Tips voor de keuken
Hoe kan ik een citroen maandenlang bewaren? Welk ei heb ik gekookt? Hoe krijgt mijn cake een mooi korstje? Had ik maar beter naar oma geluisterd! Tips over groente, fruit, eieren, gebak, melk, champagne enz. De bewaartip van noten is zo praktisch en eenvoudig. Met deze voorraad adviezen kom je geen gillende keukenmeid meer tegen.
Groente en fruit
- Voorkom dat aardappels snel uitlopen. Bestrooi ze met fijngestampte houtskool.
- Als je aardappelen in de schil kookt zijn ze daarna moeilijk te pellen. Het gaat een stuk eenvoudiger als je ze na de kooktijd met koud water begiet.
- Oude aardappelen krijgen meer smaak als je een beetje suiker bij het kookwater doet.
- Appels schil je makkelijker als je ze even in kokend water legt.
- Doe een snee brood in de erwtensoep en de erwten zakken niet naar de bodem en branden niet aan.
- Rode kool wordt smeuig als je wat rijst toevoegt bij het kookwater.
- Geel geworden bloemkool wordt mooi wit als je wat verse melk bij het kookwater voegt.
- Uien schil je onder de kraan als je geen last van tranen wilt hebben.
- Vet wordt bij het braden mooi bruin als je wat melk toevoegt.
- Een paar druppels citroen in het braadvet maakt de vis pikanter van smaak.
Eieren: gepocheerd en gekookt
- Hoe bepaal je de versheid van een ei? Leg het ei in koud water. Een vers ei zinkt naar de bodem. Hoe minder vers het ei hoe meer het naar de oppervlakte komt.
- Voorkom het barsten van hardgekookte eieren. Gooi een paar gebruikte lucifers in het kookwater of een paar druppels azijn.
- Gepocheerde eieren lukken goed als je een flinke scheut azijn aan het kookwater toevoegt. Het eiwit en het eigeel zullen bij elkaar blijven.
- Weet je niet meer welk ei gekookt is? Laat de eieren ronddraaien op een bord: een gekookt ei draait snel en lang rond, een vers ei draait slecht rond.
- Eieren koken zonder vuur doe je als volgt: leg de eieren bij een stuk ongebluste kalk in water. Na 6 minuten heb je heerlijke eieren.
- Bevroren eieren leg je in koud water met wat zout. Op één liter water voeg je twee eetlepels zout toe. De eieren kunnen daarna weer prima gebruikt worden.
- Paaseieren kleuren natuurlijk groen in spinaziewater.
Grapje: Het ene ei zegt: 'vanmorgen ben ik in de sauna geweest, het was wel heet hoor!' Het andere ei: 'Daar word je hard van.'
Gebak en cake
- Het testen van gist: laat een stuk in een pot met heet water vallen. Als de gist de oppervlakte bereikt dan is het nog krachtig.
- Cake krijgt een mooi korstje als je hem met melk bestrijkt voordat je hem in de oven zet.
- Vastklevend gebak zet je even op een natte doek, daarna kun je hem makkelijk uit de vorm halen.
- Bij het bakken van beignets doe je enkele erwten in het vet zodat het vet niet verbrandt.
- Verse taarten snij je goed met een verwarmd mes of met een mes in heet water gedoopt.
Melk en boter
Overgekookte melk op een fornuis is naar. Voorkom dit door een eetlepel in de pan te leggen tijdens het koken. Je kunt ook de randen inwrijven met olie of boter. Voorkom lelijke vlekken in de pan na het koken van de melk. Vóór het koken vul je de pan met wat water en je gooit het water weg, zonder te drogen doe je de melk erin. Nadat de melk gekookt is, is er geen vuiltje meer te bekennen.
Raadseltje: Melk is goed voor elk, waar is het meer voor? Het meer is voor de vissen!
Alcohol, champagne
Normaliter drinken we alcohol om in de stemming te komen of soms voor de gezondheid. Het kan echter gebeuren dat we meedrinken maar dat we liever hebben dat het effect minder is. In zo'n geval is het nuttig om nu en dan op een
koffieboon te kauwen bij het drinken. De alcohol heeft dan minder uitwerking.
Wil je snel koele champagne? Voeg zout toe aan de ijsblokjes in de champagne-emmer. In no-time heb je koude champagne.
Bewaartips: citroenen, noten en eieren
- Citroenen kun je maandenlang bewaren als je ze in turfmolm legt.
- Opengesneden citroenen blijven vers als je ze met de opengesneden zijde op een schoteltje met wat azijn legt.
- Noten houdt men goed door ze in droog zand te bewaren.
- Eieren kun je op warme dagen goed houden als je ze in zout legt.
Lees verder