InfoNu.nl > Eten en Drinken > Buitenlands > Recepten voor de Indische rijsttafel: kip, telor, makreel

Recepten voor de Indische rijsttafel: kip, telor, makreel

Recepten voor de Indische rijsttafel: kip, telor, makreel De Indische keuken is zeer gevarieerd. De gerechten zijn veelal gebaseerd op een boemboe, een mengsel van kruiden met ui en knoflook. Hier volgen enkele recepten voor de Indische rijsttafel. Indische recepten kunnen als bijgerecht dienen en geserveerd worden met rijst, bami of nasi. Als u vaker gerechten maakt, kunt u zelf met de kruiden gaan varieren.

De basiskruiden waarop een boemboe is gebaseerd zijn

  • ketoembar
  • djahé
  • djintan
  • sereh
  • laos

Samen met ui, knoflook en zelfgekozen andere kruiden kunnen gerechten met veel verschillende smaken worden gecreëerd.

Indische kip voor de rijsttafel

Nodig: 8 kippenpoten

De boemboe bestaat uit:
  • 1 theelepel ketoembar, 1/2 theel. djintan, 1/2 theel. sereh, 1/2 theel. laos, 1/2 theel. djahé
  • 2 uien, 1 teen knoflook
  • Trek een kleine bouillon van kippenvleugeltjes.
  • Hak de boemboe fijn en fruit deze in de olie.
  • Doe de kip erbij.
  • Schenk er twee soeplepels bouillon bij en laat de kip twee uur sudderen.

Boemboe Bali Telor voor de rijsttafel

Nodig: 4 eieren

De boemboe bestaat uit:
  • 1 theelepel ketoembar, 1/2 theel. djahé, 1/2 theel. laos, 1/2 theel. sereh
  • 1 ui en 1 teen knoflook
  • (verse) sambal

  • Kook de eieren en halveer ze.
  • Hak de boemboe fijn en fruit deze in de zonnebloemolie.
  • Naar keuze kan er wat santen van het blok bij.
  • Leg de halve eieren in de boemboe en laat ze op een heel zacht vuurtje warm worden.

Reepjes varkensvlees op Indische wijze voor de rijsttafel

Nodig: 4 Schouderkarbonaadjes

De boemboe bestaat uit:
  • 1 theelepel ketoembar, 1/2 theel. laos, 1/2 theel. djahé
  • 4 sjalotjes, 2 tenen knoflook
  • een eetlepel sambal naar keuze

  • Haal bij de karbonaadjes het vlees van het bot en snijd het vlees in reepjes of stukjes.
  • Hak de boemboe fijn en fruit deze in de zonnebloemolie.
  • Leg dan de karbonadereepjes erbij en bak ze in korte tijd gaar.

Indische makreel voor de rijsttafel

  • Nodig: een GESTOOMDE makreel
  • Er is voor dit gerecht geen boemboe nodig.
  • Wel nodig: een sjalotje en Chinese oliesambal.

  • Haal de makreel van de graat.
  • Neem 1/2 theelepel van de vaste substantie van de sambal.
  • Daarbij twee á drie theelepels olie van dezelfde sambal.
  • Snijd het sjalotje fijn.
  • Fruit de sambal met het sjalotje in de zonnebloemolie.
  • Schep de stukjes makreel er doorheen en laat het gerecht warm worden.

Zure ketimun

  • Nodig: komkommer en azijn

  • Doe azijn en sambal (hoeveelheid naar keuze) in een schaal.
  • Roer het geheel door elkaar.
  • Doe er dan de stukjes of schijfjes komkommer bij.

Heerlijk fris!

Lees verder

© 2008 - 2017 Wilvdvleuten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recepten Indische kip, ajam, Brandal kip en kippensoepKip is voor iedereen een lekker stuk vlees. Gemakkelijk te bereiden, en van alle stukken van de kip is iets heerlijks te…
Koken in de Indische keukenKoken in de Indische keukenEr komen heerlijke recepten voort uit de Indische keuken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit de Indische…
Indische rijsttafel, bamisoep, sajoer lodeh en lamssatéDe Indische keuken is bij uitstek een keuken waarin men op velerlei manieren kan variëren. Met de vijf basiskruiden: ket…
Kryptopterus bicirrhis - Indische GlasmeervalKryptopterus bicirrhis - Indische GlasmeervalOndanks dat deze vis kleurloos is, is hij toch een echte blikvanger in het aquarium. De Glasmeerval is namelijk geheel d…
Toko Boemboe Bali in Monnickendam: de vlammen slaan uit!Toko Boemboe Bali in Monnickendam: de vlammen slaan uit!Aan de historische haven van Monnickendam is tussen de vele toeristische restaurants, met hun terrassen aan het water, e…

Reageer op het artikel "Recepten voor de Indische rijsttafel: kip, telor, makreel"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Wilvdvleuten (infoteur), 10-05-2010 17:43 #2
Hallo Marijcke,

Ik reageer wel laat, heb niet altijd tijd voor Infonu.
Maar ik wil je bedanken voor je complimenten.
Groetjes, Wil

Marijcke Marten, 12-01-2010 19:32 #1
Hallo!
ik ben voor het eerst Indisch aan het koken en ik vind dat de recepten makkelijk en overzichtelijk zijn.
hartelijk bedankt!

Infoteur: Wilvdvleuten
Laatste update: 28-08-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Special: Indische recepten
Reacties: 2
Schrijf mee!