Lekker vers sinaasappelsap, hoe doe je dat?
Fruit is gezond, dat is aan iedereen wel bekend. Fruit zit boordevol belangrijke voedingsstoffen en vitamines. Een stukje fruit, gewassen en geschild is niet alleen gezond, maar het is ook nog lekker. Wat ook heerlijk is: een vers geperst glas sinaasappelsap. Hoe pak je het aan, om zo’n lekker glas sinaasappelsap op tafel te krijgen?
Fruit
In alle voedingswijzers kun je lezen dat fruit erg gezond is. Het is een belangrijke bron van allerlei mineralen, antioxidanten en vooral vitamines. De sinaasappel bijvoorbeeld, deze zit heerlijk vol met vitamine C. Het is aan te bevelen, om elke dag minimaal twee stuks fruit te eten.
Herkomst
Veel fruit wordt in Nederland geteeld. In het najaar zijn er volop appels en peren van eigen bodem. Omdat we het hele jaar de beschikking willen hebben over heerlijk fruit, wordt ook heel veel fruit ingevoerd. Mandarijnen, bananen en sinaasappels bijvoorbeeld, groeien niet in ons klimaat. Het is hier te koud. In landen ronde de Middellandse zee doen sinaasappels en mandarijnen het erg goed. Sinaasappels, mandarijnen, citroenen of grapefruits, ze horen allemaal bij dezelfde familie, de citrusvruchten en worden hier vanuit de warmere landen rond de Middellandse zee ingevoerd.
Lekker eten
Een sinaasappeltje kun je gewoon uit de hand eten. Je pelt de schil er voorzichtig af, en je kunt je tanden in het heerlijk sappige vruchtvlees zetten. Beter is het om de partjes voorzichtig los te maken, en die één voor één in je mond te steken. Dat voorkomt knoeien, want bij elke ongecontroleerde hap kunnen de kleine sinaasappeldruppeltjes in het rond vliegen. Omdat de vrucht zo vol sap zit, kun je er ook een heerlijk sapje van maken. Een lekker glaasje sinaasappelsap doet het prima bij het ontbijt, of gewoon lekker tussendoor.
Vers sinaasappelsap maken
Een glas sinaasappelsap heb je zo geregeld. Je hebt er niet veel voor nodig:
- Je kunt sinaasappels uitpersen, dus dan heb je een pers nodig, dat kan een elektrische sinaasappelpers zijn, maar een handpers voldoet vaak ook al prima.
- Een mes, om de sinaasappels door te snijden
- Een snijplank
- Glazen
- Vaak: een lepeltje
Stapjes
Je ziet hier in stapjes hoe je het kunt aanpakken.
Stap | Afbeelding | Omschrijving |
1 | | Afhankelijk van de grootte van je glazen, de grootte van de sinaasappels én het soort sinaasappels heb je één of twee sinaasappels nodig om een lekker glas sinaasappelsap te regelen. |
2 | | Snijd de sinaasappels door. Doe dat door het midden. Je ziet waar de vrucht aan de boom heeft gezeten, dat zit tijdens het snijden helemaal links of rechts. Door deze manier van snijden, snijd je alle partjes meteen open, zodat het sap er gemakkelijker uit kan komen. Het is handig, als je alle sinaasappels die je wilt gebruiken alvast doorsnijdt |
3 | | Zet een halve sinaasappel op de pers. Gebruik je een elektrisch model, dan hoef je alleen maar de halve sinaasappel naar beneden te drukken. De kop van de machine draait dan vanzelf rond, om zoveel mogelijk sap uit de vrucht te halen. Bij een handpers zul je zelf de draaibeweging moeten maken. |
4 | | Pers door, tot de halve sinaasappels zo goed als leeg zijn. Op de foto zie je, dat er zo goed als niets in de sinaasappelhelft is achtergebleven. |
5 | | Het sap loopt in de opvangbak. Het vruchtvlees blijft bij het filter zitten. Dat vruchtvlees hoef je niet weg te gooien. Met een lepeltje kun je het uitscheppen. Lekker om los op te eten, maar ook lekker om bijvoorbeeld in de yoghurt te doen. Pas wel op: er kunnen pitjes in dit mengsel zijn achtergebleven. Die vis je er eventjes tussenuit. |
6 | | Schenk het fruitsap uit de opvangbak in je glas. |
7 | | Als je genoeg hebt geperst, heb je mooi twee glazen gevuld. Voor jou en je partner, dat is wel zo gezellig! |
Lees verder