In recepten voor koken en bakken vind de thuiskok steeds vaker kruidenmengsels die aan gerechten moeten worden toegevoegd. Veel van deze kruidenmengsels zijn kant-en-klaar in de winkels te koop. Vaak is het echter veel lekkerder om de mengsels zelf te maken. Speculaaskruiden, koekkruiden, mixed spice, quatre épices of vier-kruidenpoeder en pompoenkruiden; met deze recepten maak je ze lekker zelf.
Woord vooraf:
De meeste specerijen zijn gemalen te koop maar kun je ook zelf malen tot poeder in een koffiemolen of specifieke specerijenmolen. Over het algemeen geldt: hoe verser hoe lekkerder. Zelf malen heeft dus vaak de voorkeur! 1 tbs*= 1 tablespoon 1 tsp*= 1 teaspoon * tegenwoordig zijn er handige ‘lepeltjes’ te koop in kookwinkels of warenhuis waarop de maten tbsp (tablespoon), tsp (teaspoon) staan aangegeven.
Speculaaskruiden
achtergrond Het kruidenmengsel wat wordt aangeduid als speculaaskruiden gaat ver terug. Bijna net zover als de Middeleeuwen. In verschillende kookboeken, andere naslagwerken en op internet vind je dan ook een keur aan recepten voor dit kruidenmengsel. Eigenlijk is het beter te spreken over een specerijenmengsel is omdat het louter specerijen bevat. De meest gebruikte specerijen die je in recepten voor dit mengsel vindt, zijn veelal nootmuskaat, peper, (anijs), gember, kaneel, kardemon, korianderzaad en kruidnagel. In koekkruiden vind je praktisch dezelfde kruiden, maar wordt de kruidnagel weggelaten. Hieronder vind je een aantal recepten waaruit duidelijk wordt dat het optimale mengsel een kwestie is van smaak en wellicht experimenteren!
recept 1 Maak een mengsel van:
15 gram gemalen kaneel
2 gram gemalen kruidnagel
2 gram gemalen nootmuskaat
1 gram gemalen witte peper
1 gram gemberpoeder
½ gram gemalen kardemom
Wil je het mengsel milder van smaak hebben dan kun je de peper weglaten.
recept 2 Meng:
30 gram kaneel
10 gram kruidnagelenpoeder
10 gram nootmuskaat
5 gram witte peper
5 gram anijszaad
5 gram korianderzaad
recept 3
4 tsp kaneelpoeder
1 tsp gemalen kruidnagelen
1 tsp gemalen foelie
1/3 tsp gemberpoeder
1/5 tsp witte peper (snufje)
1/5 tsp gemalen kardemom
1/5 tsp gemalen korianderzaad (snufje)
1/5 tsp gemalen anijszaad (snufje)
1/5 tsp gemalen nootmuskaat (snufje)
Mixed Spice
In Engeland ook bekend als Pudding Spice.
recept Meng:
1 eetlepel gemalen korianderzaad
1 theelepel pimentbessen
1 theelepel kruidnagelen
1 stokje kaneel
1 eetlepel geraspte nootmuskaat
2 theelepels gemalen gember
recept 2
1 Tbs gemalen pimentbessen
1 Tbs kaneelpoeder
1 Tbs geraspte nootmuskaat
2 tsp gemalen foelie
1 tsp gemalen kruidnagelen
1 tsp gemalen korianderzaad
1 tsp gemberpoeder
Meng dit tot een egaal mengsel en bewaar in het donker in een luchtdichte pot.
Quatre épices of vier-kruidenpoeder
Achtergrond Dit is de franse benaming voor een specerijenmengsel dat bestaat uit de 4 specerijen: peper, kruidnagel, nootmuskaat en gember.
recept 1 Meng:
1 eetlepel zwarte peperkorrels gemalen
2 theelepels kruidnagelpoeder
2 theelepels geraspte nootmuskaat
1 theelepel gemalen gember
recept 2 Mix en maal:
25 delen witte peper
2 delen kruidnagel
6 delen gemberpoeder
7 delen nootmuskaat
Bewaar dit mengsel goed afgesloten en in het donker
Pompoenkruiden of Pumpkin Pie Spice
achtergrond Heerlijk in de herfst en winter in onder andere pompoentaart, sweet potato pie maar ook in cake of als kruidenmengsel in koekjes. Of zelfs om je koffie (latte) mee op te leuken. Experimenteer ook eens door een snufje toe te voegen aan je eigen stoofvlees. Jammie!!!
recept 1 Om 1 theelepel kruidenmix te maken heb je nodig:
1/2 theelepel kaneelpoeder
1/4 theelepel gemberpoeder
1/8 theelepel all spice of gemalen kruidnagelen
1/8 theelepel gemalen nootmuskaat
Meng tot een homogeen mengsel.
recept 2
1 tbs kaneelpoeder
1 1/2 tsp gemberpoeder
1/2 tsp gemalen nootmuskaat
1/2 tsp gemalen kruidnagelen
1/4 tsp all spice**
1/8 tsp zout
Mix al deze specerijen samen en bewaar ze lucht- en lichtdicht. ** kun je geen all spice vinden dan mag dat worden weggelaten.
De geschiedenis van speculaasSpeculaasjes hebben altijd een afbeelding. Dat hoort bij het idee van speculaas. Waarom is dat eigenlijk zo? Wat zijn speculaaskru…
Pepernoten, diverse soortenWanneer sinterklaasavond nadert zijn de kinderen vaak lekker nerveus. Voordat de pakjesavond kan beginnen is het verstandig om kin…
Wodka gummiberenIedereen kent de lekkere gummiberen die in Nederland erg populair zijn onder het snoepgoed. Een hele andere variant op het snoepgo…
Kerstrecepten voor amusesDe amuse wordt nu veelal alleen gepresenteerd tussen de gerechten door of voor de grote kerstmaaltijd. Maar je kunt er ook voor ki…
Bronnen en referenties
De Dikke van Dam: van aardappel tot zwerik. Door Johannes van Dam. 5e druk 2006. Uitgeverij Nijgh & van Ditmar.
Le Cordon Blue: Handboek Kooktechnieken. Door Jeni Wright en Eric Treuille. zevende druk. Atrium.
Ingrediënten. Albert Heijn b.v. Zaandam. 2e druk 1999