Lekker vers grapefruitsap, hoe doe je dat?
Fruit is gezond en zit vol met allerlei belangrijke voedingsstoffen en vitamines. Gelukkig zijn er heel wat verschillende soorten, dus je kunt je dagelijkse portie gezondheid naar hartenlust variëren. Sommige fruitsoorten lenen zich bijzonder voor een heerlijk geperst sapje. Hoe zorg je voor een lekker vers glas grapefruitsap?
Gezond fruit
Elke dag neem je verschillende voedingsmiddelen in, waarin alle stoffen zitten die je nodig hebt om je lijf gevoed en in conditie te houden. Om gezond te blijven wordt aangeraden elke dag vers fruit te eten, liefst twee stuks. Fruit zit vol met mineralen, antioxidanten en vitamines. Een bekend voorbeeld van een fruitsoort waar veel vitamine C inzit is natuurlijk de sinaasappel. Maar er zijn meer citrusvruchten die lekker en gezond zijn en vol zitten met vitamine C. Grapefruit is zo’n gezonde citrusvrucht.
Herkomst van de grapefruit
Een grapefruit is een subtropische citrusvrucht, oorspronkelijk ontstaan op Jamaica, als een kruising tussen twee andere citrusvruchten, de pompelmoes en de sinaasappel. Aanvankelijk was de nieuwe plant vooral bedoeld als sierplant, maar daar kwam aan het eind van de negentiende eeuw verandering in. Vanaf dat moment werd de vrucht ook vanwege het vruchtvlees gegeten. De grapefruit groeit aan planten die meestal tussen de vijf en zes meter hoog worden, maar er komen grotere uitzonderingen voor. De grapefruit zelf is ongeveer tien tot vijftien centimeter in doorsnede. Als je de vrucht opensnijdt zie je wit, geel of roze, naar het rood neigend vruchtvlees, afhankelijk van de variëteit. De smaak is, zoals van veel andere citrusvruchten, wat zuur en heeft vaak ook een wat bittere nasmaak.
Uit de hand
Zoals de meeste citrusvruchten laat de grapefruit zich prima uit de hand oppeuzelen. Je haalt de schil er vanaf en je kunt de partjes losmaken en opeten. Voor wie het uit de hand eten van een citrusvrucht niet handig vindt, er is een andere manier om van een grapefruit te genieten. De vrucht zit vol met lekker sap, dus je kunt er ook een lekker glas grapefruitsap van maken. Zo’n glaasje fruitsap gaat er lekker in en zorgt voor een heerlijke portie gezondheid.
Grapefruitsap maken
Een lekker glas grapefruitsap is niet moeilijk te maken. Om te beginnen zoek je de benodigde spullen bij elkaar:
- Een handpers of een elektrische pers.
- Enkele grapefruits
- Een mes, zodat je de grapefruits kunt doorsnijden
- Een snijplank of bord
- Glazen waar je het sap in kunt uitschenken
- Een lepeltje kan handig zijn
- Optioneel: een sinaasappel
In stapjes
Hieronder zie je in stapjes hoe je voor een heerlijk glas grapefruitsap zorgt.
Stap | Afbeelding | Omschrijving |
1. | | Je hebt per glas één of twee grapefruits nodig, uiteraard afhankelijk van de afmeting en inhoud van de glazen die je wil gaan vullen. |
2. | | Snijd de grapefruits door. Let goed op: doe dat mooi door het midden. Je kunt zien op welke plek de grapefruit heeft vastgezeten aan de tak, zorg ervoor dat dat plekje bij het snijden helemaal aan de rechter- of aan de linkerkant zit. Als je de vrucht op deze manier doorsnijdt, zijn alle partjes ook meteen opengesneden. En dat maakt het gemakkelijker om het sap uit de vrucht te persen. Snijd meteen alle vruchten die je wil gaan gebruiken netjes in twee. |
3. | | Zet de eerste halve grapefruit op de pers. Bij een elektrisch model zal het draaien en persen meteen beginnen als je wat druk uitoefent. Door de snelle beweging wordt al het sap snel uit de halve vrucht geperst. Gebruik je een handpers, dan zul je zelf aan het werk moeten om de nodige draaibewegingen te maken. |
4. | | Je perst door tot de halve grapefruits aan de binnenkant helemaal leeg zijn. Je ziet op de foto dat er maar weinig in de grapefruithelft achterblijft. |
5. | | Onder de pers zit de opvangbak, waar al het sap in terechtkomt. Het vruchtvlees komt niet verder dan de filter die boven deze opvangbak zit. Dit vruchtvlees gooi je niet weg, je kunt het met een lepeltje weg scheppen. Dit vruchtvlees kun je los opeten, maar het doet het ook prima in een vruchtensalade of in de yoghurt. Let wel op, in elke citrusvrucht kunnen kleine pitjes zitten die in het mengel terecht zijn gekomen. Die kun je beter even weghalen. |
6. | | Schenk even een klein beetje sap uit de opvangbak in een glas. Proef even. Als je de smaak te bitter vindt is er een oplossing. |
7. | | Extra stapje: op smaak brengen van grapefruitsap. Doe dit liever niet met suiker. Toegevoegde suikers zijn nu eenmaal minder goed voor je gezondheid. Wat je wel kunt doen: pak er een sinaasappel bij, pers deze uit, zodat het sap een mengsel wordt van grapefruit en wat sinaasappel. |
8. | | Het sap dat in de opvangbak is terechtgekomen schenk je voorzichtig in het glas. Hopelijk heb je genoeg sap voor twéé glazen, zodat je partner kan meegenieten van een lekker, gezond sapje! |
Grapefruit en medicijnen
Grapefruitsap blokkeert in je dunne darm bepaalde enzymen, bijvoorbeeld het enzym CYP3A4. Dit zijn enzymen die meestal hun werk doen bij de afbraak van medicijnen. Dat betekent, dat er meer van het geneesmiddel door het bloed kan worden opgenomen. Het prettige daarvan is, dat de werkzame kracht van medicijnen hierdoor kan toenemen. Er zit ook een nadeel aan: ook de bijwerkingen kunnen hierdoor toenemen. Vraag bij twijfel altijd even aan de huisarts of je apotheker wat voor jou het beste is.
Lees verder