Dieet en pindakaas, helpt pindakaas buikvet te verbranden?

Pindakaas en pinda's
Pindakaas is een soort broodbeleg, dat wordt geproduceerd van zeer fijn gemalen pinda's. Pindakaas is voor het eerst geproduceerd in Verenigde Staten in 1893. Het product werd bedacht door Dr. John Harvey Kellogg. Dr. John Harvey Kellogg bedacht het recept van pindakaas op het moment dat men in de Verenigde Staten te maken had met een overschot aan pinda's. Ondanks dat pindakaas tegenwoordig wereldwijd gegeten wordt, is pindakaas nog altijd een product dat gemiddeld per persoon het meest wordt gegeten door Amerikanen. Naast de Verenigde Staten is pindakaas als broodbeleg zeer populair in:- Canada,
- Turkije,
- Engeland,
- Nederland.
Pinda's (latijnsenaam: Arachis Hypogaea)
Pinda's worden in het Latijns Arachis Hypogaea genoemd. Daarnaast worden pinda's in Nederland en België ook wel genoemd;
- aardnoot,
- grondnoot,
- olienoot,
- apennoot.
Toch behoort de pinda niet tot de noten, maar tot de peulvruchten. De pinda groeit dan ook niet zoals bonen aan een boom, maar onder de grond aan de pindaplant. De pindaplant is een eenjarige plant, die net als alle andere peulvruchtdragende planten behoort tot vlinderbloemenfamilie (in het Latijn: Leguminosae oftewel Fabaceaeen). De pindaplant vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika en is vervolgens rond het jaar 1550 door Spanjaarden verspreid. De verspreiding was over tropische gebieden en subtropische gebieden in de gehele wereld. Tegenwoordig worden pinda's als handelsproduct vooral verbouwd in:
- China,
- Israël,
- de Verenigde staten,
- Egypte,
- Argentinië,
- Zuid-Afrika.
Dieet en pindakaas
Pindakaas bevat veel goede voedingstoffen het bevat onder anderen een hoog gehalte aan:- ijzer
- vitamine E
Hierdoor is pindakaas een goed alternatief. Een alternatief vooral wanneer men vegetarisch eet of tijdens het afvallen het vlees vaker wil vervangen door vleesvervangers. Toch wordt pindakaas door velen gezien als een zeer ongezond product. Dit komt voornamelijk doordat pindakaas zeer veel vet en calorieën bevat. Dit in vergelijking met vele andere soorten broodbeleg. Deze vergelijking wordt weergegeven in onderstaande voedingswaardetabel.
Voedingswaardetabel broodbeleg
Soort broodbeleg | Aantal calorieën per 100 gram | Aantal gram vet per 100 gram |
---|---|---|
Pindakaas | 625 | 52 |
Jam | 247 | 0 |
Chocoladehagelslag ( melk) | 458 | 16 |
Chocoladepasta (melk) | 563 | 36 |
Appelstroop | 274 | 0 |
Pindakaas mag dan in verhouding met veel andere soorten broodbeleg veel vet bevatten, toch is de vetsamenstelling in pindakaas zeker niet ongezond.
Het vet dat in pindakaas zit kent de volgende samenstelling en verhoudingen.
- Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (56%)
- Meervoudig onverzadigde vetzuren (23%)
- Verzadigde vetzuren (21%)
Vooral de enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren die in pindakaas zitten, zijn zeer gezond. Zo zorgen onverzadigde vetzuren ervoor dat het goede cholesterol wordt verhoogd en het slechte cholesterol wordt verlaagd. Op deze manier stimuleren onverzadigde vetzuren het menselijk lichaam gezond te blijven en beschermen ze de mens tegen hart- en vaatziekten.
Vetverbranding
De onverzadigde vetzuren in pindakaas, zijn niet alleen goed voor de preventie van hart en vaatziekten, stimuleren ook samen met de vitamine E, die ook in pindakaas zit, om sneller en eenvoudiger vet te verbranden. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de bloedtoevoer naar je spieren (grootverbruikers van calorieën) wordt verbeterd.