Altijd iets lekkers serveren

Altijd iets lekkers serveren Je koeling hoeft niet tot de nok gevuld te zijn om toch iets lekkers op tafel te kunnen zetten. Als dat lekkers ook nog gezond is, ben je helemaal goed bezig. Een opgave van spullen waar je aan kunt denken om snel iets lekkers tevoorschijn te kunnen toveren en ook toe te passen bij de normale maaltijd.

Basismaterialen

Basismaterialen zijn noodzakelijk om in de koeling of diepvries te hebben en op deze wijze een lekkere en gezonde maaltijd of tussendoortje op tafel te kunnen zetten. Zorg dat de basismaterialen ook goed te gebruiken voor de dagelijkse maaltijd. Dit spaart ook nog eens geld uit.

Voorbeelden uit de reguliere keuken

  • Afbakbroodjes zijn eigenlijk essentieel. Neem de minibroodjes die gesorteerd zijn, want bij een gewone maaltijd kan je er meer serveren en als tussendoortjes kan je er een lekker hapje van maken.
  • Zoet voor op het broodje: bij zoet is een pot honing, of als dat teveel is, wat “rietjes” honing lekker. Denk ook aan een jam met stukjes fruit, voor de kleurafwisseling zijn rode vruchten aan te raden. Wat pure chocolade (minimaal 70% cacao) even smelten is lekkerder dan chocoladepasta … en gezonder. Ook prima als vervanger van het koekje bij de koffie of thee.
  • Hartig voor op het broodje: als je aan hartige hapjes denkt, kan je materialen voor op de boterham gebruiken. Combineer het met groenten of fruit en het ziet er nog feestelijk uit ook. Zoals Hüttenkäse met een sherrytomaatje en snipper we er wat verse bieslook overheen of beleg de Hüttenkäse met een plakje groene kiwi. Een bolletje mozzarella met wat bieslook en tomaatjes is ook heerlijk. Maar ook een plakje kip- of rosbief met wat groene pesto is heerlijk of combineer het met een groene olijf.
  • Heb je een magere smeerkaas in huis, combineer de naturelversie met wat komkommer of wat kleingemaakte paprika.
  • Een zakje gemengde salade of krop sla die je klein maakt kan ook in kleine bakjes (waar je normaal bijvoorbeeld een toetje in doet) gelegd worden. Een eetlepel Hüttenkäse erbij met een half hardgekookt ei of maak een mengsel van hardgekookt ei met wat frisse yoghurt, bieslook, wat kleingemaakte ui en wat peper naar smaak en leg dit op de sla. Maak het af met een toefje tomatenpuree.
  • Een blikje of potje asperges is prima te combineren met wat magere ham of kalkoenfilet. Rol de asperge op een plakje en zet het vast met een prikkertje. Wat pittiger maak je het geheel door er wat van een kleingemaakt rood pepertje bij te doen en dan op te rollen.
  • Groene asperges combineer je prima met wat kip. Gebruik het bovenste gedeelte van de asperges en met het met wat klein gemaakte gekookte kip en wat yoghurt. Eventueel wat bieslook erbij en smeer maar op een klein volkoren bolletje.
  • Hol een middelgrote tomaat uit en doe er een mengsel van gekookt ei met wat tomatenpuree en wat peper en zout (niet te veel!) in. Snipper er wat bieslook voor de kleur overheen.
  • Een balletje gehakt over? Snij het in plakjes en leg het op een met kruidenboter besmeerd bolletje. Leg er nog even een plakje hard gekookt ei op en eventueel een gehalveerd sherrytomaatje.
  • Olijven in huis? Wat halvanaise met enkele kleingemaakte olijven en wat peper op een volkoren broodje.

Geraffineerd inkopen

Geraffineerd inkopen doe je door je basismaterialen bij de goedkopere supermarkten te halen. Deze supermarkten hebben veel verpakte spullen en afbakbroodjes, blik of potten zijn prima en lang te bewaren. Sommige hebben ook versmateriaal, maar als ze dit niet hebben, kan je voor deze spullen naar de reguliere supermarkten met een groot versassortiment.

Als je uitgaat van materialen die je ook normaal veelvuldig gebruikt, is het geen probleem vers te kopen. Probeer zo te combineren dat het ook voor de normale maaltijd te gebruiken is en gebruik bijvoorbeeld restjes om er een sausje van te maken.

Tot slot

Er valt veel te combineren, maar dit moet je wel durven. Kijk dus goed wat er in de koeling en het keukenkastje staat. Serveer bijvoorbeeld bij een hartig hapje ook een bakje meloen als je deze toch in de koeling hebt liggen of maak wat aardbeien schoon, strooi er wat poedersuiker of hagelslag over en zet er een prikkertje in.

Niets moet en alles mag … maar dan moet je het wel durven.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gemakkelijke borrelhapjes: Rookvlees met roomkaas en wrapsBent u de standaard hapjes zoals een stukje kaas, worst en een komkommer helemaal zat en wilt u eens wat unieks op tafel…
Borrelhapjes van bladerdeegBorrelhapjes van bladerdeegBorrelhapjes doen het altijd goed en bladerdeeg borrelhapjes ook, maar we weten allemaal dat we voorzichtig met de blade…
Bladerdeeg maken en lekkere bladerdeeg borrelhapjesBladerdeeg maken en lekkere bladerdeeg borrelhapjesBladerdeeg is populair en kant-en-klaar te koop in de supermarkt, maar toch willen we ook nog wel eens zelf bladerdeeg m…
Borrelhapjes recepten voor de koude maandenBorrelhapjes recepten voor de koude maandenBorrelhapjes doen het altijd goed, zomer en winter. Alleen is de smaak in de zomer meestal net even anders als in de win…

Kalfsvlees met een uniek ID-nummerEen belangrijk uitgangspunt bij kalfsvlees is voedselveiligheid. Zodra een kalf geboren is, krijgt het een uniek identif…
Overgewicht door slecht ontbijtOvergewicht door slecht ontbijtWat je overdag eet, geeft jouw lichaam die dag energie en bouwstoffen. Alles wat overblijft, wordt de nacht daarop gebru…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 04-09-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.