Basis koken: pasta, vis, vlees en groenten
Het plezier van koken begint bij de basis. Overal vind je wel eens recepten, maar het begint allemaal met de vraag: hoe moet ik nu mijn vlees braden of wanneer zijn mijn groentjes perfect gaar. Zelfs het juist afkoken van aardappelen is zeker van belang, want als je ze te kort afkookt zijn ze te hard en te lang dan zijn ze weer te papperig. De juiste basis van koken zorgt voor de afwerking van een heerlijk gerecht.
Pasta en deegwaren koken
De regel voor het afkoken van deegwaren zijn altijd hetzelfde, 1 liter water voor iedere 100 gram deegwaar in een pan dat tot driekwart gevuld mag worden. Dit aan de kook brengen met 1 volle theelepel zout en stevig roeren tot deze beetgaar worden.
De duur van het deegwaar te laten koken hangt af van de soort die je wilt maken en de producent. De kooktijd staat meestal aangegeven op het pakje zelf en zal ongeveer rond de 8-15 minuten liggen.
Om te weten te komen dat de pasta perfect gaar is geworden, vis je een beetje pasta uit te ketel om je tanden erin te zetten. Moet je nog goed doorbijten, dan moet het nog even verder koken. De pasta is klaar als het binnenste nog een beetje stevig is. Dan kan alles door een vergiet en schud je deze af zonder te spoelen met water.
Aardappelen koken
Aardappelen kan je koken met of zonder de schil. Wanneer je ze wilt gaan koken met schil gebruik je best vastkokende aardappelen en was je deze zeer grondig af. Voor de overige aardappelen maak je gebruik van een dunschiller om de de schil te verwijderen. Zorg er voor dat je met zowel geschilde als ongeschilde aardappelen altijd dezelfde grote aanhoud omdat de aardappelen dan gelijkmatig gaar kunnen worden gekookt. Gooi de aardappelen in koud, gezouten water en laat deze afgedekt 20-30 minuten in zacht borrelend water beetgaar worden. Afgieten en laten uitwasemen.
Groenten koken
Snij de groentjes in gelijkmatige stukken en breng ze met ruim gezouten water aan de kook, dan laten doorkoken tot ze beetgaar zijn geworden. De gaartijd verschilt van groente tot groente dus is het raadzaam om regelmatig te controleren als ze beetgaar maar toch nog wat knapperig zijn geworden. Let vooral op met de groene groenten. Deze mogen pas worden toegevoegd wanneer het water echt volledig aan het koken is.
Een andere manier om je groenten te bereiden is door deze te laten stomen. Hierdoor gaan er weinig vitaminen verloren en behoud je de smaak en kleur van je groente. Het nadeel is wel dat groenten stomen voor de helft langer duurt dan het te koken. Tegenwoordig bestaan er allerlei stoomkokers die je groenten gemakkelijk klaarstoomt zonder dat jij hier enige moeite hoeft voor te doen.
Vlees braden
Rood vlees: Het vlees op smaak brengen met peper en zout. Droog de stukken vlees vooraf met een doekje of absorberend papier. Nu kan je zelf kiezen als je dit wilt braden met een klontje braadboter of 3 eetlepels olie op een hoog vuur. Wanneer de pan heet genoeg is voeg je het vlees toe. Bak je vlees eventjes goed aan zodat het aan beiden kanten een bruin korstig kleurtje heeft.
Vervolgens laat je het vlees naast het fornuis een paar minuutjes eventjes ontspannen. Hierna laat je op een half hoog vuur en steeds omdraaiden nog een paar minuten verder garen. Dit kan je laten garen tot hoe je zelf het liefst hebt: rosé, medium of doorbakken. Om te eindigen wikkel je het vlees in aluminiumfolie om het vlees zo zacht mogelijk te houden.
Wit vlees en gevogelte: Snel en warm is de beste manier om wit vlees en gevogelte te koken omdat dit weinig vet bevat. Ook belangrijk is dat het vlees goed gaar gekookt wordt, zodat er geen bacteriën kunnen overleven. Dit vlees kan je op verschillende manieren bereiden zoals braden, koken, grillen en zie je wanneer gereed is als de kleur volledig wit is.
Vis bakken
Vis is wat delicater te bakken dan een stuk vlees, het kan namelijk al snel tegen je pan gaan plakken. Het is dus raadzaam altijd een anti-aanbaklaag pan te gebruiken wanneer je eender welke soort vis wilt gaan bereiden.
Voor je de vis gaat bakken, ga je deze eerst afspoelen, droog deppen, bestrooien met voldoende zout, en inwrijven met wat bloem om er een licht korstje rond te krijgen.
Vis is sneller klaar dan je denkt, dus controleer regelmatig zodat je vis niet te taai word. Je kan bij de meeste soorten vis zien wanneer het gereed is als deze stilletjes aan uit elkaar begint te vallen.