Pannenkoeken bakken zonder pannenkoekenmix

Pannenkoeken bakken zonder pannenkoekenmix Heb je spontaan zin om pannenkoeken te bakken, maar heb je geen pak pannenkoekmix meer in de kast staan? Ook zonder zo’n pak kun je heerlijke pannenkoeken bakken! Met de juiste verhouding van gewoon meel, melk en eieren maak je supersnel een prima beslag. De basis van pannenkoeken is supersimpel: één deel meel, twee delen melk en 1 ei per 150 gram meel. Stel dat je nog een restje van 200 gram meel hebt liggen, dan is 400 ml melk en 1 grote of 2 kleinere eieren genoeg om een stuk of 6 grote pannenkoeken te bakken. Hieronder een supersnel recept voor pannenkoeken zonder pak.

Recept voor pannenkoeken zonder pannenkoekenmix

Voor 8-12 pannenkoeken (afhankelijk van grootte en dikte)
  • 400 gram (tarwe)meel
  • 800 ml melk (halfvol of vol kan allebei)
  • 2-3 eieren
  • Eventueel een beetje zout

Beslag voor pannenkoeken maken

Controleer of het meel grote klonten heeft, zo ja, zeef ‘m of roer ‘m even goed door. Doe alle bloem in een mengkom en voeg er de helft van de melk aan toe. Roer met een garde of mixer een minuut of 2 (kan makkelijk met de hand) totdat het één geheel is. Voeg vervolgens de eieren toe en in 2 tot 3 keer de rest van de melk, terwijl je blijft roeren. Als het beslag een glad mengsel is zonder klontjes ben je klaar. Voeg eventueel zout toe.

Pannenkoeken bakken

Doe per pannenkoek een klein beetje boter in de koekenpan, laat het smelten en giet een beslaglepel met beslag in de pan. Pak de pan direct van het vuur en beweeg de pan zodat het beslag gelijkmatig verdeeld is over de hele bodem. Zet de pan terug op het vuur. Als de bovenkant droog is, na 1 tot 3 minuten, kun je de pannenkoek omdraaien. Als je twijfelt, kun je even ‘spieken’ met een spatel om te zien of de onderkant mooi lichtbruin is. Bak de achterkant nog een halve minuut en klaar!

Andere ingrediënten voor pannenkoeken niet in huis?

Wil je wel pannenkoeken bakken maar heb je niet alles in huis? Met deze tips kan het misschien alsnog, zonder naar de supermarkt te hoeven!

  • Geen verse melk? De melk kun je vervangen door karnemelk, houdbare melk, geitenmelk, sojamelk…
  • Helemaal geen melk of te weinig melk? Je kunt ook pannenkoeken met een deel of alleen water. Nadeel: het beslag wordt minder stevig (voorzichtig draaien), bakt sneller aan en de smaak is iets minder, maar het kan! Voeg eventueel een extra ei toe voor stevigheid en minder kans op aanbakken.
  • Geen stroop en andere zoetigheid in huis? Maak hartige pannenkoeken met kaas of spek, met appel en rozijnen. Doodgewone suiker op een warme pannenkoek kan ook heerlijk smaken!

Variatietips voor pannenkoeken

Misschien wil je wel eens wat anders dan alleen pannenkoeken met stroop en/of spek? Hieronder enkele tips om van een maaltijd met pannenkoeken nét even wat meer te maken, met hele simpele ingrediënten die je vaak nog wel ergens thuis liggen. Eet smakelijk!

  • superzoet: mix 1 eetlepel kaneel met 5-6 eetlepels suiker en een paar rozijntjes en doe dit mengsel op een warme pannenkoek
  • choco: brokkel een stuk chocolade in kleine stukjes, leg ze op een hete pannenkoek en rol 'm op. Laat heel even smelten en... mmmmm!
  • fruitig: snijd een banaan in dunne plakjes. Maak een pannenkoek: verdeel meteen na het beslag de bananenplakjes over de bodem. Doe nog een beetje extra beslag over de banaan, zodat de andere kant niet blijft plakken en de stukjes banaan in de pan achterblijven.
  • ijskoud: doe wat vanille (of andere smaak) ijs op een lauwe pannenkoek en strooi er wat hagelslag overeen. De echte toetjesfans doen er nog een toefje slagroom op.

Pannenkoeken en allergieën

Heb jij of een van je gasten een allergie of intolerantie voor bijvoorbeeld koemelk(eiwit), gluten of ei? Geen zorgen, ook dan kun je nog steeds lekkere pannenkoeken maken!
  • Geen koemelk? Karnemelk maakt luchtige, friszure pannenkoeken. Een romiger alternatief is volle geitenmelk.
  • Geen gluten? Vervang pannenkoekmix of tarwemeel voor boekweitmeel. Voeg iets meer melk toe dan met tarwemeel.
  • Geen eieren? In natuurwinkels, drogisten en online kun je 'no egg' kopen, een eivervanger, meestal in poedervorm. Nog glutenvrij ook!
© 2012 - 2025 Michielonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekkere pannenkoeken bakken zonder ei en koemelkLekkere pannenkoeken bakken zonder ei en koemelkVoor veel mensen is een pannenkoek een echte traktatie, lekker met zoetigheid of juist hartig. Het is ook leuk om zelf p…
Mikado pannenkoekenPannenkoeken maken kost haast niks. Geen tijd, geen geld, geen moeite. Ze zijn leuk en makkelijk om te bakken, en meesta…
Pannenkoeken - Limburgse en Bretonse pannenkoekenIedereen kent de pannenkoek wel, veel kinderen zijn er dol op. Een pannenkoek is een gerecht dat wordt gemaakt van bloem…
3 keer kokosvetKokosvet is zeer gezond en kan in de meeste gerechten gebruikt worden. De typische smaak verrijkt veel gerechten. In dit…

Roasted Chicken: zo maak je hem perfect!Roasted Chicken: zo maak je hem perfect!Kip bereiden in de oven is voor veel mensen een echte lekkernij. Door de lange braadtijd in de oven krijgt het vel van d…
Cupcakes workshop – informatie en prijzenBen je op zoek naar een leuke groepsactiviteit voor een verjaardag, vrijgezellenfeest of vriendinnenweekend? Iets wat ni…
Bronnen en referenties
Michielonline (80 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.