Zelf overheerlijke moorkoppen bakken

Een moorkop is een soes, die gevuld is met slagroom, en waarvan de bovenkant bedekt is met chocolade. Op de cholade prijkt ook een toef slagroom, en bij de banketbakker gaat daar meestal nog een klein stukje ananas op. In sommige delen van ons land zijn deze heerlijke gebakjes niet te koop. Deze moorkoppen kun je heel goed zelf bakken, en zijn dan nog lekkerder ook.

Benodigdheden

  • 2 dl water,
  • 85 gram boter,
  • 100 gram tarwebloem,
  • een mespuntje zout,
  • 3 grote eieren

Soezendeeg

Het aparte van soezendeeg is, dat het eerst wordt gekookt, en daarna, na het toevoegen van de eieren, wordt gebakken. Het belangrijkste bij soezen bakken is, dat ze in de oven moeten afkoelen. Als een gebakken soes in aanraking komt met koude lucht, verandert de warme waterdamp in de soezen in water, waardoor de soes inzakt.

Soezen bakken

Soezen bakken lijkt moeilijk, maar met dit recept kunnen ze eigenlijk niet mislukken. Breng het water, met de boter en het zout, aan de kook in een steelpan. Voeg in één keer het meel toe, en roer flink met een houten lepel, tot het deeg als een bal van de bodem van de pan loslaat. Blijf nog een aantal minuten het deeg omscheppen in de pan, totdat het begint te glanzen. Haal dan de pan van het vuur, en laat het een beetje afkoelen. Roer er dan één voor één de eieren doorheen, en klop het vervolgens goed door elkaar, tot er een glanzend, en goed samenhangend geheel ontstaat. Bekleed de bakplaat van de oven met bakpapier, en verwarm de oven voor tot 200 graden. Schep het deeg in een spuitzak, of gebruik 2 lepels om hoopjes te vormen, en leg deze op de bakplaat, met voldoende tussenruimte (ongeveer 4 cm). Bak nu de soezen 15 minuten in de oven, en draai dan de oven uit. Laat de soezen afkoelen in de oven, en doe ook vooral niet de ovendeur open! Na ongeveer 15 tot 20 minuten kun je de soezen uit de oven halen, zonder gevaar voor inzakken.

Chocoladeglazuur maken

Je hebt er voor nodig:
  • 100 gram poedersuiker,
  • water,
  • 2 afgestreken theelepels cacaopoeder

Zeef de poedersuiker, en roer de cacaopoeder erdoor, voeg, beetje bij beetje, zoveel water toe tot een dik papje ontstaat. Blijf roeren tot het mooi gaat glanzen. Strijk de chocoladeglazuur met een plat gehouden mes, met een stompe punt, uit over de bovenkant van de soezen.

Slagroom maken

Dit heb je nodig:
  • 1/4 liter slagroom,
  • 2 pakjes vanillesuiker,
  • 30 gram basterdsuiker

Klop de slagroom, met de vanillesuiker, en de basterdsuiker stijf. Schep de slagroom in een spuitzak, met een spuitmondje met een dun tuitje. Prik het tuitje aan de onderkant van de soes, in het midden, en vul de soes met slagroom. Verwissel dan het spuitmondje, in een mondje met een kartelrand en spuit een mooie toef slagroom bovenop de chocolade. Garneer met een klein stukje ananas en de moorkop is klaar.

Variaties

Je kunt het recept ook gebruiken om kleine slagroomsoesjes te maken. Vorm van het deeg dan kleinere hoopjes. Vul de soesjes met slagroom en bestrooi ze met poedersuiker.

Als je de soesen niet bestrijkt met chocoladeglazuur, maar bestrooit met poedersuiker, heb je zogenaamde "Parijse soezen", die ook heerlijk zijn!
© 2014 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moorkoppen voor kinderenHeeft u dat ook? U geeft een partijtje en u heeft taart gekocht, maar de kinderen eten de taart niet. Probeer deze moork…
De hoeveelheid suiker in zuivel, broodbeleg en gebakDe hoeveelheid suiker in zuivel, broodbeleg en gebakSuiker wordt tegenwoordig steeds meer gezien als een boosdoener. Maar hoeveel suiker zit er nou eigenlijk in zuivel, bro…
Aantal calorieën in gebakAantal calorieën in gebakHoeveel calorieën zitten er in gebak? Iedereen lust wel eens een stukje taart, cake of ander gebak, bijvoorbeeld tijdens…
Slagroomtaart-recept, beproefd en gewaardeerdSlagroomtaart-recept, beproefd en gewaardeerdHet zelf maken van een slagroomtaart is niet zo moeilijk. Een recept van mijn moeder, al heel oud. Gebaseerd op een pak…

Indonesische gerechten: basiskruiden, boemboeIndonesische gerechten: basiskruiden, boemboeDeze recepten zijn van oudsher van moeder op dochter overgegaan. De lekkerste Indonesische recepten hoeven niet perse in…
Zelf de Bic Mac van Mcdonald's makenEen van de meest favoriete hamburgers van McDonald's is toch wel de Bic Mac. Het recept van McDonald's is natuurlijk geh…
Tonny548 (65 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.