Twee lekkere recepten met varkenshaas uit de wok
Lekkere recepten van varkenshaas in de Wok bereid. Door het roerbakken blijven de ingrediënten smaakvol en het vlees sappig. Voor vegetariërs kan het tweede recept ook met tahoe worden gemaakt in plaats van vlees...
Varkenshaas met ananas
Ingrediënten
- 500 g varkenshaas in smalle reepjes gesneden
- 2 theelepels maizena
- 4 eetlepels bouillon of water
- 2 eetlepels droge sherry
- 2 theelepels donkere basterdsuiker
- 3 eetlepels plantaardige olie
- 3 stengels bleekselderij in dunne plakjes gesneden
- 4 schijven ananas in blokjes gesneden
- zout en peper
Marinade
- 2 cm gember, geschild en fijngehakt
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel wijnazijn
Bereidingswijze
- Doe de reepjes vlees in een schaal, voeg alle ingrediënten voor de marinade toe en meng goed.
- De kom afdekken en het geheel 30 minuten laten staan.
- Roer de maizena met de bouillon of water, samen met de sherry en suiker door elkaar, totdat het een glad mengsel is.
- Verhit de wok en voeg 2 eetlepels olie toe. Laat deze op middelhoge hittebron heet worden.
- Voeg het vlees en de marinade toe en roerbak het 3-4 minuten op hoog vuur.
- Haal dan het vlees uit de pan en doet het samen met het vocht in een kom.
- Verhit de olie in de wok en roerbak de bleekselderij 2-3 minuten.
- Doe het vlees met het vocht er bij in de wok en schep het geheel door elkaar.
- Voeg dan de blokjes ananas toe totdat ze warm zijn.
- Eventueel op smaak brengen met zout en peper.
Dit is een gerecht voor 3 tot 4 personen. Opdienen met rijst, nasi of bami.
Varkenshaas met groenten en noten
Ingrediënten
- 500 g varkenshaas in blokjes
- 125 g cashewnoten
- 4 wortelen, in plakjes dunne gesneden
- 4 courgettes, in dunne plakjes gesneden
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 1 middelgrote ui, geschild en in dunne plakjes
- 2½ cm gember, geschild en fijngehakt
- 2 tenen knoflook, geschild en uitgeperst
- 1 rode paprika, zonder zaad en zaadlijsten, in smalle reepjes gesneden
- 3 eetlepels pindakaas
- 2 eetlepels sojasaus
- 125 g taugé
- zout
Bereidingswijze
- Hak ongeveer een derde van de noten in stukjes en houd ze apart voor de garnering.
- Blancheer de plakjes wortel 2 minuten in kokend water.
- Haal ze er met een schuimspaan uit, spoel ze direct onder de koude kraan en laat ze uitlekken.
- Doe de plakjes courgette in het water en blancheer ze 1½ minuut.
- Giet ze af, bewaar 3 deciliter blancheerwater, spoel ze af onder de kraan en laat ze uitlekken.
- Verhit de wok. Voeg de olie toe en laat deze op middelhoge hittebron heet worden.
- Voeg het vlees toe en roerbak het 3-4 minuten op hoog vuur, haal daarna het vlees uit de pan.
- Voeg ui, gember en knoflook toe en roerbak 2-3 minuten. Laat dit niet bruin worden.
- Voeg de reepjes paprika toe en roerbak 2-3 minuten.
- Roer er dan beetje bij beetje wat blancheerwater door en daarna pindakaas, sojasaus en cayennepeper.
- Breng het geheel al roerend aan de kook.
- Doe het vlees, de wortelen, courgettes en taugé in de wok, zet de hittebron hoog en schep de ingrediënten om gedurende 1-2 minuten.
- Voeg de hele cashewnoten toe en meng ze goed door het vlees en de groenten.
- Bestrooi het gerecht met de fijngehakte cashewnoten en dien het gerecht op.
Voor 4 personen, met mie of rijst opdienen.