Natuurlijk gezoete cupcakes

Cupcakes zijn lekker, gezellig en populair. Maar de hoeveelheid suiker die erin gaat is groot en daarmee zijn de traditionele cupcakes niet voor iedereen even geschikt. Er zijn echter alternatieven die net zo lekker en gezellig zijn! Cupcakes kunnen in veel verschillende smaken en kleuren gemaakt worden. Het basisrecept kan naar smaak aangepast worden en ook de versieringen zijn er in ontelbare smaken, vormen en kleuren. Marsepein en fondant worden vaak gebruikt voor het versieren van de cupcake, maar er zijn ook veel andere mogelijkheden. De versiering van een cupcake is belangrijk, het is één van de redenen dat de cupcake zo populair is geworden. Maar een goede cupcake moet op de eerste plaats lekker smaken, en daarvoor is een goed basisrecept onmisbaar. Op internet zijn veel basisrecepten te vinden, suikervrije recepten zijn echter een stuk schaarser en bovendien maken deze over het algemeen gebruik van kunstmatige zoetsstoffen. Voor mensen die weinig of geen suiker gebruiken en liever ook niet te veel kunstmatige zoetstoffen gebruiken, volgt hieronder een basisrecept op basis van een natuurlijke zoetstof.

Ingrediënten voor 12 cupcakes

  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 20 gram stevia
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eetlepels melk op kamertemperatuur
  • 4 eieren op kamertemperatuur

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht oven wat koeler, bijvoorbeeld op 150)
  • Klop de zachte boter met een mixer romig, voeg in delen de stevia toe en blijf het mengsel mixen. Voeg daarna één voor één de eieren toe en meng alles steeds op middelhoge snelheid door elkaar. Voeg vervolgens in kleine delen het zelfrijzend bakmeel toe en blijf het mengsel op middelhoge snelheid mixen. Als laatst wordt de melk toegevoegd. Mix het geheel daarna nog even door op dezelfde snelheid.
  • Schep nu het deeg in de cupcake vormpjes. Door het gebrek aan suiker rijzen de cupcakes minder dan tradtitionele cupcakes, dus de vormpjes mogen tot zeker 3/4 gevuld worden. Zet de cupcakes vervolgens 20 minuten in de oven en test dan met behulp van een satéprikker de gaarheid. Als de satéprikker er niet schoon uitkomt, moeten de cupcakes nog zo'n 5 minuten verder garen.
  • Als de cupcakes gaar zijn kunnen ze uit de oven gehaald worden, na een minuut afkoelen in de vorm kunnen ze uit de vorm gehaald worden en op een rooster worden geplaatst. De cupcakes kunnen pas gedecoreerd worden als ze volledig zijn afgekoeld.

Decoratie

De afgekoelde cupcakes kunnen op veel verschillende manieren versierd worden. Eenvoudige suikervrije opties zijn bijvoorbeeld een laag jam, verse vruchten of gesmolten suikervrije chocolade. Voor een luxere afwerking kan suikervrije fondant of marsepein worden gebruikt. Zelf maken van deze producten is ingewikkeld, maar hier en daar zijn kant-en-klare suikervrije versies te koop. Deze zijn echter over het algemeen gemaakt met gebruik van kunstmatige zoetstoffen.

Extra opmerking

Er zijn verschillende vormen van stevia op de markt. Veel merken mixen de stevia met een andere (veelal kunstmatige) zoetstof. Kijk dus goed op de verpakking wat er precies in zit en let ook op de omrekenschaal naar gewone suikerhoeveelheden. Stevia is vele malen zoeter dan gewone kristalsuiker. In bovenstaand recept is een steviamengsel gebruikt dat 10 keer zo zoet is als gewone kristalsuiker.
© 2012 - 2024 Ilsemarietje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Suikervrije cupcake decoratieDe veelal prachtig gekleurde decoratie van cupcakes heeft deze gebakjes zeer populair gemaakt. Ze zijn mooi en lekker, m…
Cupcakes workshop – informatie en prijzenBen je op zoek naar een leuke groepsactiviteit voor een verjaardag, vrijgezellenfeest of vriendinnenweekend? Iets wat ni…
Cupcakes die nooit mislukken!Een must-have op een feestje en populairder dan ooit: cupcakes! Cupcakes zijn een fantastische traktatie en wanneer u le…
De perfecte cupcakeDe perfecte cupcakeBij sommige mensen gaat het altijd goed, en bij sommige mensen lukt het nooit. Cupcakes bakken. Lang of juist kort mixen…

Recepten uit PortugalDe Portugese keuken! De keuken van Portugal is eenvoudig en eerlijk. Kenmerk is vooral de eenvoud, de pure smaak en de v…
Je hoeft geen keukenprinses te zijn om lekkere soep te makenJe hoeft geen keukenprinses te zijn om lekkere soep te makenVerse soep smaakt op ieder moment van het jaar. Uiteraard hebben we er minder zin in tijdens de zomermaanden, maar omdat…
Reactie

Frank van den Bos, 08-10-2014
Bij mij is dit recept totaal mislukt. De cupcakes van +/- 55 gram bezweken toen ze de oven ingingen in cup-cake vormpjes van dr. Oetker. Resultaat: Alles onder in de oven en praktisch lege vormpjes. Alles moeten weggooien. Reactie infoteur, 27-10-2014
Oh wat zonde! Ik bak ze altijd in een siliconenvorm, waar 12 cupcakes in gaan. Dat lukt altijd. Dat de cupcakes instorten lijkt me meer iets te zeggen over de vormpjes van dr Oetker dan over de cakes.

Ilsemarietje (40 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.