Roasted Chicken: zo maak je hem perfect!

Roasted Chicken: zo maak je hem perfect! Kip bereiden in de oven is voor veel mensen een echte lekkernij. Door de lange braadtijd in de oven krijgt het vel van de kip een lekker krokant korstje en het vlees behoudt al zijn vleessappen. Je dient hem dan wel goed klaar te maken, want dit kan ook zeker mislukken. Lees snel verder voor de perfecte tips.

Welke kip gebruiken?

Je kan voor het lekkerste resultaat het beste een verse scharrelkip kopen. Deze kan je bij de poelier, bij de slager of in de supermarkt kopen. Je kan beter niet het goedkoopste vlees nemen, omdat dit vaak hele taaie en vieze kippen zijn, die ook nog eens een slecht leven hebben gehad. Met een scharrelkip heb je malser vlees van betere kwaliteit. Gebruik ook nooit een diepvrieskip, dat is echt zonde. Je kan wel een verse kip kopen en die invriezen. Leg hem wel 24 uur van tevoren in de koelkast om te ontdooien.

Voorbereiding

Het is het beste als je de kip een uur van tevoren uit de koelkast haalt, alvorens je hem gaat klaar maken. Zo kan de kip op kamertemperatuur komen en dit zorgt voor het beste resultaat en een goede gaarheid. Als je een kip gelijk uit de koeling in de warme oven stopt wordt het buitenste vlees vaak droog terwijl de binnenkant nog rauw is. Een hele kip heeft ongeveer een uur de tijd nodig om op kamertemperatuur te komen. Het is niet zo dat je hier ziek van wordt, eventuele bacteriën worden in de oven gedood. Was de kip eerst schoon met water, vergeet de holte niet. Leg de kip dan op een bord met een dikke laag keukenpapier zodat het vocht daarop kan lekken en dep de bovenkant van de kip droog met een ander stuk keukenpapier.

Braadslee

Voor het bereiden van een hele kip kun je het beste gebruik maken van een braadslee. Tegenwoordig kun je braadsleden met een los rooster erin kopen, dit is ideaal, omdat de onderkant dan ook mooi bruin wordt doordat de lucht rondom de kip kan circuleren.

Variatie

Beschik je niet over een rooster dan kun je de kip ook op plakken ui leggen. Je pelt een ui en snijd deze in dikke plakken.

Vergeet de braadslee niet in te vetten.

Vulling van de holte

Voor een optimale smaak kun je een paar partjes citroen, teentjes knoflook en een paar takjes rozemarijn in de lege holte van de kip stoppen. Door de warmte komen de smaken vrij en trekken deze in het vlees.

De buitenkant

Voor de buitenkant van de kip kun je een mengsel maken van 60 gram boter, peper, zout, fijn gehakte rozemarijn en wat geraspte knoflook. Prak dit door elkaar met een vork en doe driekwart van het mengsel onder het vel aanbrengen van de borst. Smeer de rest van het botermengsel over de hele kip, vergeet de poten en vleugels niet. Kruid de kip daarna nog na met wat extra zout en peper.

Temperatuur gare kip

Kip is een vleessoort welke echt goed gaar moet zijn. Er mag absoluut geen rood vlees of rood vleessap meer te zien zijn. Van kip kun je namelijk snel ziek worden, dit komt met name door de salmonellabacterie. Hier kan je echt heel ziek van worden. Met behulp van een vleesthermometer kun je precies zien wanneer je kip gaar is. Dit is op 170 degrees Fahrenheit ofwel 76 graden Celsius.

Tijd in de oven

Hoe lang jou kip in de oven moet om gaar te worden verschilt per oven. Elke oven heeft zijn eigen instelling voor het bereiden van kip. Je kunt het beste in de gebruiksaanwijzing kijken indien je een oven hebt met meerdere functies en standen. Een kip bereid je op 190 of 200 graden Celsius. Per kilo kip dien je 45 minuten oventijd te rekenen. Als je geen vleesthermometer hebt kun je in de kip prikken met een sateprikker. Prik tussen de poot en het borststuk, op het dikste deel. Als er rood sap uitkomt moet de kip nog iets langer in de oven, anders is de kip gaar.

Niet gelijk aansnijden!

Een fout die veel mensen maken is dat ze de kip gelijk in stukken gaan snijden, dit moet je nooit doen. Het vlees verliest al zijn sappen, die juist zo lekker zijn. Het beste is om de kip tien minuten tot een kwartier uit de oven te laten omwikkeld met aluminiumfolie, zo blijft de kip warm en kunnen de vleessappen zich stabiliseren. Daarna kun je de kip serveren. Het snijden van een kip kun je het beste doen met een heel scherp mes, maar het makkelijkste is het gebruiken van een wildschaar. Met een wildschaar knip je met gemak door de botten en pezen heen.

Aardappels

Je kan ook aardappels toevoegen bij je kip. Rauwe aardappels en kip hebben ongeveer even veel tijd nodig om gaar te worden.
Vet de braadslee goed in. Schil de aardappels. Je kan ook aardappels met schil gebruiken, maak de schil dan goed schoon. Snijd de aardappels in grote blokken en doe die in de braadslee. Strooi er wat verse rozemarijn overheen en breng op smaak met peper en zout en hussel door elkaar. Zorg dat het mengels verspreid ligt aan de buitenste randen van de braadslee, zodat je de kip in het midden kan plaatsen.
© 2012 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mini-bakoven als extra apparatuur in de keukenMini-bakoven als extra apparatuur in de keukenVeel keukenopstellingen hebben een grote bakoven maar soms is er nog ergens een mini-bakoven toegevoegd al dan niet in c…
De perfecte cupcakeDe perfecte cupcakeBij sommige mensen gaat het altijd goed, en bij sommige mensen lukt het nooit. Cupcakes bakken. Lang of juist kort mixen…
Recept: Pulled pork uit de ovenRecept: Pulled pork uit de ovenPulled Pork is van oorsprong een Amerikaans barbecuegerecht. Vlees dat zo voorzichtig en langzaam gegaard wordt dat het…
Gerechten bereiden in een braadzakDe braadzak wordt steeds populairder in gebruik. Met de braadzak kun je veel verschillende gerechten bereiden in de oven…

Kappertjes inmakenKappertjes inmakenKappertjes (Capparis spinosa) inmaken Iedereen die wel eens naar de landen rond de Middellandse Zee gaat kan kappertjess…
Pannenkoeken bakken zonder pannenkoekenmixPannenkoeken bakken zonder pannenkoekenmixHeb je spontaan zin om pannenkoeken te bakken, maar heb je geen pak pannenkoekmix meer in de kast staan? Ook zonder zon…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dbreen, Pixabay
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 04-10-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.