Kruidenmengsels om zelf te maken

Kruidenmengsels om zelf te makenIn recepten voor koken en bakken vind de thuiskok steeds vaker kruidenmengsels die aan gerechten moeten worden toegevoegd. Veel van deze kruidenmengsels zijn kant-en-klaar in de winkels te koop. Vaak is het echter veel lekkerder om de mengsels zelf te maken. Speculaaskruiden, koekkruiden, mixed spice, quatre épices of vier-kruidenpoeder en pompoenkruiden; met deze recepten maak je ze lekker zelf.

Woord vooraf:

De meeste specerijen zijn gemalen te koop maar kun je ook zelf malen tot poeder in een koffiemolen of specifieke specerijenmolen. Over het algemeen geldt: hoe verser hoe lekkerder. Zelf malen heeft dus vaak de voorkeur!
1 tbs*= 1 tablespoon
1 tsp*= 1 teaspoon
* tegenwoordig zijn er handige ‘lepeltjes’ te koop in kookwinkels of warenhuis waarop de maten tbsp (tablespoon), tsp (teaspoon) staan aangegeven.

Speculaaskruiden

achtergrond
Het kruidenmengsel wat wordt aangeduid als speculaaskruiden gaat ver terug. Bijna net zover als de Middeleeuwen. In verschillende kookboeken, andere naslagwerken en op internet vind je dan ook een keur aan recepten voor dit kruidenmengsel. Eigenlijk is het beter te spreken over een specerijenmengsel is omdat het louter specerijen bevat. De meest gebruikte specerijen die je in recepten voor dit mengsel vindt, zijn veelal nootmuskaat, peper, (anijs), gember, kaneel, kardemon, korianderzaad en kruidnagel. In koekkruiden vind je praktisch dezelfde kruiden, maar wordt de kruidnagel weggelaten.
Hieronder vind je een aantal recepten waaruit duidelijk wordt dat het optimale mengsel een kwestie is van smaak en wellicht experimenteren!

recept 1
Maak een mengsel van:
  • 15 gram gemalen kaneel
  • 2 gram gemalen kruidnagel
  • 2 gram gemalen nootmuskaat
  • 1 gram gemalen witte peper
  • 1 gram gemberpoeder
  • ½ gram gemalen kardemom
  • Wil je het mengsel milder van smaak hebben dan kun je de peper weglaten.

    recept 2
    Meng:
  • 30 gram kaneel
  • 10 gram kruidnagelenpoeder
  • 10 gram nootmuskaat
  • 5 gram witte peper
  • 5 gram anijszaad
  • 5 gram korianderzaad
  • recept 3
  • 4 tsp kaneelpoeder
  • 1 tsp gemalen kruidnagelen
  • 1 tsp gemalen foelie
  • 1/3 tsp gemberpoeder
  • 1/5 tsp witte peper (snufje)
  • 1/5 tsp gemalen kardemom
  • 1/5 tsp gemalen korianderzaad (snufje)
  • 1/5 tsp gemalen anijszaad (snufje)
  • 1/5 tsp gemalen nootmuskaat (snufje)
  • Mixed Spice

    In Engeland ook bekend als Pudding Spice.

    recept
    Meng:
  • 1 eetlepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel pimentbessen
  • 1 theelepel kruidnagelen
  • 1 stokje kaneel
  • 1 eetlepel geraspte nootmuskaat
  • 2 theelepels gemalen gember
  • recept 2
  • 1 Tbs gemalen pimentbessen
  • 1 Tbs kaneelpoeder
  • 1 Tbs geraspte nootmuskaat
  • 2 tsp gemalen foelie
  • 1 tsp gemalen kruidnagelen
  • 1 tsp gemalen korianderzaad
  • 1 tsp gemberpoeder
  • Meng dit tot een egaal mengsel en bewaar in het donker in een luchtdichte pot.

    Quatre épices of vier-kruidenpoeder

    Achtergrond
    Dit is de franse benaming voor een specerijenmengsel dat bestaat uit de 4 specerijen: peper, kruidnagel, nootmuskaat en gember.

    recept 1
    Meng:
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels gemalen
  • 2 theelepels kruidnagelpoeder
  • 2 theelepels geraspte nootmuskaat
  • 1 theelepel gemalen gember
  • recept 2
    Mix en maal:
  • 25 delen witte peper
  • 2 delen kruidnagel
  • 6 delen gemberpoeder
  • 7 delen nootmuskaat
  • Bewaar dit mengsel goed afgesloten en in het donker

    Pompoenkruiden of Pumpkin Pie Spice

    achtergrond
    Heerlijk in de herfst en winter in onder andere pompoentaart, sweet potato pie maar ook in cake of als kruidenmengsel in koekjes. Of zelfs om je koffie (latte) mee op te leuken. Experimenteer ook eens door een snufje toe te voegen aan je eigen stoofvlees. Jammie!!!

    recept 1
    Om 1 theelepel kruidenmix te maken heb je nodig:
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 1/4 theelepel gemberpoeder
  • 1/8 theelepel all spice of gemalen kruidnagelen
  • 1/8 theelepel gemalen nootmuskaat
  • Meng tot een homogeen mengsel.

    recept 2

  • 1 tbs kaneelpoeder
  • 1 1/2 tsp gemberpoeder
  • 1/2 tsp gemalen nootmuskaat
  • 1/2 tsp gemalen kruidnagelen
  • 1/4 tsp all spice**
  • 1/8 tsp zout
  • Mix al deze specerijen samen en bewaar ze lucht- en lichtdicht.
    ** kun je geen all spice vinden dan mag dat worden weggelaten.
    © 2011 - 2025 Dierendokter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
    Bronnen en referenties
    • De Dikke van Dam: van aardappel tot zwerik. Door Johannes van Dam. 5e druk 2006. Uitgeverij Nijgh & van Ditmar.
    • Le Cordon Blue: Handboek Kooktechnieken. Door Jeni Wright en Eric Treuille. zevende druk. Atrium.
    • Ingrediënten. Albert Heijn b.v. Zaandam. 2e druk 1999
    • http://www.rnw.nl/nederlands/article/speculaaskruiden
    • http://dutchfood.about.com/od/cookingtipstechniques/ss/Speculaskruiden.htm
    • http://en.wikibooks.org/wiki/Cookbook:Mixed_Spice
    • http://southernfood.about.com/cs/pumpkins/ht/pumpkin_spices.htm
    • Laura in the Kitchen Quick Tip. Laura Vitale