Natuurlijk gezoete cupcakes
Cupcakes zijn lekker, gezellig en populair. Maar de hoeveelheid suiker die erin gaat is groot en daarmee zijn de traditionele cupcakes niet voor iedereen even geschikt. Er zijn echter alternatieven die net zo lekker en gezellig zijn!
Cupcakes kunnen in veel verschillende smaken en kleuren gemaakt worden. Het basisrecept kan naar smaak aangepast worden en ook de versieringen zijn er in ontelbare smaken, vormen en kleuren. Marsepein en fondant worden vaak gebruikt voor het versieren van de cupcake, maar er zijn ook veel andere mogelijkheden. De versiering van een cupcake is belangrijk, het is één van de redenen dat de cupcake zo populair is geworden. Maar een goede cupcake moet op de eerste plaats lekker smaken, en daarvoor is een goed basisrecept onmisbaar. Op internet zijn veel basisrecepten te vinden, suikervrije recepten zijn echter een stuk schaarser en bovendien maken deze over het algemeen gebruik van kunstmatige zoetsstoffen. Voor mensen die weinig of geen suiker gebruiken en liever ook niet te veel kunstmatige zoetstoffen gebruiken, volgt hieronder een basisrecept op basis van een natuurlijke zoetstof.
Ingrediënten voor 12 cupcakes
- 200 gram roomboter op kamertemperatuur
- 20 gram stevia
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 4 eetlepels melk op kamertemperatuur
- 4 eieren op kamertemperatuur
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht oven wat koeler, bijvoorbeeld op 150)
- Klop de zachte boter met een mixer romig, voeg in delen de stevia toe en blijf het mengsel mixen. Voeg daarna één voor één de eieren toe en meng alles steeds op middelhoge snelheid door elkaar. Voeg vervolgens in kleine delen het zelfrijzend bakmeel toe en blijf het mengsel op middelhoge snelheid mixen. Als laatst wordt de melk toegevoegd. Mix het geheel daarna nog even door op dezelfde snelheid.
- Schep nu het deeg in de cupcake vormpjes. Door het gebrek aan suiker rijzen de cupcakes minder dan tradtitionele cupcakes, dus de vormpjes mogen tot zeker 3/4 gevuld worden. Zet de cupcakes vervolgens 20 minuten in de oven en test dan met behulp van een satéprikker de gaarheid. Als de satéprikker er niet schoon uitkomt, moeten de cupcakes nog zo'n 5 minuten verder garen.
- Als de cupcakes gaar zijn kunnen ze uit de oven gehaald worden, na een minuut afkoelen in de vorm kunnen ze uit de vorm gehaald worden en op een rooster worden geplaatst. De cupcakes kunnen pas gedecoreerd worden als ze volledig zijn afgekoeld.
Decoratie
De afgekoelde cupcakes kunnen op veel verschillende manieren versierd worden. Eenvoudige suikervrije opties zijn bijvoorbeeld een laag jam, verse vruchten of gesmolten suikervrije chocolade. Voor een luxere afwerking kan suikervrije fondant of marsepein worden gebruikt. Zelf maken van deze producten is ingewikkeld, maar hier en daar zijn kant-en-klare suikervrije versies te koop. Deze zijn echter over het algemeen gemaakt met gebruik van kunstmatige zoetstoffen.
Extra opmerking
Er zijn verschillende vormen van stevia op de markt. Veel merken mixen de stevia met een andere (veelal kunstmatige) zoetstof. Kijk dus goed op de verpakking wat er precies in zit en let ook op de omrekenschaal naar gewone suikerhoeveelheden. Stevia is vele malen zoeter dan gewone kristalsuiker. In bovenstaand recept is een steviamengsel gebruikt dat 10 keer zo zoet is als gewone kristalsuiker.