Hoe pocheer ik een ei?

Hoe pocheer ik een ei? Een gepocheerd ei maakt indruk en is niet moeilijk om te maken. Zet maar eens een gepocheerd ei op tafel voor het ontbijt, of plaats een gepocheerd eitje in een groentesoep. Bovendien is een gepocheerd ei erg gezond, je gebruikt namelijk minder olie of boter bij de bereiding. Leer twee makkelijke manieren om een ei te pocheren en imponeer je gasten.

Waarom een ei pocheren?

Een gepocheerd ei is vaak wat zachter en smeuïger dan een normaal gekookt ei. Bovendien oogt het bijzonder en is de presentatie anders dan een standaard gekookt ei. Een gepocheerd ei leent zich bovendien goed als extra garnituur bij groentesoepen.

Methodiek 1: Metalen ringen

De eerste methodiek vereist het gebruik van metalen ringen, je kunt hier kant en klare ringen voor kopen, of kleine bakvormringetjes voor gebruiken. Het resultaat is netter, het gepocheerde ei volgt de vorm van de metalen ring. Bovendien heb je geen olie nodig. Het kan echter voorkomen dat je geen metalen ringen in huis hebt. Gebruik dan methodiek twee.

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 5 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels zout
  • Zout en peper

Andere benodigdheden

  • Een hapjespan
  • 4 metalen kleine bakvormringen
  • 4 kopjes
  • Spatel
  • Bord
  • Theedoek

Bereiding

  • Plaats een hapjespan, half gevuld met water op middelhoog vuur. Voeg de azijn en het zout toe. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit beter bij elkaar blijft. Je kunt ook besloten om dit weg te laten. Plaats vervolgens de 4 metalen ringen in de pan en breng het water aan de kook.
  • Breek een ei voorzichtig tegen de zijkant van het kopje en giet het ei met hele dooier in het kopje. Neem een nieuw kopje en herhaal dit proces elk ei zit in een apart kopje.
  • Giet, zodra het water kookt het ei in de metalen ring en laat het 3 tot 4 minuten koken.
  • Haal vervolgens de pan van het vuur en verwijder met een theedoek (om je handen te beschermen tegen de hitte), de metalen ringen. Haal vervolgens met een spatel de eieren uit het hete water op het bord, strooi er wat zout en peper over heen en serveer direct.

Methodiek 2: Plastic folie

De tweede methodiek maakt gebruik van plastic folie. Een handig trucje om te zorgen dat het gepocheerde eitje een beetje bij elkaar blijft. De vorm van het gepocheerde ei is iets minder netjes dan bij de metalen ring. Het eitje smaakt er echter niet minder om!

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • Olijfolie
  • 2 eetlepels zout
  • Zout en Peper

Andere benodigdheden

  • Een pan
  • 4 kopjes
  • Doorzichtig plastic folie
  • Bord
  • Theedoek

Bereiding

  • Plaats een pan, half gevuld met heet water op middelhoog vuur.
  • Plaats over het kopje een stuk plastic folie. Druppel hier wat olijfolie overheen, dit voorkomt dat het ei aan de folie blijft plakken. Breek een ei voorzichtig tegen de zijkant van het kopje en giet het ei met hele dooier in het kopje in de plastic folie. Draai het plastic folie aan de bovenkant dicht. Er ontstaat nu een zakje met ei. Neem een nieuw kopje en herhaal dit proces elk ei zit in een apart kopje.
  • Plaats zodra het water kookt de 4 eierzakjes voorzichtig in het water en laat het 3 tot 4 minuten koken. Zorg dat de plastic uiteinden van de bovenkant van het zakje boven het water uitsteken.
  • Haal vervolgens de pan van het vuur en verwijder met een theedoek, de 4 eierzakjes. Verwijder voorzichtig de plastic folie en plaats de eieren op het bord, strooi er wat zout en peper overheen en serveer direct.
© 2013 - 2024 Antoniocampina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eieren koken: hoe doe je dat?Eieren koken: hoe doe je dat?Eieren bestaan in verschillende soorten en maten. Ze bevatten allerlei belangrijke voedingsstoffen. Als u eieren gaat ko…
Eieren: koken en pocheren en eierweetjesEieren: koken en pocheren en eierweetjesEen ei koken of pocheren is nog niet eens zo eenvoudig. Maar er zijn de nodige tips voor. Om te voorkomen dat eieren bar…
Bagels, zoet of hartigBagels, zoet of hartigBagels vinden hun basis binnen de joodse keuken en zijn uitermate geschikt om te combineren met allerlei zoete en hartig…
Alles over eierenAlles over eierenEen ei hoort er bij, dat zeggen velen, maar het schijnt ook zo te zijn! Wij kunnen of willen niet zonder eieren. Vooral…

Is speltbrood een hype?Is speltbrood een hype?We zijn steeds meer met onze gezondheid bezig en dat is een goed teken. Obesitas rukt op en daar moet iets aan gebeuren.…
Hoe blancheer ik groenten?Hoe blancheer ik groenten?Blancheren is een kooktechniek waarbij groente een korte tijd wordt gekookt, waarna het in koud water wordt gelegd zodat…
Bronnen en referenties
  • http://www.videojug.com/film/how-to-make-poached-eggs
Antoniocampina (16 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.