Overgewicht door slecht ontbijt

Overgewicht door slecht ontbijt Wat je overdag eet, geeft jouw lichaam die dag energie en bouwstoffen. Alles wat overblijft, wordt de nacht daarop gebruikt voor het regeneren van cellen in je lichaam. De volgende ochtend zitten er dus geen voedingsstoffen meer in je lichaam. Het ontbijt moet er dus voor zorgen dat jij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om het een tijdje vol te houden. Als je niet (goed) ontbijt, zal je energiewaarde gaan schommelen en zul je meerdere energiedips krijgen gedurende de dag. Een schommeling in je energiewaarde is erg vervelend omdat je energiedips zult krijgen. Een energiedip maakt je erg moe. Ook krijg je honger en zoete trek, waardoor je veel (meestal ongezonde) tussendoortjes gaat eten. Dit kan weer voor overgewicht zorgen. De keuze van het ontbijt is dus erg belangrijk. Er zijn drie keuzes:

  • Geen ontbijt: Als je niet ontbijt, krijg je geen voedingsstoffen binnen. Na een tijdje krijg je een schommeling in de energiewaarde. Het ene moment heb je veel energie; het andere moment heb je een energiedip.

  • Koolhydraatrijk ontbijt: Dit is een ontbijt met veel enkelvoudige koolhydraten. Deze koolhydraten werken erg snel op je energiewaarde. Dit betekent dat je energie snel stijgt. Het probleem is echter dat je energie ook weer snel daalt. Dan krijg je een schommeling in je energiewaarde. Deze schommeling begint eerder als je een koolhydraatrijk ontbijt neemt dan als je 's ochtends niks eet.

  • Uitgebalanceerd ontbijt: Een uitgebalanceerd ontbijt bevat een mix van eiwitten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en vezels. Voorbeelden van zo'n ontbijt zijn de shakes van Herbalife of Timfit. Een uitgebalanceerd ontbijt is bijna niet meer uit voeding te halen. Als je dit ontbijt uit "normale" voeding haalt, krijg je tegelijkertijd ook veel calorieën binnen.

Gevolgen van een koolhydraatrijk ontbijt of geen ontbijt

Een koolhydraatrijk ontbijt of geen ontbijt heeft vele slechte gevolgen. Door de energiedips krijg je honger en zoete trek. Je gaat dus veel tussendoortjes eten (meestal zijn deze tussendoortjes niet gezond). Hierdoor kun je overgewicht krijgen. Ook zorgen de energiedips ervoor dat je vaak moe bent gedurende de gehele dag. Als je ontbijt weinig vezels bevat, kun je spijsverteringsproblemen krijgen. Tevens is het ontbijt van invloed op het humeur, lichamelijke en geestelijke prestaties en de gezondheid. Een goed ontbijt is dus erg belangrijk!

Gevolgen van een uitgebalanceerd ontbijt

Een uitgebalanceerd ontbijt zorgt voor langdurige energie. Je krijgt dus geen last van energiedips. Hierdoor zul je minder zoete trek hebben en minder tussendoortjes gaan eten. Dit zorgt dus voor gewichtsbeheersing. Ook zal je spijsvertering goed werken door de vele vezels die aanwezig zijn in zo'n ontbijt. Maar een gezond ontbijt heeft nog meer voordelen! Je humeur en lichamelijke en geestelijke prestaties zullen stukken beter worden. Je kunt je beter concentreren en je alertheid zal verbeteren. Ook zal je gezondheid natuurlijk veel beter worden.

De invloed van water

Bij je ontbijt moet je ook voldoende water binnenkrijgen (ongeveer twee glazen). 's Nachts heb je veel water verloren, waardoor er 's ochtends bijna geen vocht meer in je lichaam aanwezig is. Een tekort aan water heeft een slechte invloed op je spijsvertering en kan hoofdpijn veroorzaken. Zorg er dus voor dat je genoeg water drinkt bij het ontbijt.
© 2010 - 2024 Rowanblom, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen bij overgewicht en ondergewichtWat kun je nu krijgen voor aandoeningen als je overgewicht hebt of ondergewicht. Maar het gaat nu ook eens over ondergew…
Ontbijt overslaanOntbijt overslaanIndien men 's ochtends niet ontbijt, heeft men alles behalve concentratie. Er zijn verschillende redenen te bedenken waa…
Het belang van het ontbijtHet belang van het ontbijtEen stevig ontbijt (zoals een Engels ontbijt), een normaal ontbijt of juist op de calorieën letten? Of kan ik het ontbij…
Ontbijt houdt studenten bij de lesOntbijt houdt studenten bij de lesVeel studenten liggen liever een half uurtje langer in bed dan dat ze goed ontbijten. Dit is erg slecht omdat `s nachts…

Altijd iets lekkers serverenAltijd iets lekkers serverenJe koeling hoeft niet tot de nok gevuld te zijn om toch iets lekkers op tafel te kunnen zetten. Als dat lekkers ook nog…
Gezellig natafelenHeerlijk nagenieten van een diner, thuis gezellig met zijn allen en/of met gasten. Om iedereen te verleiden lekker te bl…
Reactie

Joost, 17-06-2011
Het is een leuk en leerzaam stuk. Echter, het stukje over koffie en uitdrogen is een broodje aap. Het komt voort uit een hele oude proef met drie testpersonen. Twee van de drie kregen een droge keel, wat die conclusie voortbracht.
De hoeveelheid caffeine is echter veel te laag. Het water in de koffie lost dat bijna helemaal op. Bij ongeveer 300 koppen koffie op een dag wordt dat een probleem. Iets te veel voor mij.
Willen jullie dat nog eens goed onderzoeken?

Dank!

Groet Joost Reactie infoteur, 18-06-2011
Ik heb dit verhaal van een persoon gehoord die veel van dit soort dingen af weet. Ik wist echter niet wat voor onderzoek ernaar was gedaan; ik ging er maar gewoon van uit dat het klopte. Ik heb de afgelopen tijd veel gehoord over koffie en uitdrogen. Ik denk ook dat ik het bij het verkeerde eind had. Ik haal het stuk eruit, want ik heb geen onderzoek gedaan naar koffie en ik ben ook niet van plan dit te gaan doen. Bedankt dat u me op deze fout heeft gewezen!

Groet,
Rowan

Rowanblom (26 artikelen)
Laatste update: 13-12-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.