InfoNu.nl > Eten en Drinken > Bier en wijn > Welke Wijn bij Welk Gerecht?

Welke Wijn bij Welk Gerecht?

Welke Wijn bij Welk Gerecht? Welke wijn moet je kiezen bij een gerecht of voorgerecht? Een diner of lekker etentje en alcohol gaan prima samen. De juiste wijn bij een diner is een kwestie van smaak. Er bestaan wel regels (wijnetiquette) voor de volgorde en afstemming op het gerecht. Zo vraagt een kruidige schotel om pittige wijn, een licht gerecht om fijne wijn. En het nagerecht? Welke volgorde, welke wijn of alcohol? Mousserende, rode of witte wijn? Lees meer over de juiste wijn of drankkeuze bij een bepaald gerecht...

Welke Wijn bij Welk Gerecht?


Basisrichtlijn om de Geschikte Wijn bij een Gerecht te Kiezen

Welke wijn je kiest als je een dineetje geeft, hangt natuurlijk af van je persoonlijke smaak.
Of van de voorkeur van je gasten aan tafel, als je deze tenminste weet.
Toch zijn er wel bepaalde ‘regels’ en etiquettes voor. Het is belangrijk dat de wijn en het
gerecht dat je serveert, goed met elkaar in harmonie zijn. Dan zullen de beide smaken
-van de wijn en het gerecht- elkaar versterken.

 *   De smaken mogen elkaar nooit overheersen
 *   De volgorde bij een meergangendiner is belangrijk

De Volgorde van de Wijnen bij een Meer Gangen Diner

Wanneer je een uitgebreid etentje of meer gangen diner geeft -waarbij je meerdere wijnen wilt serveren-
is het goed om in grote lijnen het volgende te onthouden:
  • Eenvoudige wijn komt voor Betere wijn
  • Jonge wijn komt voor Oudere wijn
  • Droge wijn komt voor Zoete wijn
  • Witte wijn komt voor Rode wijn

Combinatie van de Wijn en het Gerecht

Voor de juiste combinatie van wijnen met het gerecht c.q. gerechten zijn een paar algemene regels of globale richtlijnen te geven.

Let wel: het blijft natuurlijk altijd een kwestie van persoonlijke smaak. Als jij een bepaalde wijn niet lekker vindt, kun je beter een andere wijnsoort kiezen, ook al past deze ‘officieel’ niet bij het betreffende gerecht.

Richtlijn voor de Juiste Wijnkeuze bij een Meer Gangen Diner


Voorgerecht en Wijn
Drink bij voorgerechten droge, niet te zware witte wijnen
  • Elzaswijnen
  • Moezelwijnen

Soepen Wijn en Alcohol
Wijn of alcohol, geschikt in combinatie met soep
  • Lichte witte wijn
  • Lichte rode wijn

Andere Geschikte Alcoholische Dranken
  • Madeira
  • Sherry

Vis Schaal- en Schelpdieren
Een ‘vis moet zwemmen’  klinkt je vast bekend in de oren. Maar waarin?
Schenk bij visgerechten, zeebanket, schaal- en schelpdieren (krab, kreeft)
  • Droge witte wijn of
  • Licht mousserende wijn (niet te zoet)

Kip Varkensvlees Kalfsvlees
Serveer bij gerechten van deze drie vleessoorten
  • Stevige witte wijn. Denk b.v. aan Bourgogne
  • Lichte rode wijn. Zoals b.v. Beaujolais
  • Pittige Rosé


Rood Vlees Wild Gevogelte
Bij gerechten met rood vlees, wild of gevogelte
  • Stevige, mooie rode wijn, b.v. Bourgogne
  • Of een mooie rode Bordeaux

Kaas Kaasgerechten Kaasfondue
Schenk bij de wat  ‘zwaardere’   kaasgerechten bij voorkeur
  • Dezelfde rode wijn als bij het voorgerecht
  • Bij milde kaas : een vriendelijke lichte wijn
  • Bij pittige kaas: een stoere wijn
  • Bij oude kaas smaakt Port heel goed

Dessert Zoet Nagerecht of Fruit
Als je bij het nagerecht c.q. dessert aangekomen bent en
nog enigszins helder, serveer dan afsluitend een fris toetje
  • Een ijskoud geserveerde witte dessertwijn, b.v. Sauternes

Info over Alcohol Gedistilleerd - Sterke drank

Proost tot Slot

Proost ...een Toast op
een heerlijk etentje...
Smakelijk eten gewenst
(...vooral aan Bob.....!)
Zie ook Welke Kruiden bij Welk Gerecht?

Nog een Feestelijke Tip

Heb je een gezellig etentje, een lopend buffet met hapjes, tapas, hors d’oeuvre, zelfgemaakte salades of via de catering? Of een feestje omdat je geslaagd bent? Een verjaardag met een lekkere barbecue buiten in de tuin? En wil je iets speciaals of anders dan anders, denk dan eens aan Bowl. Een frisse en fruitige drank met wijn en naar smaak ook andere alcohol (sterke drank). Wil je hier meer over weten, hoe je dit feestelijk, chique of exotisch kunt serveren of een lekker recept om Perzik Bowl te maken, ga dan naar [ARTIKEL= 6890]Bowl - Lekker Party Drankje[/ARTIKEL]

Etiquette voor Tafel en Kleding

Tafeletiquette - Etiquette Tafeldekken & Tafelschikking
Een artikel specifiek over de etiquettes bij tafeldekken (waar staat het couvert, bestek, borden, glazen etc) en tafelschikking (regels over wie naast wie hoort te zitten) en ook over een Tafelspeech bij een officieel of chic feestelijk diner.

Kledingetiquette - Etiquette Gelegenheidskleding - Dresscode
Een artikel over dresscodes bij officiele gelegenheden als black tie en white tie. Kledingetiquette omtrent kledingkeuze bij gala, klassieke bruiloft, banket en ceremonie zoals avondkleding, galakleding, smoking, rokkostuum, jacquet, cocktailjurk, galajurk, avondtoilet, schoeisel, hoeden, accessoires en dergelijke.
© 2007 - 2014 Sila, gepubliceerd in Bier en wijn (Eten en Drinken) op . Het auteursrecht van dit artikel en antwoorden op reacties ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wijn: een overzicht van de wijnen van BourgogneWijn: een overzicht van de wijnen van BourgogneDe Bourgogne is een streek waar heelwat wijngebieden verspreid liggen. De kwaliteit van de wijn hangt in grote mate af v…
Vrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isVrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isDe effecten van een glaasje wijn op het lichaam van vrouwen zijn volgens wetenschappelijk onderzoek zo gek nog niet. Wat…
Wijnkennis: de absolute 'basics'Wijnkennis: de absolute 'basics'Wijn. Een fijne drank, die echter ook heel intimiderend kan zijn. Hoezo? Stel, je bent beginner in de 'wijnkennis.' Je z…
Cremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeCremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeEen lekkere mousserende wijn is cremant de Bourgogne. De wijn is een goed alternatief voor champagne. Misschien iets voo…
Hoe verwijder ik snel en gemakkelijk rode wijn vlekken?Hoe verwijder ik snel en gemakkelijk rode wijn vlekken?Het gebeurd ons allemaal wel eens, per ongeluk stoot u uw rode wijn om. En zit er een rode wijn vlek op uw kleren of op…
Bronnen en referenties
  • Buijsman, G. Gerechten en Dranken. Spectrum

Reageer op het artikel "Welke Wijn bij Welk Gerecht?"

De infoteur van dit artikel heeft aangegeven wegens omstandigheden moeilijk of niet te kunnen reageren.
Reageren op het artikel of reageren op reacties blijft mogelijk, antwoord van de infoteur zal mogelijk uitblijven.

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

An En Ed Philipse, 01-12-2009 12:38 #1
Als oud restaurateur en wijnkoper het volgende; Het is ontzettend jammer dat u voortdurend de term alcohol erbij haalt, wanneer U over wijn spreekt. In plaats daarvan kunt U veel beter over de minerale zuren uitwijiden, die veelal de geur en smaak van de wijn bepalen. De combinaties van wijn en voedsel is dermate complex en vereist een zuivere smaak en vooral veel proefervaring. Mijn echtgenote en ikzelf waren het eerste geslaagde vinologenechtpaar in nederland. Ook waren wij de eersten die de Vereniging van Vinologen mede oprichtten, hetgeen dus geen vrije titel is.

Infoteur: Sila
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!