Hoe pocheer ik een ei?
Een gepocheerd ei maakt indruk en is niet moeilijk om te maken. Zet maar eens een gepocheerd ei op tafel voor het ontbijt, of plaats een gepocheerd eitje in een groentesoep. Bovendien is een gepocheerd ei erg gezond, je gebruikt namelijk minder olie of boter bij de bereiding. Leer twee makkelijke manieren om een ei te pocheren en imponeer je gasten.
Waarom een ei pocheren?
Een gepocheerd ei is vaak wat zachter en smeuïger dan een normaal gekookt ei. Bovendien oogt het bijzonder en is de presentatie anders dan een standaard gekookt ei. Een gepocheerd ei leent zich bovendien goed als extra garnituur bij groentesoepen.
Methodiek 1: Metalen ringen
De eerste methodiek vereist het gebruik van metalen ringen, je kunt hier kant en klare ringen voor kopen, of kleine bakvormringetjes voor gebruiken. Het resultaat is netter, het gepocheerde ei volgt de vorm van de metalen ring. Bovendien heb je geen olie nodig. Het kan echter voorkomen dat je geen metalen ringen in huis hebt. Gebruik dan methodiek twee.
Ingrediënten
- 4 eieren
- 5 eetlepels azijn
- 2 eetlepels zout
- Zout en peper
Andere benodigdheden
- Een hapjespan
- 4 metalen kleine bakvormringen
- 4 kopjes
- Spatel
- Bord
- Theedoek
Bereiding
- Plaats een hapjespan, half gevuld met water op middelhoog vuur. Voeg de azijn en het zout toe. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit beter bij elkaar blijft. Je kunt ook besloten om dit weg te laten. Plaats vervolgens de 4 metalen ringen in de pan en breng het water aan de kook.
- Breek een ei voorzichtig tegen de zijkant van het kopje en giet het ei met hele dooier in het kopje. Neem een nieuw kopje en herhaal dit proces elk ei zit in een apart kopje.
- Giet, zodra het water kookt het ei in de metalen ring en laat het 3 tot 4 minuten koken.
- Haal vervolgens de pan van het vuur en verwijder met een theedoek (om je handen te beschermen tegen de hitte), de metalen ringen. Haal vervolgens met een spatel de eieren uit het hete water op het bord, strooi er wat zout en peper over heen en serveer direct.
Methodiek 2: Plastic folie
De tweede methodiek maakt gebruik van plastic folie. Een handig trucje om te zorgen dat het gepocheerde eitje een beetje bij elkaar blijft. De vorm van het gepocheerde ei is iets minder netjes dan bij de metalen ring. Het eitje smaakt er echter niet minder om!
Ingrediënten
- 4 eieren
- Olijfolie
- 2 eetlepels zout
- Zout en Peper
Andere benodigdheden
- Een pan
- 4 kopjes
- Doorzichtig plastic folie
- Bord
- Theedoek
Bereiding
- Plaats een pan, half gevuld met heet water op middelhoog vuur.
- Plaats over het kopje een stuk plastic folie. Druppel hier wat olijfolie overheen, dit voorkomt dat het ei aan de folie blijft plakken. Breek een ei voorzichtig tegen de zijkant van het kopje en giet het ei met hele dooier in het kopje in de plastic folie. Draai het plastic folie aan de bovenkant dicht. Er ontstaat nu een zakje met ei. Neem een nieuw kopje en herhaal dit proces elk ei zit in een apart kopje.
- Plaats zodra het water kookt de 4 eierzakjes voorzichtig in het water en laat het 3 tot 4 minuten koken. Zorg dat de plastic uiteinden van de bovenkant van het zakje boven het water uitsteken.
- Haal vervolgens de pan van het vuur en verwijder met een theedoek, de 4 eierzakjes. Verwijder voorzichtig de plastic folie en plaats de eieren op het bord, strooi er wat zout en peper overheen en serveer direct.