Eetbare bloemen in de nazomer en de herfst

In de nazomer en herfst zijn er diverse eetbare bloemen aanwezig. Culinair gezien geven zij een extra smaak en geur aan gerechten en dranken. U vindt hier een aantal van deze eetbare bloemen met de Latijnse naam en omschrijving in welk gerecht of drankje u deze het beste toepast.

Chrysant, ganzebloem

Latijnse naam: Chrysanthemum

U kunt de bloemblaadjes in slaatjes en soepen verwerken. Het gele bloemhartje is bitter van smaak en kunt u het beste niet gebruiken. Wilt u het bloemhartje wel gebruiken, blancheer het eerst in licht gezouten water met een beetje citroensap. Houd de blaadjes vooraf 1 seconde in heet gezouten water en de bittere smaak is geheel verdwenen. Zij hebben dan een licht, zoete smaak.

Kaasjeskruid

Latijnse naam: Malva moschata

Pompoen

Latijnse naam: Curcubita

De pompoen is geschikt voor de keuken: Neem half geopende bloemen en verwijder de meeldraden, de stampers, de kelkblaadjes en de steeltjes.
Gebruik ze:
 • omop te vullen
 • om ze te verwerken in soepen, omeletten, beignets
 • als gestoofde groenten

Pamlelie

Latijnse naam: Yucca filementosa

De bloemen kunnen rauw en gekookt gebruikt worden. De bloemen zijn fris van smaak en zijn knapperig. Ze passen goed bij slaatjes. Bij rijst kunt u ze ook gebruiken, als u ze kort smoort. Gesuikerd kunnen ze toegepast worden bij desserts.
Bovendien kunt u ze als borrelhapje gebruiken: Vul ze, koud of warm, en het borrelhapje is klaar.

Pelargonium

Latijnse naam: Pelargonium

De bloemen en het blad van de pelargonium zijn eetbaar. Van de vele soorten, zijn niet allemaal culinair bruikbaar. Diegene die het meest gebruikt worden zijn de variëteiten met rozen-, munt- en citrusgeur. Bij het klaarmaken van room- en vruchtenijs kunt u fijngesnipperde blaadjes en bloemen toevoegen.
Het is ook mogelijk om de blaadjes in te vriezen: kleine stevige blaadjes vriest u zo in in ijsblokjes, gebruik ze in vruchtensap of andere gekoelde drankjes.
Tevens kunt u ze als parfum gebruiken: melk- en rijstgerechten kunt u parfumeren met pelargonium. Of verwerk de blaadjes in bloemenboter, vinaigrette en slagroom.
Tevens dienen de blaadjes en bloemen als decoratie.

Stokroos

Latijnse naam: Alcea rosea

Voordat u de stokroos gebruikt, speol zorgvuldig de bloemknoppen en laat ze drogen op keukenpapier. Het is mogelijk de bloem in zijn geheel te blancheren, laten uitlekken en afkoelen en dan laten trekken in een vinaigrette op basis van olie, citroensap, peper en zout. Tevens is het mogelijk de stokroos te versuikeren, fijngesnipperd te verwerken in slaatjes en dranken enzovoort.

Zonnebloem

Latijnse naam: Helianthus annuus

Zonnebloemen kunnen gebruikt worden in salades, kunnen roergebakken worden, gestoomd worden Vaak worden ze geserveerd met mosterdof een zoete vinaigrette. Stoomt u de zonnebloem, giet er bijvoorbeeld een kaassaus over of een botersaus. De jonge okselkoppen zijn het lekkerst en niet bitter.

De volgende bloemen worden alleen als garnituur gebruikt:
 • Bergamot Monarda didyma L.
 • Citroenmelisse Mellisa officinalis L.
 • Hyssop Hyssopus officinalis L.
 • Korenbloem Centauria cyanus L.
 • Leverkruid Agrimonia eupatoria
 • Marjolein Origanum majorana L.
 • Ossentong Anchusa officinalis L.
 • Roomse kamille Chamaemelum nobile All.
 • Wilde chicorei Chicorium intybus L.
 • Winterkers/ moeraskers Barberea vulgaris R.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetbare bloemen in de lenteEetbare bloemen vindt u ook in de lente. Zij geven een extra smaak en geur aan gerechten en dranken. In dit artikel staa…
Eetbare bloemen in de zomerEetbare bloemen geven een extra smaak en geur aan gerechten en dranken. Soms zelfs nog beter als kruiden. De bloemen heb…
Werkzaamheden in de tuin in de nazomerWerkzaamheden in de tuin in de nazomerDe tuin is in de nazomer het mooist. De borders en de bloemperken zien er prachtig uit met veel kleur en geur. Het is va…
Welke bloemen zijn eetbaar en hoe pas je deze toe?Welke bloemen zijn eetbaar en hoe pas je deze toe?We horen steeds meer over eetbare bloemen. Eetbare bloemen voor over een salade of bij een kleine snack. Er zijn best ve…

Het bewaren van eetbare bloemenHet is mogelijk eetbare bloemen te bewaren, door middel van invriezen en dorgen. Bij het drogen van eetbare bloemen gaat…
Mars, chocoladerepenWat in 1911 begon als een heerlijke lekkernij, gemaakt gewoon in de keuken van Frans en Ethel Mars, is heden ten dage ui…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.