Zomerse recepten, heerlijk fris
In de zomer heb je andere voedingsstoffen nodig dan in de winter. Daarom kun je het beste voor seizoensgroenten en fruit kiezen. Tegenwoordig kun je de meeste groenten en fruitsoorten het hele jaar door verkrijgen, maar elk seizoen heeft zijn eigen producten. Het is niet voor niets dat in elk seizoen andere producten groeien en bloeien. In de winter hebben we andere voedingsstoffen nodig als in de zomer. Hier een aantal heerlijk lichte, zomerse recepten.
Gazpacho
Een heerlijk frisse, koude soep.
Vier personen
Ingrediënten:
- 1 kilo tomaten, ontveld en van pitjes ontdaan
- 1 komkommer, geschild en in stukken
- 2 teentjes knoflook, schoongemaakt
- 1 ui, schoongemaakt en in vieren
- Sap van een halve citroen
- Zout en peper
- 2 lente-uitjes, schoongemaakt en fijngehakt
Bereidingswijze:
- Tomaten ontvellen door, met een scherp mesje een kruis in de tomaten te maken, ze een paar minuten in kokendheet water leggen, daarna zijn ze gemakkelijk te ontvellen.
- Doe de tomaten, komkommer, knoflook en het ui bij elkaar en maal alles fijn met de staafmixer
- Doe het sap van de halve citroen erdoor
- Breng op smaak met peper en zout
- Laat het resultaat minstens een uur in de koelkast staan
- Garneer de gazpacho met de lentje-uitjes
Garneertip 1: Strooi er wat geschaafde en geroosterde amandelen en fijngehakte koriander overheen.
Garneertip 2: Strooi er wat geroosterde pijnboompitten en grof gehakte basilicum overheen.
Meloensalade met garnalen
Frisse salade met een pittig tintje.
Vier personen
Ingrediënten:
- 1 galiameloen geschild en in kleine blokjes gesneden
- 200 gram grote, gepelde en gekookte garnalen
- 50 gram ongezouten geroosterde pinda’s
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 eetlepel honing
- 2 theelepels vissaus
- Sap van 1 citroen
- 2 chilipepers, fijngehakt
- 3 eetlepels fijngehakte koriander
- 1 eetlepel fijngehakte muntblaadjes
Bereidingswijze:
- Meng de honing, knoflook, vissaus, chilipepers en het citroensap in een grote kom goed door elkaar. Schep er de garnalen, meloen, pinda’s, koriander en munt door en zet minstens een half uur in de koelkast.
Couscous salade
Zo gemaakt, deze salade.
Vier personen
Ingrediënten:
- 250 gram couscous
- 250 gram cherry tomaatjes, in stukjes
- 1 komkommer, geschild en in stukjes
- 100 gram pitloze zwarte olijven, in stukjes
- Handvol grof gehakte muntblaadjes
- Handvol grof gehakte koriander
- Handvol grof gehakte peterselie
- 2 strengen lente-uitjes, grof gehakt
- Sap van 1 citroen
- Scheutje olijfolie
- Zout en peper
Bereidingswijze:
- Maak de couscous klaar zoals op de verpakking aangegeven
- Meng de olijfolie en het citroensap in een grote kom
- Schep de rest van de ingrediënten erdoor
- Breng op smaak met zout en peper
- Zet minstens een uur in de koelkast
Indiase yoghurtdrank
Heerlijk fris en gezond.
De basis:
- Mix één deel yoghurt met drie delen ijskoud water.
De smaakjes:
- Voor een zoete drank, naar smaak honig toevoegen
- Honing en wat geraspte limoenschil
- Honing en wat fijngehakte muntblaadjes
- Voor een goede spijsvertering, kardemom en kaneel toevoegen
- Voor een zoutige variant, snufje zout, komijn, gember en koriander toevoegen
Water met een smaakje
Water is elke dag nodig, maar in de zomer is het onontbeerlijk.
- Wat takjes munt in een kan water, een paar uur in de koelkast
- Pureer een halve, van pitten ontdane watermeloen met een staafmixer. Schenk in een kan en vul bij met water, zet de kan in de koelkast tot het ijskoud is.
- Het sap van drie citroenen op een liter water, heerlijk fris
Zomerse ijsjes
Met fruit maak je de heerlijkste en gezondste ijsjes. Een gezonde traktatie.
Ingrediënten:
- 500 gram bevroren bessen (gemixt of een soort)
- 4 eetlepels vloeibare honing
- 500 gram dikke Griekse yoghurt
- 1 eetlepel fijngehakte muntblaadjes
Bereiding:
- Doe de bevroren bessen, honing, muntblaadjes en de Griekse yoghurt in de keukenmachine en mix alles goed door elkaar. Schep het ijs meteen in ijshoorntjes of in glazen ijcoupes.
Watermeloenijs
Lekkers op een stokje.
Ingrediënten:
- 1 watermeloen
- IJsstokjes
- Plastic bekertjes
Bereidingswijze:
- Schil en ontpit de watermeloen
- Pureer de watermeloen met de staafmixer
- Schep in elk bekertje wat watermeloenpuree
- Dek het bekertje af met plastic folie (om het stokje in het midden te houden)
- Steek in het midden een stokje
- Zet een paar uur in de diepvriezer
Tip: Schep de bekertjes niet te vol