Het bewaren van eetbare bloemen

Het is mogelijk eetbare bloemen te bewaren, door middel van invriezen en dorgen. Bij het drogen van eetbare bloemen gaat veel aroma verloren. Sommige sterk geurende bloemsoorten behouden hun aroma, zoals lavendelbloemen, kruidenbloemen, rozen. Bij het invriezen van de bloemen kan de kleur en structuur veranderen. Dit kan schade brengen aan de smaak en het uiterlijk van de bloem. Hoe droog ik bloemen in? Hoe vries ik de bloemen in? U leest het hier.

Het drogen van bloemen

Wilt u bloemen plukken om te drogen, doe dit dan op een droge dag zo rond het middaguur. Zijn de bloemen toch nat, zet ze in een vaas en laat de blaadjes drogen. Bevatten de bloemen een korte steel, steek ze in het nat steekschuim om ze te drogen. Let op het oogststadium, dit is zeer belangrijk bij het drogen.

Hoe droog ik de bloemen

Wilt u bloemen drogen, doe dit altijd op een koele en donkere plek. Droogt u de bloemen in de zon, verliezen ze hun kleur en aroma. Hang ze op een donkere plaats waar lucht circuleert. Bewaar de bloemen niet te lang bij de verwarming, zo worden ze broos. Bundel de bloemen. Wilt u schimmel voorkomen, is het bij sommige bloemen goed de bladeren te verwijderen. Bij een roos verwijdert u het blad, zodat al het in de stengel aanwezige sap naar de bloemkop kan gaan, zodat de bloemkop niet sluit.

De droogtechnieken

In eiwit en suiker
Een oude methode. Meng het eiwit van 3 eieren met 3 eetlepels water. Dompel de bloemen erin en bestrooi ze daarna met fijne kristalsuiker en droog ze. Doe dit een paar keer. Het drogen van de bloemen met deze methode duurt 3 tot 4 dagen, het resultaat is perkamentachtig.
De houdbaarheid van de bloemen is beperkt, de bloemen zijn luchtdicht afgesloten. Viooltjes, rozen en nog meer bloemen krijgen een mooi resultaat bij deze droogtechniek.

In de oven op 50˚C
Leg de bloemen in de oven, welke op 50˚C is voorverwarmd, en zet de ovendeur open. Op deze manier kan het vocht wat uit de bloemen komt, weg.

In de magnetron
Leg de bloemen tussen twee laagjes huishoudpapier en zet de magnetron op de laagste stand. Kijk regelmatig of alles goed gaat. Vervang, indien mogelijk, het papier als het te vochtig is geworden.

Een gedroogde bloem mag er gedroogd uitzien en hoeft niet altijd als vers eruit te zien. Pas als de bloemen echt droog zijn, kunt u ze opruimen. Wees voorzichtig, de gedroogde bloemen zijn broos.

Welke bloemen kan ik drogen

Eigenlijk kunt u alle bloemen drogen. De bloemen die het meest hun kleur bewaren, zijn de felgekleurde bloemen. Echter, de kleur zal altijd veranderen, donkerder worden of verbleken. De bloem wordt vaak apart van de bladeren gedroogd, vanwege het verschil in droogtijd. Is het blad vrij vochtig (als een slablad), bevat het meer vocht en zal het droogproces moeilijker zijn. Kies aan de hand van de bladeren een droogtechniek.

Invriezen van bloemen

Wilt u de bloemen invriezen, dient u ze eerst te blancheren. Dit gaat zo:
Leg ze op een zeef en dompel ze ongeveer 1 minuut in kokend water, daarna meteen in ijsgekoeld water. Leg ze op keukenpapier om uit te lekken en pak ze zo snel mogelijk in. Bij de verpakking moet zo min mogelijk lucht komen.

Vaak kunnen de bloemen gelijk genuttigd worden, zonder ontdooid te zijn. Zijn de bloemen ontdooid, verliezen ze hun knapperigheid en een deel aroma. Vries ontdooide bloemen niet nogmaals in!
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Invriezen van kruiden en fruitWaar moet u opletten als u kruiden of fruit in gaat vriezen? Wat moet de kwaliteit van de voedingsmiddelen zijn, wat is…
Zo bewaar je verse kruidenZo bewaar je verse kruidenHoe bewaar je het best verse kruiden? Men kan ze al dan niet opgelost in olie of boter in de koelkast bewaren, men kan z…
Kruidengeneeskunde: de voorbereidingenDe meeste kruiden worden in gedroogde vorm verkocht of je kan de kruiden zelf drogen en invriezen. Zo kan je ze voldoend…
Medicinale plantenDe groenten die u eet bevatten vitaminen en sporenelementen die een gunstige invloed kunnen hebben op uw gezondheid. Som…

McDonald's, the Big MacMcDonald's, the Big MacBijna iedere jongere is opgegroeid met de grote gele M, oftewel de lekkernijen van McDonald's. Het beroemde broodje, de…
Eetbare bloemen in de zomerEetbare bloemen geven een extra smaak en geur aan gerechten en dranken. Soms zelfs nog beter als kruiden. De bloemen heb…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.