de melk ontstaan. In het verleden werd het melkkloppen met de hand gedaan in plaats van met behulp van een elektrische apparaat. Een elektrische apparaat is vooral voor zogenaamde 'barista's' nuttig.

Wat is een barista?

Barista is een beroep waarbij op een professionele wijze koffie bereid wordt zoals espresso en cappuccino. Personen die dit beroep beoefenen hebben vaak de kunst van 'Latte art' onder de knie. Hierbij wordt het melk als verschillende vormen in de koffie gegoten. Dit heeft echter slechts een artistieke meerwaarde en heeft geen effect op de daadwerkelijke smaakbeleving. Hiernaast hebben zij verstand van de interne werking van espressomachines en weten zij de juiste verhoudingen te gebruiken met betrekking tot de benodigde ingrediënten. Om het proces te vergemakkelijken en te versnellen kan er gebruik worden gemaakt van een cappuccino-apparaat.

Cappuccino-apparaten

Koffiezetautomaten zijn handige hulpmiddelen om koffie mee te maken. Er bestaan apparaten die speciaal ontworpen zijn om cappuccino te bereiden. Hiervoor moeten er fijn gemalen koffiebonen gebruikt worden. De volautomaten hebben echter het vermogen om dit geheel automatisch te doen, waarbij de koffiebonen zelfs vermalen worden. Wanneer je kosten wilt besparen is een handmatige espressomachine beter geschikt. Om 'echte' espresso te kunnen maken heb je een espresso-apparaat nodig met een pomp. Deze pomp zorgt er namelijk voor dat het water met een consistente (en hoge) druk door de koffie heen wordt geperst. Dit is bevorderlijk voor de cappuccinosmaak.
© 2016 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cappuccino: de koffie met een heerlijke schuimlaagCappuccino: de koffie met een heerlijke schuimlaagDe koffievariant cappuccino is één van de bekendste koffiesoorten die op de wereld wordt gedronken. We drinken het in de…
Vier lekkere koffiereceptenVier lekkere koffiereceptenWe kunnen geen restaurant of lunchroom meer binnenlopen zonder bijzondere koffiesmaken op de kaart te zien staan. Je kun…
Hoe maak je latte macchiato, cappuccino en koffie verkeerd?Hoe maak je latte macchiato, cappuccino en koffie verkeerd?Latte macchiato, cappuccino en koffie verkeerd zijn allen koffievarianten die worden bereid met het gebruik van melk. In…
Hoe maak je zelf de lekkerste cappuccino?Hoe maak je zelf de lekkerste cappuccino?Wil je een échte cappuccino, dan zul je in Italië moeten zijn. Maar een goede tegenhanger is zelf ook prima te maken. Ge…

Taarten decoreren: tips en informatie voor beginnersTaarten decoreren: tips en informatie voor beginnersJe bent creatief en houdt van zoetigheid. Taarten decoreren sluit hier perfect op aan en het lijkt je leuk om hiermee aa…
Hoe ontdooi ik voedsel met behulp van een magnetron?Hoe ontdooi ik voedsel met behulp van een magnetron?Je kunt bevroren voedsel het beste ontdooien door het voor een langere periode in de koelkast te bewaren. Er is echter e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Summer Park, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cappuccino
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Barista
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Latte_art
  • http://www.pipfoods.nl/food/health/plantaardige-cappuccino/
  • http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=525&id=624&page
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Melkklopper
  • http://nl.wikihow.com/Een-cafeti%C3%A8re-gebruiken
  • http://www.kieskeurig.nl/espressomachine/informatie
  • https://www.vivakoffie.nl/een-cappuccino-apparaat-kopen-let-hier-zeker-op/
Reactie

Elise, 19-03-2017
Wat is dat vloeibare bruine spul voordat je het schuim maakt? Reactie infoteur, 21-03-2017
Het is espressokoffie. Soms wordt er weleens kaneel, mokka of cacaopoeder aan het mengsel toegevoegd wat ook een bruine kleur kan geven :)

Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 24-12-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.