Peperkoekhuisje Recept - Decoratie bij kerst, Sint of feest

Peperkoekhuisje Recept - Decoratie bij kerst, Sint of feest Peperkoekhuisje, -geveltje of andere feestfiguren voor een feestelijk gelegenheid bakken. Het recept en voorbeeld om deze lekkernijen te maken. Een peperkoekhuisje, kerstman, engel of sneeuwpop als een eetbare kerstdecoratie of Sinterklaas surprise, voor een andere feestdag of als traktatie op een verjaardag en kinderfeestje. Het huisje of één van de andere feestfiguren kun je natuurlijk ook van brooddeeg of klei maken. Hoe kun je lekkere, originele, decoratieve koekfiguren knutselen en bakken.

Peperkoekhuisje - Eetbare versiering of decoratie

Het zelf gebakken peperkoekhuisje of één van de andere figuren zijn natuurlijk lekker om op te eten. Als je jouw baksel te mooi vindt en zonde om op te eten, kun je het het natuurlijk ook voor langere tijd bewaren. Met een aantal lagen lak of transparante beits blijft het langer goed en kun je het voor de sier ergens neerzetten of ophangen. Je kunt het huisje ook van brooddeeg of zelf uithardende klei maken, vervolgens lakken en dan wordt het een leuk gezellig knutselwerkje dat je lang kunt laten staan. Een gezellig en knus huisje voor feestdagen, de decembermaand, Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw of gewoon zomaar voor de aardigheid. Snijd je ramen en deuren uit het deeg of de klei, dan kun je er een waxine-lichtje in plaatsen voor sfeerverlichting.

Aanvullingen als kerstdecoratie, oud en nieuw tafereeltje of sinterklaas-surprise

Boompjes en andere figuurtjes kun je natuurlijk ook van deeg maken, maar de boompjes kun je ook van kleine takjes maken die je van een echte boom of struik knipt. Hang er dan kleine wattenvlokjes in om de indruk van een sneeuwsfeer te versterken. De sneeuw kun je maken van watten die je op de bodem en op het dak legt of van spuitsneeuw. Je kunt de bodem en achtergrond van het huisje makkelijk maken door een groot stuk karton in tweeën of drieën te vouwen en er een sterrennacht op te schilderen. Of van een grote kartonnen doos, waar je 1 of 2 zijdes van afsnijdt. Je kunt het kartondeel ook beplakken met papier of gekleurd karton. Neem dan donkerblauw papier of karton en plak er glimmende sterretjes op. Of beplak het met mooi pakpapier, dat kan ook. Zet er verder nog wat kleine speelgoedfiguurtjes bij die je leuk vindt en je hebt een originele en mooie Kerstdecoratie, Sinterklaas surprise of Oud en Nieuw tafereel. Veel plezier met het bouwen, bakken en knutselen van het Peperkoekenhuisje en als je het toch opeet: eet smakelijk, want het is erg lekker!

Peperkoekhuisje - Bereiding, recept en ingrediënten

Het peperkoekhuisje bestaat uit de voorgevel, twee zijgevels, de achtergevel en het dak. Je kunt er voor kiezen alleen de voorgevel van koek te maken en de rest van het huisje van karton te maken (is makkelijker), of alles van koek te bouwen (is lastiger). Het recept en de ingrediënten zijn gebaseerd op het peperkoekhuisje, maar kunnen uiteraard ook voor één van de ander feestfiguren toegepast worden. Pas dan de hoeveelheid ingrediënten aan, aan het feestfiguur dat je wilt bakken (plusminus 1/6 deel)

Bereidingsduur, bakken, koelen, aantal calorieën

  • Bereidingsduur- In totaal circa 100 minuten
  • Koeltijd - 24 uur en 3,5 uur
  • Baktijd - 2 maal ongeveer 25 minuten
  • Calorieën - Ongeveer 7400 kcal.

Ingrediënten peperkoekhuisje

  • 200 gram suiker
  • 200 gram honing
  • 3 dl melk
  • 100 gram roomboter
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 kilo tarwebloem (+ wat voor verwerking)
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel gemberpoeder

Ingrediënten voor het Glazuur

  • 180 gram poedersuiker
  • ¾ - 1 eiwit
  • Papier voor een punt(spuit)zakje

Ingrediënten voor de Karamel

  • 150 gram suiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel rietsuikerstroop

Bereidingswijze - Bouwen, bakken van het peperkoekhuisje

Hoe maak je het huisje of één van de andere feestfiguren

Voorbereidende Stap 1

Breng een dag van tevoren de suiker, de honing en de melk al roerend aan de kook. Neem de pan van het vuur, voeg de in stukken gesneden boter toe tot deze gesmolten is. Laat dit ongeveer 30 minuten afkoelen.

Voorbereidende Stap 2

Los het bakpoeder in 2 eetlepels koud water op. Zeef de tarwebloem met de kaneel en het gemberpoeder in een grote beslagkom. Doe de suiker-melkmassa en het opgeloste bakpoeder erbij en kneed alles tot een zeer stevig deeg. Bestuif het met wat bloem, wikkel het in plasticfolie en zet het minstens 24 uur in de koelkast. Voeg als het deeg te slap is nog wat bloem toe.

Stap 3

Snijd de delen van het peperkoekhuisje, de ramen en de deuren uit dun karton volgens het voorbeeld -de mal of het sjabloon- dat je hiernaast kunt zien.

Stap 4

Verwarm de oven alvast voor op 175 °C ( bekijk hier het overeenkomend ovenstand nummer). Bedek dan vervolgens twee bakplaten met bakpapier.

Bron: Artemtation, PixabayBron: Artemtation, Pixabay
Stap 5
  • Kneed het deeg nog een keer goed en deel het in tweeën. Rol de beide helften uit -op een met bloem bestoven plank of op het schone aanrechtblad- tot je ongeveer 1 cm dikke rechthoeken hebt en leg deze dan vervolgens op de bakplaten.
  • De uitgerolde deegplakken losjes om de deegrolller rollen en op de met bakpapier bedekte bakplaat weer voorzichtig afrollen.

Stap 6

  • Leg de sjablonen op het deeg en snijd de diverse onderdelen uit. Verwijder de deegresten en rol deze uit. Maak van de deegresten eventueel één van de getoonde feestfiguren (zie voorbeelden onder de sjablonen van het peperkoekhuisje).
  • Leg de sjablonen in onderlinge afstand van 1 a 2 cm op 't deeg. Snij de huisonderdelen uit; verwijder het deeg ertussen.

Stap 7

Laat de deeg sjabloon onderdelen van het peperkoekhuisje in wording midden in de oven ongeveer 15 minuten bakken.
Snij de randen van de gebakken onderdelen recht met behulp van de sjablonen. Zet de raam- en deursjablonen met spelden vast.

Stap 8

Snij de randen van de nog warme onderdelen bij. Zet de raam- en deursjablonen er met spelden op vast. Laat de delen op de bakplaten afkoelen.

Stap 9

Roer de poedersuiker en het eiwit tot een dikke massa. Pak een spuitzak met een heel klein tuitje of vouw van papier een puntzakje met een kleine opening. Vul dit puntzakje met het glazuur en knip er een klein puntje vanaf.

Stap 10

Spuit de glazuur met het spuitzakje langs de raam- en deursjablonen. Verwijder dan de sjablonen en versier verder alle delen. Laat het glazuur ongeveer 3 uur drogen.

Stap 11

Breng in een grote pan de suiker, 1 eetlepel water, het citroensap en de stroop al roerend aan de kook. Laat het op een laag vuur ongeveer 5 minuten zachtjes koken tot de karamel wat dikker is geworden. Eerst de voor, achter + zijkanten met de karamel 'lijmen' en dan 't dak erop zetten. Zet de schoorsteen in elkaar en plak deze tot slot op het dak.

Stap 12

Laat de pan in uitgeschakelde stand (gas of plaat uit) staan. Doop de delen van het huisje met de naden in de karamel. De karamel kan er eventueel ook met een kwast dik opgestreken worden. Zet het huisje helemaal in elkaar en druk de delen even stevig tegen elkaar aan en klaar is het peperkoekhuisje!

Sjablonen voor het peperkoekhuisje

Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten. Print de sjablonen uit, vergroot ze in de verhouding: 1 hokje = 0,5 cm.

Dakpaneel en voor- en achtergevel

DakpaneelDakpaneel
GevelGevel

Zijgevels en schoorsteen

ZijgevelZijgevel
SchoorsteenSchoorsteen

Bij het bakken van de feestfiguren/koekfiguren van het restdeeg van het peperkoekhuisje, gelijk met het huisje, vang twee vliegen in één klap; je gebruikt het restdeeg én je gebruikt de oven optimaal.

Voorbeelden feestfiguren

Bron: PixabayBron: Pixabay
Bron: PixabayBron: Pixabay
Bron: PixabayBron: Pixabay
Bron: PixabayBron: Pixabay

Meer Tips & Trucs om zoetigheden vast te plakken

Diverse eetbare, lijm substanties:

Eiwit als eetbare lijm

Met eiwit kun je lichte en kleine dingen vastplakken en ook decoraties op taarten en dergelijke. Een leuke bijkomstigheid is dat o.a. marsepein er een mooie glans van krijgt.

Jam als lijmstof

Ook met jam kun je zoete elementen op een cake of taart vastplakken. Zorg dan wel dat er geen klontjes in de jam zitten. Maak de jam eventueel fijner met een staafmixer. Verdun de jam met wat citroensap, waardoor deze soepeler smeert en een fris tintje krijgt. Je hebt ongeveer het sap van een derde citroen nodig voor 200 gram jam.

Taartglazuur als lijm

Je kunt taartglazuur als lijm gebruiken voor zoete baksels. Tevens kun je hier ook mooi mee tekenen en schrijven. Giet het glazuur dan in een puntzakje van papier waar je een klein puntje van afknipt (cornetje). Voor ongeveer 250 milliliter taartglazuur heb je nodig: 250 gram poedersuiker en 2 eiwitten. Doe het eiwit in een kom en roer dit langzaam met de garde of met de mixer op de laagste stand. Zeef in een apart kommetje de poedersuiker en schep dit vervolgens beetje bij beetje door het eiwit tot je een kleverige substantie hebt.

Chocolade lijm

Chocola is ook een prima lijmmiddel om zoete onderdelen aan elkaar te bevestigen. Belangrijk is wel om witte of pure chocola te gebruiken. Je kunt dit heel makkelijk in de magnetron bereiden. Hak de chocola eerst in stukjes en doe dit dan in een plastic bakje. Omdat chocola snel kan verbranden, kun je dit het beste in stapjes doen. Start met circa 20 seconden en roer de chocola substantie even door. Indien de stukjes chocola nog niet helemaal gesmolten zijn, zet je het bakje nogmaals zo’n 10 seconden in de magnetron.

In het ‘ouderwetse badje van Marie’ -au bain marie- kan je ook heel makkelijk chocola smelten. Doe de stukjes chocola in een bakje of klein pannetje en hang dit in een groter pannetje met water op het vuur. Roer zo nu en dan totdat de chocolade voldoende is gesmolten en een kleverige substantie is geworden.
© 2008 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zes handige websites voor SinterklaasavondHet vieren van de verjaardag van Sinterklaas gaat vaak gepaard met de nodige stress. Er moeten allerlei cadeaus en lekke…
Simpele surprise: De dieren surpriseRond de decembermaanden is iedereen weer druk in de weer met het maken van surprises voor Kerst of Sinterklaas. Niet ied…
De leukste Sinterklaas Surprises van papier-machéDe leukste Sinterklaas Surprises van papier-machéIn de maand november begint al de voorbereidingen op de geheimzinnige periodes rondom Sinterklaas en kerst. De tijd van…
De zak van Sinterklaas; lekkernijHet is al weer bijna zover, pakjesavond. Vanaf het moment dat de goede Sint zijn intrede doet in ons land, verkeren de k…

Chocoladefontein, feestelijk genietenWilt u op een zondagmiddag eens iets bijzonders serveren bij de thee, een bijzondere traktatie op kinderfeestje serveren…
Diverse manieren om soep te garnerenEr zijn vele manieren om uw soep of bouillon te garneren, om een extraatje toe te voegen aan uw zelfgemaakte soep. Denk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixabay
  • Eigen Knutselideeën
  • Bakken met Plezier. Bakschool. Utrecht: IMP BV
  • Met dank aan chefkok/banketbakker/patissier Jacques
  • Afbeelding bron 1: Artemtation, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Pixabay (https://pixabay.com/en/gingerbread-food-snack-seasonal-1084025/)
  • Afbeelding bron 3: Pixabay (https://pixabay.com/en/gingerbread-food-snack-seasonal-1084025/)
  • Afbeelding bron 4: Pixabay (https://pixabay.com/en/gingerbread-food-snack-seasonal-1084025/)
  • Afbeelding bron 5: Pixabay (https://pixabay.com/en/gingerbread-food-snack-seasonal-1084025/)
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 30-11-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.