Slim koken en toch geld besparen voor drukke mensen
Je wil niet afhankelijk zijn van kant-en-klaarmaaltijden. Gezond eten vind je belangrijk. Maar diep in je hart vind je dat je veel tijd kwijt bent met dagelijks koken. Hoe kun je tijd besparen door slim te koken en intussen ook nog geld besparen?
Nasi
Maak grotere hoeveelheden en vries alles in porties in. Als je alleen bent en er geen moeite mee hebt om twee dagen hetzelfde te eten zou je om de andere dag kunnen koken. Een handig gerecht is nasi. Met een pak rijst van vierhonderd gram, een pond prei en tweehonderd gram schouderham kun je een grote pan basisrijst maken. Dit doe je door de prei en de ham samen te smoren. Daarna mix je de net niet gaar gekookte rijst er door heen. Als extra smaakmaker kun je er ketjap manis bij doen. Om toch een beetje afwisseling te hebben varieer je met de bijgerechten. De ene keer kun je kiezen voor een goedkope diepvriesloempia. De andere keer bak je een ei en kies je voor wat saté-stokjes.
Stamppotten
Van een grote pan boerenkoolstamppot (of een andere stamppot) kun je dagen eten. Koop een grote zak aardappelen. Schil die gewoon een keer als je er tijd voor hebt. Dit kun je ook in het weekend doen. Voor de niet-vegetariërs kun je wat spekjes opbakken en voor de smaak door de stamppot roeren. Een andere lekkere smaakmaker is mosterd. Vries de overgebleven stamppot in.
Pastasaus
Je kunt redelijk goedkoop een grote hoeveelheid pastasaus maken. Uien en knoflook fruiten. Wat pakjes gezeefde tomaten erbij. Voor de vulling wat (vegetarisch) gehakt. Een bouillonblokje erbij. Vries deze saus weer in porties in. Heerlijk bij pasta's en je weet wat je eet.
Appeltaart
Zelf een appeltaart bakken. Maak met bloem, vanillesuiker, suiker, (room)boter het beslag voor de bodem. Schil de appels en bestrooi ze met een beetje suiker en kaneel. Voor de liefhebbers wat extra rozijntjes. Bakken en klaar. Voor een uitgebreider recept naar eigen smaak kun je op internet zoeken. Op smulweb staan heel veel recepten. Snijd de taart in punten en vries ze zo in. Voor de liefhebbers kun je nog wat spuitroom bij het opdienen opspuiten.
Zelfgemaakte pizza
Je kunt zelf de bodem maken met tarwebloem, gist, (olijf)olie, melk, suiker of een ei erbij. Het voordeel is dat je geen kant-en-klare pizzabodems hoeft te kopen. Daarnaast kun je in een keer voor wel acht personen pizza maken als je twee bakplaten hebt. Verdeel tomatensaus over het deeg. Om de tomatensaus nog lekkerder te maken zou je ook (voor acht porties) twee pakken gezeefde tomaten kunnen zouten met ansjovis. Als beleg kun je kiezen voor: uien, salami, groene olijven, ananas enzovoorts. Als topping kun je restjes kaas, of geraspte kaas kiezen. Snij de pizza dan in portiestukken. Indien je niet alles op krijgt kun je de rest voor de volgende keer invriezen.
Maaltijdsoepen
Je kunt een lekkere, goedgevulde maaltijdsoep maken. Gebruik bouillonblokjes naar smaak. Smoor de uien met een beetje bloem en voeg toe: uien, winterwortel, kleine blokjes aardappel en meer groentenkliekjes. Voor de niet-vegetariërs kun je er wat kleine gehaktballetjes draaien en mee laten koken. Ook heel voedzaam zijn soepen met peulvruchten. Lichte linzen bijvoegen voor de vulling of als hoofdingrediënt. Al wat over is kun je wederom invriezen. Gebruik hiervoor kleine bakjes indien je een eenpersoonshuishouden hebt.
Gezonde recepten en gezond eten: het Voedingscentrum
Vergeet natuurlijk ook niet om vers te eten. Zorg dat je altijd voldoende groenten en fruit in huis hebt. Een paar appels, wat bleekselderij en winterwortels kunnen ook als snack dienen. Indien je bijvoorbeeld een stuk pizza eet kun je hier met wat ijsbergsla erbij zorgen voor de verse groenten. Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Wil je meer inspiratie: kijk voor meer gezonde recepten op de site van het Voedingscentrum.