Mars, chocoladerepen

Wat in 1911 begon als een heerlijke lekkernij, gemaakt gewoon in de keuken van Frans en Ethel Mars, is heden ten dage uitgegroeid tot een miljardenconcern met meer dan 40.000 werknemers in ongeveer 100 landen. Het allereerste snoepgoed was de Mars, nu worden naast deze overheerlijke reep ook Snickers, M&M´s, geproduceerd en dierenvoeding als Cesar en Whiskas.

Algemeen

In 1911 begonnen Frank en Ethel Mars uit Tacoma (Washington) met het produceren en verkopen van een snoepgoed dat bestond uit een variatie van botercrème. In het begin leek het heel erg op een milkshake en de lekkernij kwam gewoon vanuit hun eigen keuken.

Geschiedenis

Bijna 10 jaar later kreeg hij (samen met zijn zoon Forrest) het idee om er een versie van chocolade van te maken om mee te nemen, zodat de lekkernij gegeten kon worden wanneer men maar wilde. Dit resulteerde in de Europese Mars (in Amerika beter bekend als de Milky Way). Het begin van een lang succes was geboren.

In de jaren 30 van de vorige eeuw was het Forrest Mars die de ideeën van ouders verder uitbreidde. Hij maakte van de chocolade een soort “beschermjas” om de crème heen, dit om het snoepgoed minder snel te laten smelten. Dit idee werd het snoep van M&M, succes verzekerd. Het succes kwam mede doordat de Amerikaanse strijdkrachten de “voedzame werking” gedurende de 2e Wereld Oorlog hadden ontdekt.

De eigenaars van Mars anno 2007

Al bijna 100 jaar is Mars, dat inmiddels Mars Incorporated heet, nog steeds van de familie Mars. Het hoofdkantoor staat in McLean Virginia, heeft wereldwijd meer dan 40.000 werknemers in ca. 100 landen (verdeeld over 5 continenten). Jaarlijks wordt er wereldwijd voor meer dan $ 21.000.000.000,-- omgezet.

Tot waarschijnlijk eind 2007 opereert Mars onder de naam Masterfoods. Hoogst waarschijnlijk zal deze naam gaan verdwijnen en wordt Mars weer gewoon Mars.

Mars in Nederland

Mars is al vanaf 1932 te koop in Nederland. In 1963 kwam in Veghel de grootste chocoladefabriek van Mars Inc., welke tegenwoordig alleen nog maar voor de export produceert. De capaciteit van deze fabriek is zo groot dat in twee dagen heel het land een mars in de hand kan hebben. Binnen vier dagen ligt er een lint van marsen tussen Den Helder en Maastricht.

Oud Beijerland produceert Oosterse en mediterrane sauzen en soepen. Twee belangrijke vestigingen (op gebied van innovatie van nieuwe producten, marketing, strategieën en technieken) binnen Masterfoods Europa, wat een onderdeel is van Mars Inc. In Nederland werken 1.450 mensen bij Mars Inc.

Logo

Mars is een product dat zowel als lekkernij zelf, als het logo weinig veranderingen heeft ondervonden. Duidelijk herkenbaar, de naam Mars in rood met een gouden omranding op een zwarte ondergrond, bijna net zo oud als het snoepgoed zelf. Alleen in de 2e Wereld Oorlog verdween door gebrek aan goudkleurige verf de omranding tijdelijk uit het logo. Het lettertype van het allereerste logo doet het meeste denken aan het logo tot aan 30 juli 2007.

Mars zonder Mars

Vanaf 30 juli 2007 zal de merknaam Mars tijdelijk uit de schappen verdwijnen, althans de naam zal minder opvallen. Er is gekozen door Mars om op alle losse verpakkingen de onderstaande kreten te plaatsen, om Nederlanders “positieve” energie te brengen. Uiteraard wel in de bekende kleuren van Mars:
  • Smile
  • Enjoy
  • Feel Good
  • Happy

Producten

Gezien de omzet die Mars Inc. Jaarlijk maakt, zal het duidelijk zijn dat dit niet alleen met de reep Mars wordt gemaakt, maar dat er inmiddels een aardig assortiment onder het handelsmerk van Mars valt, zoals onder andere:

SnacksDierenvoedingVoedingDrinken
BalistoCatsanSuzi WanKlix
3 MusketeersCesarUncle Ben´sFlavia
Bisc&Frolic--
BountyKit E Kat--
CelebrationsMy Dog--
DovePdigree--
M&M´sSheba--
Milky WayWhiskas--
Skittles---
Snickers---
Twix---

Leuk om te weten:

  • In 1963 kwamen de eerste Mars tv reclames in Nederland, hiermee was Mars één van de eerste
  • Onze Mars is in Amerika een Milky Way
  • Onze Milky Way is in Amerika een 3 Musketeers
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Calorieën in tussendoortjes: koek, snoep, chocolade en chipsCalorieën in tussendoortjes: koek, snoep, chocolade en chipsKoek, snoep, chocola, chips, ijs. Allemaal 'verboden' bij diverse diëten, maar de kern van afvallen is minder calorieën…
Hoe gezond is chocolade?Hoe gezond is chocolade?Chocola is misschien wel het lekkerste snoepgoed en het kan zelfs erg gezond zijn! Witte chocola, melkchocola en nougatc…
Aantal calorieën in ijsjesMet mooi weer snakken we naar een lekker koud ijsje. Als je wilt afvallen is zo’n ijsje dan eigenlijk wel de juiste keuz…
SON-R: intelligentietest voor dove kinderenSON-R: intelligentietest voor dove kinderenDe SON-R is een intelligentietest voor dove kinderen welke nonverbaal van aard is. Veel mensen nemen onterecht aan dat d…

Eetbare bloemen in de lenteEetbare bloemen vindt u ook in de lente. Zij geven een extra smaak en geur aan gerechten en dranken. In dit artikel staa…
Soul food, groente en fruitSoul food, groente en fruitHet komt door de Griekse godin Aphrodite dat we voeding associëren met kracht, gezondheid en een optimaal welzijn. Ooit…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 19-06-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.