Zelf pindakaas maken
Pindakaas is een zeer populair broodbeleg. Dit smeersel, gemaakt van pinda's, zit boordevol goede voedingsstoffen. Zo bevat pindakaas onder andere goede plantaardige vetten en is het rijk aan vitamines B1 en B3. Verder bevat pindakaas linolzuur, inositol en resveratol. Geen wonder dus dat wij ons brood graag beleggen met pindakaas. Doordat pindakaas ook nog eens veel koolhydraten en eiwitten bevat, is dit onder sporters een veelgebruikt broodbeleg. In dit artikel zal ik uitleggen waarom zelfgemaakte pindakaas makkelijk te maken is, en bovendien gezonder is dan de pindakaas die in de supermarkt te koop is. Op deze manier kunt u altijd op een lekkere en verantwoorde manier genieten van pindakaas.
Gezondheid
Zoals hierboven beschreven is pindakaas erg gezond. In de inleiding zijn de gezonde ingrediënten van pindakaas beschreven, maar wat houdt dit nou eigenlijk in? Doordat pindakaas zoveel goede vetten bevat, levert een boterham met dit beleg ook veel calorieën. Dit klinkt wellicht niet gezond maar het betekent dat men na het eten van pindakaas van allerlei ongezonde tussendoortjes afblijft omdat men al vol zit. De vitamines in pindakaas zijn belangrijke antioxidanten, deze zijn in staat om schadelijke, vrije radicalen te neutraliseren. Verder bevat pindakaas erg weinig cholesterol en omdat de vetten die het bevat voornamelijk onverzadigde vetzuren zijn, beschermen deze het hart en de bloedvaten. Ook verbeteren deze vetten de insuline stabiliteit waardoor het beschermt tegen diabetes type twee. Verder zijn de koolhydraten in pindakaas een belangrijke energieleverancier, dit maakt dat een boterham met pindakaas een goed recept is voor het sporten. Ook bevat pindakaas redelijk veel eiwitten, deze zijn belangrijk voor het herstel en de opbouw van spieren, en zijn erg belangrijk voor onze hersenen.
Voedingsstoffen
De pindakaas zoals die in Nederland te koop is, bevat uiteraard ook de eerder genoemde goede voedingsstoffen. Echter, doordat deze pindakaas in fabrieken wordt gemaakt bevat het ook allerlei conserveermiddelen en andere toevoegingen als zout en suiker. Door al deze toevoegingen staat het pindakaas product dat wij in de supermarkt kopen onnodig ver van de natuur af. Het is zelfs zo dat pindakaas uit de winkel vaak voor maar zo'n 80% uit pinda's bestaat. Al deze toevoegingen zijn eigenlijk onnodig en zijn er slechts voor het gemak van de luie consument. Wanneer u liever gezondere pindakaas wilt die dicht bij de natuur staat, kunt u ervoor kiezen zelf pindakaas te maken. Het enige wat u hiervoor nodig heeft zijn pinda's, arachide-olie en wat zout. Arachide-olie is pindaolie en een bijproduct van de winning van pinda's. Dan de pinda's, haal deze bij voorkeur bij een speciaalzaak. Deze pinda's zijn wel wat prijziger maar zijn vrij gebleven van alle conserveermiddelen. Ga bij voorkeur voor de ongezouten pinda's om alles zo gezond mogelijk te houden.
Bereiding
Gebruik voor het maken van uw eigen pindakaas een blender of keukenmachine, vul deze met pinda's, een theelepel arachide-olie en een theelepel zout en maal ze fijn. De pinda's zullen eerst kleine stukjes worden, vervolgens lijkt het een soort poeder maar tot slot zal er een mooie egale pindakaas ontstaan, u kunt ook iets eerder stoppen als u ervan houdt om pindakaas met stukjes pinda te eten. Na het malen zal de pindakaas warm zijn waardoor het makkelijk in een glazen pot over te gieten is. Wat waarschijnlijk op zal vallen is dat de pindakaas lichter van kleur is dan fabriekspindakaas, de kleur van zelfgemaakte pindakaas lijkt namelijk veel meer op de natuurlijke kleur van pinda's. Na bereiding dient u de pindakaas te bewaren in de koelkast, dit is omdat er geen conserveermiddelen aan zijn toegevoegd. De zelfgemaakte pindakaas is ongeveer twee weken houdbaar. Voor het gebruik van de pindakaas is het aan te raden om deze even te roeren om het lekker smeuïg te maken. U kunt de pindakaas op brood eten, met hagelslag of bijvoorbeeld banaan. Ook is de pindakaas op te warmen in de magnetron, met wat sambal erbij kunt u zo uw eigen pindasaus maken.
Eet smakelijk, en gezond!