10 manieren om koffie te maken

10 manieren om koffie te maken Koffie is belangrijk. In onze maatschappij heeft koffie een bijzondere plek. We zetten uit gewoonte onze eigen vertrouwde kop koffie. Waarom niet eens de gewoonte doorbreken en jezelf verrassen met een hele andere manier van koffie bereiden? Hieronder staan 10 manieren om lekkere koffie te zetten. Het is bedoeld ter inspiratie voor de koffieliefhebber. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Filter met koffie / Bron: Elke Wetzig, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Filter met koffie / Bron: Elke Wetzig, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Drukfilter

Een drukfilter wordt in het Frans ook wel café pressée genoemd. Je maakt een koffie zonder gebruik te maken van een papieren koffiefilter terwijl je dezelfde koffie gebruikt als voor filterkoffie. Er zijn glazen drukfilters en metalen drukfilters. De metalen variant kan het langer uithouden en is daarom duurzamer. Eerst doe je koffie in de kan of het glas. Daar doe je het hete water overheen. Bij voorkeur moet het water na het koken een minuutje afgekoeld zijn. Op deze manier smaakt de koffie net iets lekkerder. De koffie en het water laat je twee tot drie minuutjes samen staan zonder iets te doen. Zo kan
Drukfilter / Bron: Leland, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Drukfilter / Bron: Leland, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
het hete water de koffiesmaak goed in zich opnemen. Vervolgens druk je langzaam het filter omlaag. Daarna kun je de koffie gelijk uitschenken. Als het goed is ontstaat er een bescheiden, dun schuimlaagje op het kopje koffie.

Koffiezetapparaat

Een koffiezetapparaat heeft zo zijn voordelen. Je doet water in het reservoir, koffie in een papieren filter en drukt op een knop. Je hebt er verder geen omkijken meer naar. Een voordeel is dat je ´s avonds alles alvast kun voorbereiden zodat je ´s morgens vroeg enkel op het knopje hoeft te drukken om goede koffie te krijgen. De smaak van filterkoffie is in principe goed. Er zijn zelfs koffietenten waar je filterkoffie kunt bestellen. Het enige nadeel is dat je de koffie vers moet drinken want als het te lang op het warmhoudplaatje staat krijgt het een nare, verbrande bijsmaak.

Koffie tubruk

Koffie tubruk is Indonesische koffie. Je gebruikt hiervoor Indonesische koffie zoals ´kapal api´. Deze koffie is veel fijner gemalen waardoor de koffie naar de bodem zinkt en niet blijft drijven op het oppervlak. Echte liefhebbers van een tubruk zullen niet altijd Indonesische koffie in huis hebben want deze is niet altijd verkrijgbaar in toko´s. In dat geval kun je ook gewone koffie extra fijn malen in een elektrische mixer. Bereidingswijze: je doet de koffie in een hoogstaand koffieglas, doet het hete water erbij en roert heel eventjes. In Indonesië doen ze er standaard in een restaurant een enorme lading suiker bij, gelijk aan ongeveer 10 Hollandse suikerschepjes, maar het is veel beter voor de gezondheid om koffie zonder suiker te drinken.

Nespresso

Een nespressoapparaat is een steeds populairder wordend keukenhulpstuk. Het behoort tot de duurste koffie maar de kwaliteit is heel bijzonder. Je kunt er een koffie mee zetten die zeer veel op een echte espresso lijkt. Het is makkelijk in het gebruik en je kunt via internet nieuwe cupjes bijbestellen. Bovendien zijn er verschillende sterkten en smaken zodat je een koffie naar eigen voorkeur kan maken. Daarnaast kun je ervoor kiezen om via internet een coffeeduck te kopen; dat is een hervulbaar cupje. Dat kun je 1000 keer gebruiken. De coffeeduck kun je zelf vullen met espressomaling. Het is ook mogelijk om met een coffeeduck thee uit een nespressoapparaat te verkrijgen.

Espressoapparaat / Bron: Colin, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Espressoapparaat / Bron: Colin, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Espresso

Een espressoapparaat is een groot geval in huis maar het maakt net zo lekkere koffie als je op een terrasje of in een café krijgt. Het is wel bewerkelijk om het apparaat schoon te houden. Toch levert dit één van de meest aanbevelenswaardige koffie op. Als een volleerd horeca-artiest kun je gasten verblijden met koffie van de allerhoogste kwaliteit. Een espressoapparaat is iets voor de ware koffieliefhebbers. Bovendien zit aan veel apparaten een melkopschuimer zodat je ook nog eens de perfecte cappuccino op tafel kunt zetten.

Oploskoffie

Oploskoffie is een soort koffie waar velen badinerend over doen. Over het algemeen is de smaak niet te vergelijken met andere koffiesoorten. Het behoort tot de mindere koffiesmaken maar daar is één uitzondering op. Je kunt hete melk opwarmen en deze gebruiken om oploskoffie aan te maken. Dan krijg je een super goede café-au-lait of koffie verkeerd. Vooral op vakantie is dit een aanrader voor wandelaars en fietsers die niet willen rommelen met geïmproviseerde filterkoffie. Tijdens een fietsvakantie kun je in een fietspauze binnen 5 minuten een heerlijke koffie verkeerd in handen hebben, op elke plek in de natuur!

Inbouwapparaat

Als je in een mooi huis woont, de keuken voorzien is van een keukeneiland en je hoge eisen stelt aan gebruiksgemak, kun je ervoor kiezen om een inbouwapparaat voor de koffie te laten installeren. Hiermee kun je gewone koffie, espresso en cappuccino maken. Het apparaat werkt als de modernste koffiemachines op kantoor; het begint met bonen malen. Verder leveren de betere merken een apparaat wat zichzelf schoonhoudt. Je kunt het vergelijken met een luxe-koffiezetapparaat op het werk. Het is vooral een ideaal ding als je veel bezoek hebt. Het zetten vereist weinig tijd. Je zet een kopje op de goede plek en drukt op een knopje.

Espresso op gasfornuis

Een fabriek in Italië maakt metalen kannetjes die je op het gasfornuis kunt zetten. Er komt een heerlijke koffie uit. Het wordt op een andere manier gemaakt dan espressokoffie maar de smaak is zeer vergelijkbaar met espresso. Sommige mensen zijn speciaal liefhebbers van deze soort koffie. Door het drukverschil zal het hete koffiewater in het bovenste deel van het kannetje terecht komen. Waardoor het na het koken gelijk opschenkbaar is en er geen prut aanwezig is.

Zelf filter opschenken

Als je een thermoskan hebt en veel mensen ontvangt kun je een los plastic koffiefilter op de kan zetten en het hete water zelf
Turkse koffie / Bron: Eaeeae, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Turkse koffie / Bron: Eaeeae, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
opschenken. Volgens velen geeft dit de lekkerste vorm van filterkoffie. Het wordt ook vaak op de camping gedaan. Het voordeel overigens van koffie in een thermoskan is dat het lang vers en heet blijft. Eventueel kun je half mespuntje zout aan de koffie toevoegen; dan blijft het nog langer vers in een thermoskan.

Turkse koffie

Turkse koffie wordt gemaakt van koffie die anders, namelijk korter, gebrand is. Dit wordt in een kannetje (cezve) gekookt samen met suiker. Een cezve is een klein kannetje met een lange steel eraan. Vervolgens wordt de koffie uit de cezve opgeschonken. Vanuit dit kannetje wordt het in een glas of kopje geschonken. Er zal altijd koffieprut in het glas zitten dus het is belangrijk om niet het hele glas leeg te drinken. Turkse koffie is voor veel Nederlanders een heerlijke smaakvariant op het dagelijkse bakkie leut.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koffie tubruk, botsende koffieTubruk betekent in het Maleis botsing. Een Kopi Tubruk betekent zoiets als ´botsende koffie´. Deze naam is redelijk toep…
Is koffie een gezonde Softdrug?Is koffie een gezonde Softdrug?Koffie is lekker. Is het ook gezond? Uiteraard zijn er veel onderzoeken naar gedaan. Onderzoekers concluderen tegengeste…
De Coffeeduck: gemalen koffie in de SenseoDe Coffeeduck: gemalen koffie in de SenseoIn bijna ieder huishouden wel te vinden: de Senseo. In onze gehaaste maatschappij is het zetten van een snelle bak koffi…
Koffie met een beetje extraDegene die vaker uit eten of gasten ontvangen kunnen het bevestigen, natafelen hoort bij een geslaagd dineetje. Sluit de…

De perfecte cupcakeDe perfecte cupcakeBij sommige mensen gaat het altijd goed, en bij sommige mensen lukt het nooit. Cupcakes bakken. Lang of juist kort mixen…
Water smaak geven met verse productenWater smaak geven met verse productenWater kun je zelf met verse producten een heerlijke, subtiele smaak geven terwijl het bovendien een hogere gezondheidswa…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-09-2023
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.