Zelf koffie en thee ijsjes maken zonder ijsmachine
Op zoek naar lekkere recepten voor dessertijsje? Met deze recepten voor koffie en of thee ijs vang je twee vliegen in een klap. In plaats van een kopje koffie of thee na het eten, maak je je eigen koffie en thee ijsjes!
Koffie Kahlua met room
Voor zes ijsjes van 250 ml
Ingrediënten:
- zes kopjes espresso. Uit een senseo: De houder voor twee kopjes in het apparaat doen.Twee pads er inleggen. Een kopje zetten. Herhaal dit zes keer. Met oploskoffie: Lees de instructies op het pak. Als het recept voor gewone koffie is, laat dan de helft van het toe te voegen water weg.
- 550 ml melk
- 550ml room (ongeslagen)
- 70 ml Kahlua
- 50 gram bruine basterdsuiker
Bereidingswijze:
Doe de espresso in een pannetje. Verwarm de espresso op een laag vuur en voeg de suiker toe. Blijf nu roeren totdat de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en voeg de rest van de ingrediënten toe. Roer alles goed door elkaar. Doe het mengsel in de vormpjes. Als je er ijslolly's van wilt maken, steek dan nu het stokje erin. Zet de ijsjes een nacht in de vriezer.
Muntthee-ijsjes
Voor zes ijsjes van 250 ml
Ingrediënten:
- 25 gram losse groene thee of vijf zakjes groene thee en twaalf takjes verse munt. Als er geen verse munt beschikbaar is, vervang het hiervoorstaande dan voor 25 gram losse muntthee of vijf zakjes Minty Morocco van Pickwick
- 150 g suiker
- sap van een halve citroen
- acht eetlepels honing
Bereidingswijze:
Breng 1100 ml water in een pannetjes aan de koken. Voeg de suiker toe, en blijf roeren totdat de suiker is opgelost. Haal de pan nu van het vuur. Voeg de thee, eventueel tien takjes van de munt en het citroensap toe. Dek de pan af en laat het mengsel een uur trekken. Zeef het mengsel boven een kom zodat alle thee en munt eruit is. Voeg nu de honing toe en roer het mengsel weer goed door. Meng de overige munt door de vloeistof. Verdeel het mengsel nu over de vormpjes, zorg dat in ieder vormpje wat munt zit. Voeg nu ook eventueel het stokje toe. Laat ze een nacht in de vriezer staan.
Groene thee ijsjes
Voor zes ijsjes van 250 ml
Ingrediënten:
- drie eetlepels oplosbare groene theepoeder
- 200 gram suiker
- 500 ml melk
- 500 ml room (ongeslagen)
- twee theelepels vanille-extract of aroma
Bereidingswijze:
Breng 125 ml water aan de kook. Haal het water van het vuur en voeg het groene theepoeder en 150 gram van de suiker toe. Roer goed door totdat de suiker is opgelost. Voeg de melk toe en roer weer goed door. Klop room, 50 gram suiker en vanille-extract tot een lobbige dikte. Doe alles nu bij elkaar en vouw het door elkaar. Roer het mengsel niet, doe je dat wel, verlies je de luchtigheid. Doe het mengsel nu in de vormpjes. Voeg nu eventueel ook het stokje toe. Laat het mengsel nu een nacht in de vriezer staan.
Voor tips over het gebruik van vormpjes zie het artikel: Zelf fruitijsjes maken, leuk, makkelijk en zonder ijsmachine