Zelf overheerlijke moorkoppen bakken
Een moorkop is een soes, die gevuld is met slagroom, en waarvan de bovenkant bedekt is met chocolade. Op de cholade prijkt ook een toef slagroom, en bij de banketbakker gaat daar meestal nog een klein stukje ananas op. In sommige delen van ons land zijn deze heerlijke gebakjes niet te koop. Deze moorkoppen kun je heel goed zelf bakken, en zijn dan nog lekkerder ook.
Benodigdheden
- 2 dl water,
- 85 gram boter,
- 100 gram tarwebloem,
- een mespuntje zout,
- 3 grote eieren
Soezendeeg
Het aparte van soezendeeg is, dat het eerst wordt gekookt, en daarna, na het toevoegen van de eieren, wordt gebakken. Het belangrijkste bij soezen bakken is, dat ze in de oven moeten afkoelen. Als een gebakken soes in aanraking komt met koude lucht, verandert de warme waterdamp in de soezen in water, waardoor de soes inzakt.
Soezen bakken
Soezen bakken lijkt moeilijk, maar met dit recept kunnen ze eigenlijk niet mislukken. Breng het water, met de boter en het zout, aan de kook in een steelpan. Voeg in één keer het meel toe, en roer flink met een houten lepel, tot het deeg als een bal van de bodem van de pan loslaat. Blijf nog een aantal minuten het deeg omscheppen in de pan, totdat het begint te glanzen. Haal dan de pan van het vuur, en laat het een beetje afkoelen. Roer er dan één voor één de eieren doorheen, en klop het vervolgens goed door elkaar, tot er een glanzend, en goed samenhangend geheel ontstaat. Bekleed de bakplaat van de oven met bakpapier, en verwarm de oven voor tot 200 graden. Schep het deeg in een spuitzak, of gebruik 2 lepels om hoopjes te vormen, en leg deze op de bakplaat, met voldoende tussenruimte (ongeveer 4 cm). Bak nu de soezen 15 minuten in de oven, en draai dan de oven uit. Laat de soezen afkoelen in de oven, en doe ook vooral niet de ovendeur open! Na ongeveer 15 tot 20 minuten kun je de soezen uit de oven halen, zonder gevaar voor inzakken.
Chocoladeglazuur maken
Je hebt er voor nodig:
- 100 gram poedersuiker,
- water,
- 2 afgestreken theelepels cacaopoeder
Zeef de poedersuiker, en roer de cacaopoeder erdoor, voeg, beetje bij beetje, zoveel water toe tot een dik papje ontstaat. Blijf roeren tot het mooi gaat glanzen. Strijk de chocoladeglazuur met een plat gehouden mes, met een stompe punt, uit over de bovenkant van de soezen.
Slagroom maken
Dit heb je nodig:
- 1/4 liter slagroom,
- 2 pakjes vanillesuiker,
- 30 gram basterdsuiker
Klop de slagroom, met de vanillesuiker, en de basterdsuiker stijf. Schep de slagroom in een spuitzak, met een spuitmondje met een dun tuitje. Prik het tuitje aan de onderkant van de soes, in het midden, en vul de soes met slagroom. Verwissel dan het spuitmondje, in een mondje met een kartelrand en spuit een mooie toef slagroom bovenop de chocolade. Garneer met een klein stukje ananas en de moorkop is klaar.
Variaties
Je kunt het recept ook gebruiken om kleine slagroomsoesjes te maken. Vorm van het deeg dan kleinere hoopjes. Vul de soesjes met slagroom en bestrooi ze met poedersuiker.
Als je de soesen niet bestrijkt met chocoladeglazuur, maar bestrooit met poedersuiker, heb je zogenaamde "Parijse soezen", die ook heerlijk zijn!