Eetbare bloemen in de nazomer en de herfst
In de nazomer en herfst zijn er diverse eetbare bloemen aanwezig. Culinair gezien geven zij een extra smaak en geur aan gerechten en dranken. U vindt hier een aantal van deze eetbare bloemen met de Latijnse naam en omschrijving in welk gerecht of drankje u deze het beste toepast.
Chrysant, ganzebloem
Latijnse naam: Chrysanthemum
U kunt de bloemblaadjes in slaatjes en soepen verwerken. Het gele bloemhartje is bitter van smaak en kunt u het beste niet gebruiken. Wilt u het bloemhartje wel gebruiken, blancheer het eerst in licht gezouten water met een beetje citroensap. Houd de blaadjes vooraf 1 seconde in heet gezouten water en de bittere smaak is geheel verdwenen. Zij hebben dan een licht, zoete smaak.
Kaasjeskruid
Latijnse naam: Malva moschata
Pompoen
Latijnse naam: Curcubita
De pompoen is geschikt voor de keuken: Neem half geopende bloemen en verwijder de meeldraden, de stampers, de kelkblaadjes en de steeltjes.
Gebruik ze:
- omop te vullen
- om ze te verwerken in soepen, omeletten, beignets
- als gestoofde groenten
Pamlelie
Latijnse naam: Yucca filementosa
De bloemen kunnen rauw en gekookt gebruikt worden. De bloemen zijn fris van smaak en zijn knapperig. Ze passen goed bij slaatjes. Bij rijst kunt u ze ook gebruiken, als u ze kort smoort. Gesuikerd kunnen ze toegepast worden bij desserts.
Bovendien kunt u ze als borrelhapje gebruiken: Vul ze, koud of warm, en het borrelhapje is klaar.
Pelargonium
Latijnse naam: Pelargonium
De bloemen en het blad van de pelargonium zijn eetbaar. Van de vele soorten, zijn niet allemaal culinair bruikbaar. Diegene die het meest gebruikt worden zijn de variëteiten met rozen-, munt- en citrusgeur. Bij het klaarmaken van room- en vruchtenijs kunt u fijngesnipperde blaadjes en bloemen toevoegen.
Het is ook mogelijk om de blaadjes in te vriezen: kleine stevige blaadjes vriest u zo in in ijsblokjes, gebruik ze in vruchtensap of andere gekoelde drankjes.
Tevens kunt u ze als parfum gebruiken: melk- en rijstgerechten kunt u parfumeren met pelargonium. Of verwerk de blaadjes in bloemenboter, vinaigrette en slagroom.
Tevens dienen de blaadjes en bloemen als decoratie.
Stokroos
Latijnse naam: Alcea rosea
Voordat u de stokroos gebruikt, speol zorgvuldig de bloemknoppen en laat ze drogen op keukenpapier. Het is mogelijk de bloem in zijn geheel te blancheren, laten uitlekken en afkoelen en dan laten trekken in een vinaigrette op basis van olie, citroensap, peper en zout. Tevens is het mogelijk de stokroos te versuikeren, fijngesnipperd te verwerken in slaatjes en dranken enzovoort.
Zonnebloem
Latijnse naam: Helianthus annuus
Zonnebloemen kunnen gebruikt worden in salades, kunnen roergebakken worden, gestoomd worden Vaak worden ze geserveerd met mosterdof een zoete vinaigrette. Stoomt u de zonnebloem, giet er bijvoorbeeld een kaassaus over of een botersaus. De jonge okselkoppen zijn het lekkerst en niet bitter.
De volgende bloemen worden alleen als
garnituur gebruikt:
- Bergamot – Monarda didyma L.
- Citroenmelisse – Mellisa officinalis L.
- Hyssop – Hyssopus officinalis L.
- Korenbloem – Centauria cyanus L.
- Leverkruid – Agrimonia eupatoria
- Marjolein – Origanum majorana L.
- Ossentong – Anchusa officinalis L.
- Roomse kamille – Chamaemelum nobile All.
- Wilde chicorei – Chicorium intybus L.
- Winterkers/ moeraskers – Barberea vulgaris R.