Eetbare bloemen in de lente

Eetbare bloemen vindt u ook in de lente. Zij geven een extra smaak en geur aan gerechten en dranken. In dit artikel staan een aantal eetbare bloemen met Latijnse naam en de beschrijvng hoe u de bloemen het beste kunt gebruiken in welk gerecht of drankje.

Bieslook

Latijnse naam: Allium schoenoprasum

De bloemen zijn roze, lichtpaars of wit stervormig.

Lente-uien

Latijnse naam: Allium cowanii

De lente-ui heeft witte bloemen.

Look-zonder-look

Latijnse naam: Alliaria petiolata

Deze bloem leeft veel in het wild. De smaak is uien- of lookachtig. Het heeft witte bloemen, maar behoort niet tot de looksoorten.

Al deze alliumsoorten zijn eetbaar: Culinair gezien zijn er heel wat mogelijkheden met de bloemen. In allerlei gerechten worden ze toegepast. Bladeren en bloemen worden gebruikt:
 • bij en in sla
 • zachte kaas
 • soep
 • saus
 • omelet
 • aardappelbereidingen
 • vis- en vleesbereidingen
 • bloemenolie
 • bloemenazijn
 • bloemenboter
 • mosterd

Acacia

Latijnse naam: Robina pseudoacacia L.

Nuttig alleen de bloemen die niet langs de weg staan! Eet verder geen andere delen van de acacia, deze bevatten giftige stoffen.
In allerlei gerechten kunnen de bloemen toegepast worden. Ze ruiken ook lekker.

Beverboom

Latijnse naam: Magnolia

Versuiker de bloemen en ze hebben een citroenachtige smaak met een beetje zoet van ananas.

Boerenkool

Latijnse naam: Brassica oleracea convar acephala var sabillica

Engelwortel

Latijnse naam: Angelica archangelica

Hondsdraf

Latijnse naam: Glechoma hederacea

De paarse bloemen bevatten een pittige aroma.

Hop

Latijnse naam: Humulus lupulus

Kamperfoelie

Latijnse naam: Lonicera sp.

U kunt de bloemen van de kamperfoelie gebruiken in mengboter, wijn, beignets. Ook kunt u ze versuikeren. Eet de bessen niet, deze zijn giftig!

Klein hoefblad

Latijnse naam: Tussilago farfara

De bloemknoppen, bloemen en blaadjes geven een fijne smaak aan salades. In de soep, spinazie of pannenkoeken kunt u ze ook gebruiken.

Komkommerkruid/ Berganie

Latijnse naam: Borago officinalis

Versier koude schotels en zoete gerechten met de bloemen van de komkommerkruid, of verwerk ze erin. Komkommerkruid geeft aan wijnen en punches een aromatische verfrissing. Tevens is het heerlijk om de komkommerkruid in soepen en spinazie toe te voegen. Of versuiker de bloemen en maak er bloemenwijn, bloemenolie, bloemenboter en bloemenmosterd mee.

Koolzaad

Latijnse naam: Brassica napus

Kweepeerbloesem

Latijnse naam: Cydonia oblongo

De kweepeerbloesem staat mooi op het bord als versiering. Deze bloem is ook heerlijk om te versuikeren.

Lievevrouwebedstro

Latijnse naam: Galium odoratum

De lievevrouwebedstro staat bekend om de meiwijn. De zoetgeurende bloemen kunnen ook gebruikt worden in vruchtensalades, thee en andere drankjes. Tevens kunt u:
 • de bloemen versuikeren
 • verwerken in ijsblokjes
 • verwerken in jam
 • verwerken in azijn

Maart viooltje

Latijnse naam: Viola odorata

Voor doopsuiker, gebak en desserts kunt u gekristalliseerde maartse viooltjes gebruiken. Bloemen die u net heeft geplukt, kunt u uitstrooien over salades, ijs en puddingen. De bloemen hebben een zoete aromatische smaak.

Madeliefje

Latijnse naam: Bellis perennis L.

De jonge bloemknoppen en de blaadjes worden gebruikt in soepen, op sandwiches en in salades. U kunt ze tevens versuikeren, dit geeft een marsepeinaroma.

Paardebloem

Latijnse naam: Taraxacum officinale

De paardebloem kunt u in vele gerechten gebruiken, bijvoorbeeld:
 • salades
 • soep
 • omelet
 • jam
 • rijstgerecht
 • voor het maken van wijn

Bovendien kunt u ze versuikeren.

Pinksterbloem

Latijnse naam: Cardamine pratense

U kunt de pinksterbloem in slaatjes verwerken. De jonge bladeren smaken als waterkers en worden daarom ook vaak als gestoomde groente gegeten. Tevens kunt u de pinksterbloem frituren en bij rozig vlees geeft dat een heerlijke combinatie.

Raapzaad

Latijnse naam: Brassica rapa

Koolzaad, raapzaad en boerenkool zijn prachtige bloemen, maar ook lekker. De gele bloemen kunnen in slaatjes en zorgen samenmet de bloemen van de hondsdraf voor een mooi kleurencontrast. De jonge knoppen zijn uitstekend om te roerbakken of in beignetbeslag te frituren.

Roomse kervel

Latijnse naam: Myrrhis odorata

De zaden en bladeren hebben een zoete anijssmaak. U kunt deze in slaatjes en omeletten gebruiken. Tevens kunt u ze als groente gebruiken of in soep, stoofvlees en vis.

Rozemarijn

Latijnse naam: Rosmarius officinalis

U kunt de bloemen als versiering gebruiken, u kunt ze versuikeren, gebruiken in kruidenolie, bloemenboter, bloemenjam enzovoort.

Sleutelbloem

Latijnse naam: Primula veris

U kunt de bloemen van de sleutelbloem gebruiken in salades, in het bereiden van jam, wijn, augurken, pannenkoeken, bloemenazijn, bloemenboter en bovendien kunt u de bloemen versuikeren.

Viooltje

Latijnse naam: Viola tricolor Hortensis

De viooltjes zijn eetbaar en bieden vele culinaire mogelijkheden. Gebruik ze in salades, soep, jam, bloemenazijn, bloemenboter, vruchtensalades, puddingen. Tevens als versiering op het bord doen de viooltjes het goed. Of versuiker ze, droog of frituur het viooltje.

Zuring

Latijnse naam: Rumex acetosa

De bloemen van de zuring bevatten een hoog vitamine C gehalte. U kunt ze gebruiken in salades, soep, groentenschotels, vis, ragout.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetbare bloemen in de zomerEetbare bloemen geven een extra smaak en geur aan gerechten en dranken. Soms zelfs nog beter als kruiden. De bloemen heb…
Eetbare bloemen in de nazomer en de herfstIn de nazomer en herfst zijn er diverse eetbare bloemen aanwezig. Culinair gezien geven zij een extra smaak en geur aan…
Het bewaren van eetbare bloemenHet is mogelijk eetbare bloemen te bewaren, door middel van invriezen en dorgen. Bij het drogen van eetbare bloemen gaat…
Welke bloemen zijn eetbaar en hoe pas je deze toe?Welke bloemen zijn eetbaar en hoe pas je deze toe?We horen steeds meer over eetbare bloemen. Eetbare bloemen voor over een salade of bij een kleine snack. Er zijn best ve…

McDonald's, the Big MacMcDonald's, the Big MacBijna iedere jongere is opgegroeid met de grote gele M, oftewel de lekkernijen van McDonald's. Het beroemde broodje, de…
Mars, chocoladerepenWat in 1911 begon als een heerlijke lekkernij, gemaakt gewoon in de keuken van Frans en Ethel Mars, is heden ten dage ui…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.