Chocoladefontein, feestelijk genieten
Wilt u op een zondagmiddag eens iets bijzonders serveren bij de thee, een bijzondere traktatie op kinderfeestje serveren of een apart nagerecht, dan kunt u denken aan een chocolade fondue of fontein. Hieronder treft u een aantal recepten, tips en trucs aan.
Chocoladefondue of fontein
Tegenwoordig zijn er diverse chocoladefonteinen te koop in diverse prijsklassen. Een chocoladefontein is leuk om te hebben, te krijgen en om weg te geven. Het staat natuurlijk geweldig op een mooi gedekte tafel. Beschikt u echter nog niet over een chocoladefontein dan kunt u ook met een mooi vuurvast bakje dat u op een theelichtje plaatst een chocoladefondue maken, hiervoor hoeft u dus in principe niet veel aan te schaffen. Voor het dopen kunt u gebruik maken van vorkjes of gewone houten satéprikkers.
Waar komt de chocoladefontein vandaan
De oorsprong van de chocoladefontein ligt in Amerika, daar wordt de fontein dan ook vaak gebruikt op party’s en bruiloften. Al snel werd deze hit overgenomen door de Engelsen en via Engeland kwam de fontein ook naar het Europese vasteland.
Hoe werkt een chocoladefontein
De fontein is gemaakt van roestvrijstaal (hetgeen het schoonmaken een stuk eenvoudiger maakt). Het bassin van de fontein waarin de vloeibare chocolade wordt gegoten bevat de verwarming waardoor de chocolade ook tijdens het gebruik vloeibaar blijft. Daarbovenop staat een kolom met schotels. De kolom bevat een schroef die wordt aangedreven door een motortje. Deze schroef zorgt ervoor dat de chocolade naar boven wordt gebracht zodat deze vervolgens over de schotels naar beneden kan stromen en een waterval van chocolade vormt.
Zelf maken of kant en klaar
In diverse supermarkten is er tegenwoordig chocolade verkrijgbaar, in diverse smaken, die speciaal geschikt is voor de fondue of de chocoladefontein. Voordeel hiervan is dat deze al in kleine stukjes is gebroken en gesmolten iets meer vloeibaar is dan de gewone chocolade. Voor in de chocoladefontein is vloeibaarheid van groot belang. Mocht u echter geen gebruik willen maken van deze speciale chocolade of heeft u deze niet voorhanden, dan kunt u natuurlijk ook gebruik maken van gewone chocolade. Smelt hiervoor de chocolade in stukjes gebroken in een steelpannetje in een bodempje water of melk (liefst au bain Marie). Eventueel kunt u de chocolade op smaak brengen met wat rum of cognac
Waarmee kun je dippen
De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. Hieronder treft u een lijst aan van diverse mogelijkheden.
Fruit
- Ananas (vers of uit blik)
- Aardbeien
- Banaan (niet te lang van tevoren snijden want dan worden de bananen bruin)
- Gember
- Druiven
- Meloen
Koekjes en snoep
- Stukjes cake
- Krakelingen of andere koekjes
- Marshmellows
- Roomsoesjes
Ter verhoging van de feestvreugde
Indien u een feestje met kinderen viert is het handig de verschillende stukjes fruit van tevoren aan een satéprikker te rijgen, op deze manier krijgt elk kind evenveel fruit en ontstaat er een stuk minder geklieder. Het is nog mogelijk naast de chocodip gekleurde hagelslag of nootjes te plaatsen. De kinderen kunnen dan na het dopen in de chocolade de dip ook nog eens extra versieren.