Pindakaas, hoe maak je het en wie was de uitvinder

Pindakaas, hoe maak je het en wie was de uitvinder Wie denkt er bij het met pindakaas besmeren van zijn boterham nou aan de uitvinder van pindakaas, of aan hoe pinda's groeien? Hoe maak je zelf pindakaas, zonder conserveringsmiddelen en zonder een teveel aan zout en suiker? En wat is nou eigenlijk de voedingswaarde van pindakaas en heeft het invloed op de gal of bij diabetes type 2? Ben jij iemand die zich dat wel afvraagt, dan zijn hier de antwoorden.

De oorsprong van de pinda

Apennoot, olienoot, grondnoot en aardnoot, met andere woorden de pinda. Ondanks de namen die deze welbekende knabbel kreeg, is het dus geen noot, maar een vrucht. De vrucht van een tot de vlinderbloemenfamilie behorende plant. Net als bij andere planten groeit de bloem boven de grond, uit die bloemen ontwikkelt zich na bevruchting een peul met meestal twee zaden. Dan doet de plant iets ongewoons, de stengel waar de peul aanzit, wordt langer en boort zich vervolgens in de grond. Waarna de vrucht onder de grond verder rijpt en overgaat tot ontkieming. De pindaplanten worden in september en oktober geoogst, daarna worden ze met de pinda's omhoog te drogen gelegd. De pindaplant is afkomstig uit Zuid-Amerika en werd door de Spanjaarden in de zestiende eeuw verspreid in tropische en subtropische gebieden over de hele wereld.

De uitvinding van pindakaas

Oorspronkelijk komt pindakaas uit de Verenigde Staten alwaar het in 1893, ten tijde van een overschot in de productie van pinda's, ontwikkeld werd door Dr. John Harvey Kellogg. Doet deze naam een belletje bij je rinkelen? Dat klopt, aangezien deze man, die een buitengewoon felle vegetariër was, ook de cornflakes heeft uitgevonden. Pindakaas is met name populair in de Verenigde Staten, Canada, Turkije, Engeland en Nederland. In Amerika eet men per persoon ongeveer anderhalve kilo pindakaas per jaar. De oorspronkelijke naam is in het Engels, peanut butter, wat letterlijk vertaald pindaboter betekent. Maar in Nederland was het woord 'boter' al geclaimt voor de échte roomboter, om geen verwarring te krijgen met de margarine, dus mocht 'pindaboter' niet gebruikt worden. Er werd gekozen voor pinda 'kaas' doordat er een vergelijking werd gemaakt met leverkaas, dat ook een broodbeleg is zonder kaas.

Pindakaas en de gezondheid

In pindakaas zit net als in pinda's en noten, veel voedingswaarde, eiwitten, plantaardige vetten en koolhydraten. Ook bevat pindakaas voedingsvezels, vitaminen en mineralen waaronder B-vitamines, vitamine E, ijzer en magnesium. Daardoor zijn pinda's, noten en pindakaas een goede vleesvervanger voor vegetariërs. Ook blijkt uit onderzoek dat pindakaas, pinda's en noten bescherming bieden tegen galstenen en mensen die regelmatig pindakaas eten lopen minder kans om diabetes type 2 te ontwikkelen.

Recept voor pindakaas

Ingrediënten:

  • 250 gram geroosterde ongezouten pinda's
  • 1/2 tot 1 eetlepel arachideolie (pindaolie)
  • zout en suiker naar smaak

Doe de pinda's met een 1/2 eetlepel olie in een blender. Voeg zout en/of suiker naar smaak toe. Wanneer de pindakaas te droog is kun je nog wat olie toevoegen. Het resultaat moet smeuïg zijn. Wanneer je grove pindakaas wilt, kun je eerder ophouden met malen of er naderhand wat grofgehakte pinda's aan toevoegen.

Doe de pindakaas in een schone glazen pot. In de koelkast kun je hem ongeveer twee weken goed houden. Vóór gebruik even omroeren.

Voor verschillende smaken pindakaas, kun je een deel van de pinda's vervangen door bijvoorbeeld: amandelnoten, cashewnoten of hazelnoten, uiteraard ook ongezouten, geroosterd en zonder vlies. Wil je een pittiger variant dan kun je er naar smaak sambal bijdoen.
© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zit er kaas in pindakaas?Zit er kaas in pindakaas?We eten graag een lekker boterhammetje met pindakaas. Het mes gaat in de pot en we halen een flinke klodder naar boven,…
Zelf pindakaas makenZelf pindakaas makenPindakaas is een zeer populair broodbeleg. Dit smeersel, gemaakt van pinda's, zit boordevol goede voedingsstoffen. Zo be…
Pindakaas, die maak je lekker zelf!Pindakaas, die maak je lekker zelf!Pindakaas is bij ons een populair broodbeleg, Jaarlijks peuzelen we vele boterhammetje met deze geurige spijs. De winkel…
Dieet en pindakaas, helpt pindakaas buikvet te verbranden?Dieet en pindakaas, helpt pindakaas buikvet te verbranden?In Nederland zijn de mensen gewend om beleg op het brood te doen. Een beleg dat erg geliefd is, is pindakaas. Pindakaas…

Het dekken van een mooie tafel en bedienen aan tafelHet dekken van een mooie tafel en bedienen aan tafelAls men gasten ontvangt, is het leuk om de tafel mooi te dekken. Liefst zoals het hoort! Wat informeler kunnen tafellope…
De rozenbottel (hondsroos)De rozenbottel (hondsroos)In december kun je op verschillende plekken in Nederland de rozenbottel vinden. Deze rood tot oranjekleurige vrucht hang…
Bronnen en referenties
  • http://www.food-info.net/nl/national/ww-pindakaas.htm
  • http://www.coquinaria.nl/recepten/07.4recept.htm
Reacties

Jeroen Warmerdam, 23-03-2017
Wanneer kwam pindakaas in Nederland op de markt? Ik lees overal 1948 met Calve pindakaas. Dit kan niet juist zijn, omdat ik een potje heb gevonden van N.V. Pinda-Mij Hilversum, afkomstig uit een stort van 1942. Zie ook voor een advertentie hierover: http://leiden.courant.nu/issue/LC/1929-05-11/edition/0/page/16. Vriendelijke groet, Reactie infoteur, 24-03-2017
Geweldig om dat stuk over pindakaas uit de Leidsche Courant te zien uit 1929. Dit bewijst idd dat Calve pindakaas wellicht niet de eerste was die in 1948 de pindakaas uit Amerika meenam. De naam 'pindakaas' blijkt hoogstwaarschijnlijk uit Suriname te stammen. Waar, volgens wikipedia, al in 1783 de naam pindakaas voorkwam. Dit ging alleen niet om de smeerbare variant maar om een blok samengeperste pinda's, waarvan plakken werden afgesneden. Net als bij kaas. Maar 'wanneer kwam pindakaas op de Nederlandse markt?' Helaas moet ik u het antwoord op deze schuldig blijven. Ik zal blijven zoeken naar het antwoord. Mocht u het eerder vinden dan ik, dan hoop ik dat u die info hieronder met ons wilt delen.
Warme groet,
Alephschrijft

Rudolf Wijdoogen, 28-03-2012
Mooi geschreven. Dank je wel Claudia. Reactie infoteur, 29-03-2012
Dank je wel voor je leuke reactie Rudolf!

Alephschrijft (93 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.