Eetbare bloemen in de zomer
Eetbare bloemen geven een extra smaak en geur aan gerechten en dranken. Soms zelfs nog beter als kruiden. De bloemen hebben een sterke aroma en kunnen uitstekend gecombineerd worden met voedingsmiddelen. In dit artikel leest u een aantal eetbare bloemen, die u tijdens de zomer vindt, met de Latijnse naam en de omschrijving bij welk gerecht en/of drankje u het kunt gebruiken.
Anjer
Latijnse naam: Dianthus sp.
Alle soorten die aromatisch ruiken, kunt u gebruiken. Verwijder de groene kelk, het witte hieltje en het steeltje. Anjers zijn er in verschillende kleuren, wit, rood, roze. Ze geven een speciale smaak aan drankjes, likeuren en wijn. Of gebruikt u ze voor bloemenazijn, in de soep, sauzen, slaatjes of belegde broodjes.
Basielkruid / Basilicum
Latijnse naam: Ocimum basilicum
Het kruid en de bloemen van basilicum passen heel goed bij:
- kruidenolie
- kruidenazijn
- lamsvlees
- kip
- wild
- tomaten en andere groenten
- soepen
- eiergerechten
- Italiaanse gerechten
- desserts
Basilicum biedt zoveel mogelijkheden vanwege de geur-, kleur- en vormvarianten. De bekendste is Genovese.
Daglelie
Latijnse naam: Hemerocalles sp. En cultivars
De knoppen van de daglelie kunt u gebruiken als versnapering bij het aperitief, in soepen, salades of als finishing touch bij bepaalde gerechten. Of gebruik daglelie in pannenkoeken.
Dille
Latijnse naam: Anethum graveolens
Duizendblad
Latijnse naam: Achillia millefolium
Goudsbloem
Latijnse naam: Calendula
De goudsbloem is spectaculair van kleur en heeft een knapperige frisse structuur. Pluk de bloem als ze geopend is en gebruik ze om kleur en smaak aan soepen te geven. Samen met bieslook vormen ze een kleurenfestijn en samen met dille en selder is goudsbloem heerlijk in aardappelpuree.
Tevens kunt u de blaadjes van goudsbloem gebruiken in:
- vruchtensla
- rijst
- vleesschotels
- vis
- bloemenboter
- melkbereidingen
- omelet
- zachte kaas
- broodjes
- cake
Om goudsbloem te drogen, doe dit dan bij lage temperatuur. Zo gaat u verkleuring tegen.
Kamille
Latijnse naam: Matricaria cecutita
De bloemen van kamille worden gebruikt in kruideninfuses. Of voor de garnering op slaatjes of koude sauzen wordt het ook gebruikt. Als laatste kunt u kamille gebruiken als decoratie op cocktailhapjes.
Koriander
Latijnse naam: Coriandrum saturum
Kruizenmunt
Latijnse naam: Mentha spicata van crispa
Gebruik kruizenmunt als garnering en parfumering van dranken en gerechten.
Lavendel
Latijnse naam: Lavendula angustifolia
Lavendel heeft een sterke smaak en geur. Gebruikt u daarom niet teveel. U kunt lavendel toepassen als garnering of als parfumering van:
- jam
- azijn
- likeur
- boter
- wijn
- suiker
- pudding
Wilt u lavendel drogen, bewaar het dan droog en luchtig. Het is ook mogelijk lavendelblaadjes te versuikeren.
Marjolein
Latijnse naam: Organum vulgare
Gebruik marjolein als decoratie.
Oost-Indische kers
Latijnse naam: Tropaeolum
Een culinaire bloem. Vrolijke, zachte kleuren en elegant. De Oost-Indische kers heeft een pittige smaak en past hierdoor bij:
- bloemenboter
- azijn
- olie
- bloemenmosterd
- salades
De jonge bloemen kunt u versuikeren, dit past goed bij desserts.
Phlox
Latijnse naam: Phlox paniculata
Rode klaver
Latijnse naam: Trifolium pratense
Roos
Latijnse naam: Rosa
Rozen worden verkocht en gekweekt en het assortiment is enorm. Gebruik de blaadjes in:
- azijn
- olie
- drankjes
- salades
- siropen
- sorbets
- ijs
- room
- boter
- geleien
- ijsblokjes
- koekjes
Rozenblaadjes kunnen versuikerd, gedroogd en gefrituurd worden. De blaadjes smaken zoals ze geuren.
Salie
Latijnse naam: Salvia offincinalis
De bloemetjes van de salie kunt u gebruiken als versiering in vele gerechten of drankjes.
Snijselder
Latijnse naam: Aprium graveolens
Valeriaan
Latijnse naam: Valeriana officinales
De valeriaan heeft een zoete geur en heeft een goed valeriaanaftreksel. Wilt u het aftreksel, neem een flinke hoeveelheid geurige bloemen. Dek de bloemen af in een kom met stukjes citroen en een laagje suiker. Laat trekken en filter het de volgende dag. De smaak is nu zo zoet als dat de geur is.
Vlier
Latijnse naam: Sambucus
Het aftreksel van vlierbloesem wordt gebruikt tijdens de verkoudheid. Vlier is heerlijk in de keuken: dompel vlierbloesem in beignetdeeg en frituur het, of strooi het bij het pannenkoekendeeg.
Witte klaver
Latijnse naam: Trifolium repens
De klaversoorten kunt u gebruiken om:
- te frituren
- verwerken in salades
- te versuikeren
- als versiering in bloemenboter, bij kaas en ander beleg, in azijn of in wijn
Witte lelie
Latijnse naam: Lilium candidum
Bij de witte lelie dient u alleen de jonge knoppen die niet langer dan 5 centimeter zijn, te gebruiken. Verwijder de stamper en de meeldraden. U kunt de witte lelie versuikeren, in de bloemazijn gebruiken en in beignetdeeg dompelen om ze te frituren.