Pindakaas, hoe maak je het en wie was de uitvinder

De oorsprong van de pinda
Apennoot, olienoot, grondnoot en aardnoot, met andere woorden de pinda. Ondanks de namen die deze welbekende knabbel kreeg, is het dus geen noot, maar een vrucht. De vrucht van een tot de vlinderbloemenfamilie behorende plant. Net als bij andere planten groeit de bloem boven de grond, uit die bloemen ontwikkelt zich na bevruchting een peul met meestal twee zaden. Dan doet de plant iets ongewoons, de stengel waar de peul aanzit, wordt langer en boort zich vervolgens in de grond. Waarna de vrucht onder de grond verder rijpt en overgaat tot ontkieming. De pindaplanten worden in september en oktober geoogst, daarna worden ze met de pinda's omhoog te drogen gelegd. De pindaplant is afkomstig uit Zuid-Amerika en werd door de Spanjaarden in de zestiende eeuw verspreid in tropische en subtropische gebieden over de hele wereld.
De uitvinding van pindakaas
Oorspronkelijk komt pindakaas uit de Verenigde Staten alwaar het in 1893, ten tijde van een overschot in de productie van pinda's, ontwikkeld werd door Dr. John Harvey Kellogg. Doet deze naam een belletje bij je rinkelen? Dat klopt, aangezien deze man, die een buitengewoon felle vegetariër was, ook de cornflakes heeft uitgevonden. Pindakaas is met name populair in de Verenigde Staten, Canada, Turkije, Engeland en Nederland. In Amerika eet men per persoon ongeveer anderhalve kilo pindakaas per jaar. De oorspronkelijke naam is in het Engels, peanut butter, wat letterlijk vertaald pindaboter betekent. Maar in Nederland was het woord 'boter' al geclaimt voor de échte roomboter, om geen verwarring te krijgen met de margarine, dus mocht 'pindaboter' niet gebruikt worden. Er werd gekozen voor pinda 'kaas' doordat er een vergelijking werd gemaakt met leverkaas, dat ook een broodbeleg is zonder kaas.Pindakaas en de gezondheid
In pindakaas zit net als in pinda's en noten, veel voedingswaarde, eiwitten, plantaardige vetten en koolhydraten. Ook bevat pindakaas voedingsvezels, vitaminen en mineralen waaronder B-vitamines, vitamine E, ijzer en magnesium. Daardoor zijn pinda's, noten en pindakaas een goede vleesvervanger voor vegetariërs. Ook blijkt uit onderzoek dat pindakaas, pinda's en noten bescherming bieden tegen galstenen en mensen die regelmatig pindakaas eten lopen minder kans om diabetes type 2 te ontwikkelen.Recept voor pindakaas
Ingrediënten:Doe de pindakaas in een schone glazen pot. In de koelkast kun je hem ongeveer twee weken goed houden. Vóór gebruik even omroeren.
Voor verschillende smaken pindakaas, kun je een deel van de pinda's vervangen door bijvoorbeeld: amandelnoten, cashewnoten of hazelnoten, uiteraard ook ongezouten, geroosterd en zonder vlies. Wil je een pittiger variant dan kun je er naar smaak sambal bijdoen.